跳至

首頁

尾頁

伯爵府

yk0108 發表於 11-4-18 00:04
錯, 結論係: 對某些人, 某些事都要抱有懷疑的態度.

對,我地對日本某些人都要抱有懷疑的態度!

alicemic  我一直都有懷疑日本政府架啦!  發表於 11-4-18 00:12

伯爵府

alice: 咁咪証明呢個顯淺既問題大家都睇到,係日本政府同美國睇唔到/忽視囉!

証明咗d咩係日本政府同美國睇唔到? (唔係講緊核武咩?)

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

CFaHB 發表於 11-4-17 13:47
呵呵, 我唸 d 人以為自己好善心, 好有愛心, 不記歷史舊惡 ... 但我覺得佢地一係無知, 一係好扮野, 一係 x ...

每個人都有唔同意見,總之有唔同意見既,就會比人鬧"崇日",有無第二D新鮮D架?你自己覺得你自己好有知,唔扮野咪得囉!你有POINT咪同人討論,唔鍾意可以唔回,係都要話下意見唔同既人。咩心態?

yk0108  有新鮮, 精神分裂~  發表於 11-4-18 00:50

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 yk0108 的帖子

咪就係你所講果位記者所寫既同之前d topic一樣既論點囉! 你又問我返咁奇既?

珍珠宮

好媽媽勳章

RE: 日記者:核電廠藏核武計劃

yk0108 發表於 11-4-17 17:52
個反應堆是美國製, 其他國家都知,(參加核不擴散條約都知:包括中法俄), 係我們以前少留意核電的事, 我們不 ...

"個反應堆是美國製, 其他國家都知,(參加核不擴散條約都知:包括中法俄), 係我們以前少留意核電的事, 我們不知啫.

樓主所post果位日記者: 島津洋一乃日裔美國人, (正如之前有位媽咪好鍾意講披咩皮咩皮, 唔知此位人兄想披的係美國定日本皮). 上次佢果篇又係登係咩新美國媒體有關西藏的偉論又係好令人"嘆為觀止", 完全令人明白唔需要對西葳有任何處基礎的了解, 便可以寫一篇給美國人看的有關西藏的文章. (怪不得美國大部份人咁支持西藏獨立,哼!) 傳媒報導手法真是........

又係好多字,唔知有無人會睇:

http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/china/2010/05/100510_cr_engineermonk.shtml"

島津洋一(Yoichi Shimatsu)在「新美國媒體」上發表了一篇題為「地震後西藏需要更多的工程師、更少的出家人」的評論 與 西藏獨立又有咩關係? 佢呢篇文章係一篇評論, 並非報導.

美國皮同日本皮是同仇敵愾的, 美日是契爺同契仔關係, 難道你唔知?

"(我們開始你有你講, 我有我講, 大家好似講緊同一樣事, 其實是兩回事)"

哈哈咁橋既, 閣下呢樣野我都領教過了!

伯爵府

alicemic 發表於 11-4-18 00:34
回覆 yk0108 的帖子

咪就係你所講果位記者所寫既同之前d topic一樣既論點囉! 你又問我返咁奇既?:questio ...

吓? 日本政府自己和美國忽視日本做核武?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

yk0108 發表於 11-4-18 00:53
吓? 日本政府自己和美國忽視日本做核武?

吓~你自己講過既野你唔知既咩? 不如你覆人之前睇返自己寫過乜野先啦! 嚴重搭錯線!

伯爵府

alicemic 發表於 11-4-18 00:56
吓~你自己講過既野你唔知既咩? 不如你覆人之前睇返自己寫過乜野先啦! 嚴重搭錯線!
...

你又何嚐唔係呀?

伯爵府

echoo 發表於 11-4-18 00:48
"個反應堆是美國製, 其他國家都知,(參加核不擴散條約都知:包括中法俄), 係我們以前少留意核電的事, 我們 ...

終於有人看. (本來想答不認為做核武關崇日咩事?)

你真的有看這篇評論嗎?(樓主所post果篇除了蘇聯咩咩咩之外, 其餘的也算是評論/猜測, 不是報導吧?!) 此人說西藏人應有幾多出家人..... 他寫這篇評論對西藏有多了解? 可能連西藏在那裏都未知........所以我認為很多美國人, 只是基於部份人的"評論", 就得出"支持西藏獨立." (同樣地, 該作者對核電廠有幾多了解? )

佢兩契弟的事很多人也知.但此人又被稱為左派?!

又唔好話領教, 好多時誤會總是有的. 大家上討論區傾吓計, 諗住開心吓啫.

翡翠宮

yk0108 發表於 11-4-18 01:04
你又何嚐唔係呀?

個日記者除了加多了個蘇聯人咩咩咩之外, 其餘所寫的咪就係你之前所講或之前d topic的論點, 我們真是搭錯線...

上面果句野係你自己寫架! 咁你所講既係咩論點呢? 好似係得你一個唔知人講緊乜,但你又加巴咀喎?唔怪得成日搭錯線啦?

你自己慢慢駁線啦! 我要啦! 玩得開心啲!

伯爵府

回覆 alicemic 的帖子

我係覆果位媽咪, 唔係我再講咩論點, 係你自己加把咀喎, 而你又加多句話証明, 証明咩即? 果part覆佢係講核武, 咁你咪即係話日本政府証明自己/美國忽視做核武.(根本你自己都講唔返, 只是話之前, 之前....)

快d瞓啦! 眼瞓係唔明人講咩. 不過, 對於d過程不求甚解, 只為求從別人口中得出和自己心中結論一樣的人來說, 好多時都唔明/唔理人講咩, 唯有當搭錯線.

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 11-4-17 23:24
所以我唔贊同你講, 話今次的意外, 係源於東電無皇管, 日本政府唔會冇責任.
...

我無講過話今次的意外係源於東電無皇管, 日本政府無責任. 我只係話東電無皇管.....

除了跟你在討論的過程裏你會是斷章取義(例如以上那句), 另外就是咩哈日族當日本神咁拜, (文革嗎? - 亂扣帽子, 令人有理說不清)

你post這篇評論/報導出來是為什麼呢? 純粹分享嗎? 分享什麼呢? 或証明什麼呢? 把被懷疑的事經由另一值得懷疑的人/就算是不被懷疑也好, 再重覆地講出來, 就當是証明了這是真事嗎?........或者討論區就是這樣, 重覆又重覆....都係純粹傾吓計.

或者你都是不知我講什麼, 又當是搭錯線好了......

翡翠宮

yk0108 發表於 11-4-18 01:27
回覆 alicemic 的帖子

我係覆果位媽咪, 唔係我再講咩論點, 係你自己加把咀喎, 而你又加多句話証明, 証明咩 ...

本身想瞓都忍唔住要覆你! 個由頭到尾都係講緊果位媽絲post出嚟美籍日本記者所講既論點,係懷疑日本暗地生產核武,同時亦指出日本政府對今次輻射災難處理唔尋常; 係你無啦啦覆我仲貼西藏既報導出嚟,話個記者有問題,仲特別high light人哋係美籍日本人,話人唔可信! 人哋講日本你就講西藏,九唔搭八!

你話覆果位媽咪既所講既論點,你實際知唔知個論點係乜? 你講嚟講去就係話個記者本身有問題,你有無睇過人寫乜? 但呢個記者講既野,同係各國記者什至係BK呢度都有好多人有同一懷疑喎? 而我所講既呢個顯淺既問題大家都睇到,咪就係講呢度囉! 你唔明又串串貢,得一個人同你溝通有明題就話有誤會啫,但你自己睇下呢度有幾多人同你搭錯線先得架! 唔通個個都錯得係一個啱?

討論區有唔同意見係好正常,不過人哋講A你啱B仲要話人唔啱就真係好少見,真係令我大開眼界!

伯爵府

alicemic 發表於 11-4-18 02:28
本身想瞓都忍唔住要覆你! 個由頭到尾都係講緊果位媽絲post出嚟美籍日本記者所講既論點,係懷疑日本暗地 ...

我第一"斷"係覆你, 下面有關該記者的事....唔係只是給你看(我都講過), 你仍是看不出該記者如何沒有任何基礎的了解便評論西藏, 所以認為他同樣地也不了解便評論核武, 你還是不理解當中關係, 那在這topic裏, 講美國世界警察也是九不搭八?(人哋講日本你就講美國) 之前仲多謝我post, 哈哈哈!

你都係答唔返自己果句, 係証明咩? 因為你係寫証明, 日本政府美國忽視. 我覆果個媽咪, 個你係指該媽咪,(連邊個打邊個都未知,唉!) 但你以為係我?係你自己唔睇前唔睇後加把咀去點評, 仲不斷話人搭錯線, 邊個串串貢?

各國記者都懷疑日本做核武? 可否post上來那各國? (此問題應該會被忽視或被認為搭錯線)bk好多人(幾多人)懷疑做核武? 我都見過"好多人"唔認為福島做核武.

係你自己不斷話我搭錯線,(你應該都會不斷執著此點講?),出公仔, 我只是問/答你/其他mami問題, 邊個先至係串串貢?

我有看過那日記者的文章和之前topic懷疑的一樣, 沒有新的論點/証據, 最新就是篇文章係日記者所寫加多個烏克蘭人懷疑.

別人提出對你所懷疑的論點, 就被視為扮專家, 我認為lee d是誤會, 所以有好多誤會......
我見過好多人講A佢講B果D人, 現在就遇到個! 真係大驚小怪! (講日本地震好慘, 佢就講天亡日本...)

我就現在真係開心到瞓了, 希望你瞓得返!

以上問題/意見,你應該都答唔到d咩或者差開話題駡人, 你一向的作風就是待別人討論完後, 加句日本人放個屁都香之類的駡人說話, 今次可以新d話人搭錯線,反正都是駡人的話或回覆一些

伯爵府

siulili 發表於 11-4-17 23:24
其實你地唔係你有你講, 佢有佢講, 只係在討論日本核危機的過程中,樓主遇見過好多係唔係都替日本說項的 ...

我覺得問題唔係話唔俾人批評日本政府, 唔知就無發言權...... 可以你有你懷疑, 人家也有人家不相信. 只是有些話, 讓人覺得好敵我分明, 咁上bk都係傾吓計啫, 如果一有咩反對意見就俾扣帽子, 嘲笑,咁點討論呢? 會否令其他媽咪認為這是惹火討論區, 不敢/不願提出意見?

之前, 好多人頌讚日本人危難時守秩序, 我覺得有點扭曲人性, 提出了日本的愚民政策(唔會有人開口埋口你仇日反日), ,然後跟住有人講日本侵華, (我覺得情感是個人的事, 雖然我同情無辜的人, 但也不會覺得不准人/不是時候講/ 反而同情人被認為扮野/無知), 我覺得這裏之前不斷有不同的聲音/意見, 點解現在會咁架呢?

翡翠宮

我第一"斷"係覆你, 下面有關該記者的事....唔係只是給你看(我都講過), 你仍是看不出該記者如何沒有任何基礎的了解便評論西藏, 所以認為他同樣地也不了解便評論核武, 你還是不理解當中關係, 那在這topic裏, 講美國世界警察也是九不搭八?
(人哋講日本你就講美國)
一早就知你淨係識得講個記者! 你除咗對人唔對事,你仲有乜野講? 講美國係要說明美日對電廠輻射既處不尋常,既然佢成日扮大佬話要維護世界,而且日本正正傷害緊世界,但佢又唔出聲仲默許日本倒輻射水落海,懷疑佢2個有陰謀係好正常既事,原來有懷疑都比人話九唔搭8?

你都係駁唔返自己果句, 係証明咩? 因為你係寫証明, 日本/美國忽視....
各國記者都懷疑日本做核武? 可否post上來那各國? (此問題應該會被忽視或被認為搭錯線)bk好多人(幾多人)懷疑做核武? 我都見過"好多人"唔認為福島做核武.
究竟你話我駁唔返果句係邊句? 我上一個POST已經答過你啦! 你自己睇啲唔睇啲淨係識開大喉嚨! 唔該你去行下日講日本輻射專區,一早已經有人post晒出嚟, 你懶唔去睇要我post比你睇呀? 你就想! 你又話自己呢1、2個月成日上BK,又話見過”好多人”唔認為係核武,咁你都應該睇到有更多人懷疑日本做核武啫! 不過你成日睇啲唔睇啲,我慣喇!

係你自己不斷話我搭錯線,(你應該都會不斷執著此點講?),出公仔, 我只是問/答你/其他mami問題, 邊個先至係串串貢?
唔知邊個發皮四先問我係咪唔可以問呢? 不過我承認,我無耐性對牛彈琴!

我有看過那日記者的文章和之前topic懷疑的一樣, 沒有新的論點, 最新就是篇文章係日記者所寫.
呢篇文章既內容可能係世界各地唔止講過一次,但係日本就係第一次,所以先引起日本有回響,而樓主post出嚟只係想講終於有個日本人講出對日本既懷疑,呢個先係重點,不過你又唔明淨係針對人哋係美籍日本人!

別人提出對你所懷疑的論點, 就被視為扮專家, 我認為lee d是誤會, 所以有好多誤會......
我見過好多人講A佢講B果D人, 現在就遇到個! 真係大驚小怪! (講日本地震好慘, 佢就講天亡日本...)
乜原來你都知你扮專家呀? 我之後講過討論區有唔同意見好正常,不過有人睇啲唔睇啲,左眼入右眼出然後唔明仲指責人不事就真係好少見,立場又唔鮮明,牆頭草扮高深!

rr
我就現在真係開心到瞓了, 希望你瞓得返!
你真係瞓啦! 係你角度全世界都無你咁了解世界大小事,地球人同你係有距離架啦! 瞓把啦你!

yk0108  篇野係日本講, 哈哈!  發表於 11-4-18 12:07

伯爵府

alicemic 發表於 11-4-18 11:27
我第一"斷"係覆你, 下面有關該記者的事....唔係只是給你看(我都講過), 你仍是看不出該記者如何沒有任何基礎 ...

你回應的一至四點, 重覆又重覆(之前講過你都係唔明), 五至六點果然就是駡人然後又是駡人.

理性討論.

alicemic  大家著眼點唔同,我係睇文章內容同日本現況,你就睇記者國籍同佢對西藏既報導手法,所以溝通唔到真係好正常!  發表於 11-4-18 12:41

翡翠宮

yk0108 發表於 11-4-18 12:04

翡翠宮

yk0108 篇野係日本講, 哈哈! 發表於 4 分鐘前

算把啦! 你鍾意啦!

人哋份文章寫明︰島津洋一是國際著名記者,曾擔任日本最大英文報章《日本時報》主編,他這篇文章引起國際輿論譁然,在日本社會都引起不少反響。 你又睇啲唔睇啲啦!

DoReMi媽媽  有啲人只係睇到自己鈡意睇o既嘢, 唔鈡意睇o既嘢就當睇唔到.  發表於 11-4-18 14:15
yk0108  你講d唔講d啫!  發表於 11-4-18 12:19

翡翠宮

yk0108 你講d唔講d啫! 發表於 17 秒前

係咩? 我點講啲唔講啲呀? 不過算啦!你唔好覆我,你話係就係啦! 我真係無耐性對牛彈琴

首頁

尾頁

跳至