自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我個女有日問左我一個笑爆咀既問題

電視講緊"索馬里海盜"
我女問"佢地點做海盜?"
於是我語重心長咁答"女, D人搵唔到食, 咪要去搶LOR....."
我女於是問"我知, 但係........

佢地去邊度買海盜果D衫呀?"

jenjenair  好攪笑..  發表於 11-4-15 01:07
Angel_BB  石板街囉!kakaka...  發表於 11-4-14 00:44
54heima  haha  發表於 11-4-13 18:45

侯爵府

PCMW 發表於 11-4-13 18:32
阿仔3歲開始有零用錢,每星期5蚊學儲錢,俾佢同我地出街買野食,但係佢好孤寒,一蚊都未用過,寧願次次帶水同餅 ...

好乖仔呀!就算唔係買大屋,留蕃大個實有用.

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

上次個女入左房喎~~~見到爸爸個眼鏡~~~跟住就話邊個送架~~~

crystals  已經據為己有~ haha~  發表於 11-4-14 10:37

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

有一次個女沖完涼~~~諗住同佢換衫啦~~~換衫時
女:突然間同我講話馬老師鍾意我~~~
我:咁你鍾唔鍾意馬老師呀~~~
女:鍾意~~~

第二日我同返個老師講~~~

大宅

阿女細個1歲半人仔..自己坐係地下玩玩具..玩玩下屎忽痕將d玩具周圍掉..話極都唔聽係禁掉...我終於發火攞衫架準備fit落去...佢喊禁口話......媽咪你唔好激動...你冷靜d喇.....都唔知好嬲定好笑..

crystals  歲半識講~好叻叻~  發表於 11-4-14 10:39
朗朗咪咪  1歲半識禁講,好醒目WO!  發表於 11-4-13 20:59

侯爵府

有日同亞仔講: 「好眼瞓呀!」
亞仔話: 「食必理痛la,食咗唔眼瞓!」mouth:

嵐嵐豬0603  哈哈哈  發表於 11-4-15 01:36
setyawan  真係好方法,.....哈哈....  發表於 11-4-14 13:57
polarmama  hahahaha  發表於 11-4-14 02:44
2BMa  笑C,亞仔幾多歲?  發表於 11-4-14 02:03
Angel_BB  笑c我...  發表於 11-4-14 00:44
Vanessa_818  救命, 入晒腦, haha  發表於 11-4-13 22:50
sasa@uk  好好笑 ^^  發表於 11-4-13 20:49

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

上個星期, 一家三口去街, 我著咗對露趾ankle boot (平時湊仔我唔會著), 同阿仔坐緊lift落樓時, 佢好大聲指住我隻鞋話

bebe豬: mammy, your shoe is broken!!

我老公就忍住笑(因為仲有個男人一齊响lift入面), 我就俾佢激C

sowu1  ....笑死我  發表於 11-4-14 15:59

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

細女:媽咪,爸爸幫我剪指甲指得好短,好入呀!我唔鐘意呀!
我:咪好囉!整齊d,乾淨d,靚d嘛!
細女:但我個鼻好多鼻屎,d指甲太短我"liu"唔到鼻屎呀!
笑死我

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

仔仔3歲時,有1 日佢同爸爸係床玩下玩下,無la la 指住c6 話:
仔仔:爸爸仲咩你咁多頭髮ga??
c6:爸爸d 頭髮咁少,點會多ar ??
仔仔:但係你d 頭髮多到生左落對腳到wor 媽咪話頭髮長就要剪ga la,你快d 叫媽咪幫你剪左佢la
真係俾仔仔笑左幾日..

另外,今日屋企對面山火,我同c6傾傾下計,仔仔又大叫 : 媽咪,出面有部直昇機放緊氣球玩ar !!
之後我同c6出去睇,其實係部直昇機釣住個圓形水箱投擲水彈救緊火..

dormom  頭髮生到落腳.. HAHA  發表於 11-4-14 20:28

伯爵府

畀面勳章

有次睇電視見到古天樂...就自言自語講: 嘩...好靚仔呀...
跟住個女就答: 媽咪, 靚仔無本心架..你搵爸爸做老公咪好囉..爸爸夠醜樣..有安全感....果時個女得四歲....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

hebe: 媽咪, 你知唔知舅父攞咗d"卵"返黎呀?
我: (好驚嚇)乜"卵"呀?
hebe: (好無知咁) 一粒粒個d"卵"呀?
我:咩呀? 你講緊咩呀? 攞乜"卵"呀? "卵"喎??
hebe: 係呀..你問吓舅父個d乜"卵"啦?
⋯⋯我: (諗咗一陣......) 係咪螺呀..? 舅父今朝攞返黎個d紅色一粒個d?
hebe:係呀.."輪"呀..
我:螺呀!!!!!!!!!!!!!!!(我係條街大笑咗好耐....真係搞乜卵呀...!!!)

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

亞仔3歲半時,有次帶佢去酒店,佢一入房,就攞起個電話,

仔:喂,WALLACE,唔該入5萬吖,(停兩秒),係,唔該.
我即時呆左,原來佢平時聽到我打比我股票AGENT(WALLACE)落ORDER,我笑到CC下之餘,C6即係問我,邊個係WALLACEmouth:

========

上個星期我C6沖涼時,我3歲4個月既女入完去一陣即係出黎,然後同我講:爸爸原來有TAIL O架,

sowu1  好搞笑呀你個仔....  發表於 11-4-14 16:01
Angel_BB  笑c我!老公以為我short,對住個mon係咁笑...  發表於 11-4-14 00:47

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

食左我個post
係我老公既親戚

話說, 小朋友個daddy出差, 撞左車個頭縫針, 成個頭包晒蹦帶咁返香港
一入門口, 個女望左佢好耐, 無出聲, 然後話:

daddy你頂帽好核突呀

小浣兔媽媽  勁搞笑喎~~!  發表於 11-4-16 01:08
嵐嵐豬0603  哈哈哈哈  發表於 11-4-15 01:39
dormom  呢個忍唔住笑.  發表於 11-4-14 20:30
jaycee_mami  笑死我啦  發表於 11-4-14 17:43
魚生  like!  發表於 11-4-14 11:50
crystals  讚!  發表於 11-4-14 10:42
2BMa  爆笑)))))))))))))  發表於 11-4-14 02:05
kapomama  笑左  發表於 11-4-14 01:55

男爵府

一個人行旺角波鞋街. 8歲亞女同c6到達後call我問我位置.

因好難形容. 亞女問我, "你係咪響法國浪漫時鐘酒店呀!?"

sowu1  咁都俾佢知道左..  發表於 11-4-14 16:02
魚生  俾人踢爆左!  發表於 11-4-14 11:51

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我家2姐弟實在太多笑料, 最深刻有以下幾個:

1. 媽媽請爸爸到mannings 買日用品.
3歲半的女兒: 媽媽, 有無"萬一"?
媽媽猶疑應點回答, 正在諗女兒年紀仲細應該不是問數目字11000, 難道是問形容詞"萬一"?
來不及回答女兒已自行揭終: 萬"一"呀, 有萬"寧"有無萬"一"架?
媽媽......

2. 正等待侍應埋單中~
3歲半的女兒雀躍地問: 媽媽, 有無"my up" 架?
媽媽茫然地答: my up?? 咩野黎架? 有my toys, my books 等等之類, my up 即係妳嘅乜野呀?
女兒不厭其煩再問: 有無my up 呀? my up 呀!
媽媽突然領悟: 嗰個"埋"唔等於"my", "單"亦唔係英文個"down", 緊係無my up 啦, 傻豬.
真係佩服佢轉數咁快......

3. 爸爸大喊: 大佬! 你幾時先肯去瞓晏覺呀?
2歲半的兒子嬉皮笑臉: 我唔係大佬, 我係細佬......
爸爸由好嬲變成笑到標眼水.

4. 爸爸在教兒子春夏秋冬四季~
2歲半的兒子: 爸爸有無上天?
爸爸不明所意, 兒子仍不停追問有無上天?有無上天?
聰明的媽媽路過搭嘴: 佢同家姐一樣玩捉字蚤呀.
爸爸才醒覺"夏"天vs"上"天......

侯爵府

jeje 發表於 11-4-13 23:20
我家2姐弟實在太多笑料, 最深刻有以下幾個:

天才兒童呀!

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

家裏整麵包要用麵粉西西麵粉.
阿仔問:點解要用呢舊野呀?
我:等d麵粉幼d嘛!
仔:啊!如果唔西下佢就左d,西下佢就右d.

侯爵府

好媽媽勳章

早兩日呀女(3歲)趴係床上網search緊嘢, 我手痕打左佢pat pat幾吓, 提佢唔好成日對住部電腦, 點知佢講左以下呢句...

"我個pat pat係咪好彈好正先?"

俾佢激到我唔知好嬲定好笑~!

PCMW  曳曳呀!  發表於 11-4-14 21:37
crystals  讚!  發表於 11-4-14 10:45
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

子爵府

我好惡鬧呀囝「你屢次犯錯」
呀囝話「我都無入女廁」
我即刻忍唔住笑咗出嚟

首頁
23456...9

尾頁

跳至