嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

應該係, 因為我個囝都係睇開冼醫師, 佢門口張紙寫住聽日開始如常應診!

不過朝早唔好太好去, 上次我930去到, 原來開1000!

複式洋房

update 樓主

我阿b上星期做了第三次共振了。今次真係有「明顯改善」!
佢塊面上的又紅又痕又鞋的濕疹,本來依賴住搽類固醇,宜家冇搽好多日了,退左八成。隻眼下面包住的濕疹都全退了。
個身上都仲係有,但好似冇咁勁。touchwood希望係個治療生效啦。

原帖由 catmom29 於 11-2-2 15:16 發表
樓主,

我之前同你提過,我帶個女去接受生物共振治療(bioresonance therapy)。佢昨日做左第二次啦。基本上唔覺得有任何改變。佢第一次測時,牛奶,蛋等敏感指數都係六十幾度,heavy metal, mercury 等都係偏高。隔左一星期做第 ...

大宅

Dear all mama,

Feeling so warm becasue your support, please forgive I can't reply one by one becasue i need to pay 100% attention to my son othervise he will "r" his face and become all blood ...
28 Jan I bring my son to see PMH 瑪嘉列兒科(高級醫生和3個醫生入房看了差不多成個鍾)..then they give me 2 Feb to 覆診...

2 Feb 的醫生很差..眼見每個証都係唔過5分鐘便出嚟..當我入去時...佢見到我個仔,但冇仔細睇就話"係點"我話佢有嚴重濕疹...佢望1望就話好易...好似做mask咁,搽厚D保濕cream..同搽1個月類固醇...1個月後番嚟啦..(我選唔搽..因為根本唔係根話嘅方法)

10 Feb 頂唔順, 再去睇瑪丽私家教授...好貴, 所以冇買藥(因為又係類固醇....), 但啓法到我..可以用鱼,肉擦下BB嘅手腳..30分鐘後睇下有冇紅..就知會唔會敏感( 佢話唔係百份百準, 但可試)

12 Feb 3:00pm我帶咗BB去睇洗丽生醫師(好多好多人)...佢話好嚴重wro..佢話一定可以醫好...只係BB太熱氣而有的皮膚病..不懂處理..執藥嘅藥材鋪話未見過咁嚴重嘅B..但洗醫生可以醫到..(藥膏,沖涼用+診金1星期$420,另$180/3次藥..共用$600)
晚上吃了中藥..好快嘔了出來...只塗上藥膏同用藥沖涼

大宅

13 Feb 我一早再煲番D藥當早餐比佢食..今次冇嘔..好開心, 而且佢面上冇出血水啦...而旦淺色咗...但亦擔心點解D藥咁勁? 而且今早少咗"R"面...

大宅

係呀, 我個女都係噚日睇冼醫師, 沖完一次涼同搽藥, 真係好返好多啦, 我個女仲有傷風都好D啦, 星期六去再复診, 我好希望真係可以斷尾啦.
我一早去到見到一個BB好似你個B咁嚴重, 佢都係睇冼醫師.....
add oil.

大宅

原帖由 Maykhera 於 11-2-13 12:25 發表
13 Feb 我一早再煲番D藥當早餐比佢食..今次冇嘔..好開心, 而且佢面上冇出血水啦...而旦淺色咗...但亦擔心點解D藥咁勁? 而且今早少咗"R"面...

Dr Sin 打正照牌皮膚聖手,專門醫皮膚,只有深信佢唔會亂來,況且他的古方醫好很多濕疹病人,不要太多猜疑

子爵府

其實洗EC d 藥膏會唔會有類固醇呀?
其實醫濕疹真係先要搽類固醇一段時間去控制左d 發炎先, 如果醫生開得的, 應該問題不大的. 我之前都係搽下停下,一停就發得仲勁, 後尾睇個出名的醫生, 佢話唔可以一下就停, 要慢慢CUT的. 你個BB 咁嚴重, 真係最好中西醫一齊睇, 西醫先控制左個情況先, 起碼BB 唔會辛苦到訓唔到, 訓唔到都會影響健康呀, 後再用中醫調理先. 不過記緊搽左藥膏唔好比BB 掂到眼睛, 如果唔係, 會有青光眼. 希望呢D 意見可以幫到你啦.

原帖由 Maykhera 於 11-2-13 12:25 發表

大宅

原帖由 catmom29 於 11-2-12 14:14 發表
update 樓主

我阿b上星期做了第三次共振了。今次真係有「明顯改善」!
佢塊面上的又紅又痕又鞋的濕疹,本來依賴住搽類固醇,宜家冇搽好多日了,退左八成。隻眼下面包住的濕疹都全退了。
個身上都仲係有,但好似冇咁勁。touchw ...

請問你bb幾大呀﹖暫時做咗幾多次治療﹖是否先測試對咩敏感....可否講述你的過程,唔該﹗

大宅

今日14Feb , 先祝大家情人節快藥...我嘅小情人今日要打預防針...睇下塊面先..又比昨日好咗..但脫了好多皮, 好似換皮咁...死皮仲貼住塊面...耳...頸...今晚試下upload D相比大家睇...應該冇咁恐佈啦..好開心...

複式洋房

我bb歲半。六個月開始有濕疹,十一個月時本來濕疹好了,但因為十三個月時出水豆,出完之後濕疹返轉頭,而且情況比先前更恐怖,成身都係,塊面尤其眼周圍都有,好嚴重。
敏感科話佢對水豆病毒有過敏反應,改變左身體,唯一方法都係果樣,你知啦-類固醇!
生物共振一係八至十個treatment,我女做了第三個,聽日第四個。過程如下:
1)先測致敏原。bb手握住一個銅器,是link to the Bicom machine, and then the therapist 把每一樣致敏原樽仔放入部機度(例如牛奶,蛋,dust mites, foods, mercury),然後用一支linked to the machine 的好像筆的東西,觸落bb隻腳的某孔位,同時,部機就會顯示敏感指數。如是者,每一樣致敏原做一兩次。
2) 找出要對付的致敏原後,就開始療程。大概,係叫我抱住bb, and bb sits on a piece of electro magnet thing, which links to the machine. 部機會測量bb對敏感原釋出的人體電波,然後輸入一組組的相反電波,去平衡/緩和那不應有的敏感反應。時間大約一小時。我只是抱著她,給她玩iphone, 否則一定扭計。
3)之後有十分鐘排毒,係把一塊排電板於在她肚上。原理唔清楚。
總之,療程後幾天都要飲大量水。去排出毒素。
每次療程都重覆同樣step.

佢第一次去,喊到死,好難做野。第二次去就同人friend左。所以第一次我當冇做。

原帖由 華太太 於 11-2-14 12:28 發表

請問你bb幾大呀﹖暫時做咗幾多次治療﹖是否先測試對咩敏感....可否講述你的過程,唔該﹗

複式洋房

見到你個頭像我心都痛埋! 希望你個b快點d好返啦

男爵府

見到都心酸呀.....你要加油呀媽媽!

請問你個bb幾大?d濕疹係幾時開始架?

大宅

Catmom29
可否給你資料我, 費用多少?幾耐開始見效
my email:[email protected]

原帖由 catmom29 於 11-2-14 14:06 發表
我bb歲半。六個月開始有濕疹,十一個月時本來濕疹好了,但因為十三個月時出水豆,出完之後濕疹返轉頭,而且情況比先前更恐怖,成身都係,塊面尤其眼周圍都有,好嚴重。
敏感科話佢對水豆病毒有過敏反應,改變左身體,唯一方法都係果樣, ...

大宅

回覆 2# tarot_elle 的文章

my BB just now 7 months and happen since 1.5 month until now..

複式洋房

Lailai Chan
i don't wanna say which one i go to but here's some info I searched on the internet earlier.

http://www.ghbioresonance.com/
http://www.energysource.hk/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=60&lang=tw
http://www.thebodygroup.com/services_bioresonance_therapy.php

原帖由 LailaiChan 於 11-2-14 16:36 發表
Catmom29
可否給你資料我, 費用多少?幾耐開始見效
my email:[email protected]

大宅

其實有媽媽擔心d藥, 可以拿去化驗所化驗, 求個安心, 我上網見有些化驗所可以化驗中藥, 不過我沒有試過

http://www.cmchk.org.hk/pcm/pdf/info_local_lab_c.pdf

大宅

有冇mama識點upload相係post?我想upload 我BB睇洗醫生後嘅相...thanks

子爵府

睇來小朋友有好轉了, 識我恭喜 ....

當初我一睇到呢張相,我都忍不住心酸 , 因我都布一個濕疹bb .

原帖由 Maykhera 於 11-2-15 16:31 發表
有冇mama識點upload相係post?我想upload 我BB睇洗醫生後嘅相...thanks

大宅

努力呀, 我小朋友都好轉了, 我今個星期六11點都會去冼醫師果度复診, 希望到時見到你啦...
我上星期六11點半去度, 都見到一個bb好似你個b咁嚴重, 我初頭都以為係你添, 但後來才知道你3點先去到....

複式洋房

我都唔識,一係你轉profile pic lor.....

原帖由 Maykhera 於 11-2-15 16:31 發表

首頁
23456...12

尾頁

跳至