自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tel.852 發表於 11-4-27 16:13
政府點解會聽, 保皇會支持, 因為佢地睇到事實 -> 香港係全球最貧富懸殊既地方 ...

政府聽? 咪因為泛民惡囉, 就係因為泛民惡, 而家香港已經淪為弱勢政府啦!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我想生三個 發表於 11-4-27 16:19
歡迎舉報,一切由版主定奪!

呵呵~呵, 佢講舉報, 唔通佢係........

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

象牙宮

lulu1312 發表於 11-4-27 16:18
李殘人差d搞到我hb的老闆間公司執笠
而家仲守緊

啲人郁下就叫人執咗間公司佢, 所以佢哋推最低工資唔係為小巿民好, 只係想香港死, 大家睇到啦! 郁下就話, 俾唔起, 執咗佢啦, 冇工做呀, 問政府攞啦! 政府冇呀? 問納稅人攞啦! 喺香港做中產真係淒涼! 又被人壓詐了.

象牙宮

我想生三個 發表於 11-4-27 16:22
我出去一陣,等緊佢舉報呀我,睇下點??!!

佢舉你我就通知你, 不過佢可能會舉埋我喎! wakaka~ka

男爵府

tel.852 發表於 11-4-27 16:20
$28/hr 都比唔起, 靠剝削工人搵錢, 我都讚成執在去.

比唔起$28/hr = 剝削工人,係咩邏輯?

象牙宮

tel.852 發表於 11-4-27 16:23
我好客觀架, 係有d人較偏激, 大家睇來緊失業率會唔會講到咁恐怖.

唔恐佈, 邊恐怖jet, 遲啲歌舞昇平, 個個都唔駛做 排住隊叫李卓人做良心僱主, 我都放長雙眼睇哩一日.

別墅

呢個世界真係有"死硬" 粉絲......就算你點錯,都有人支持....又電話,電話話事人又係姓李.....同姓一家親....定係...:;pppp::;pppp:

象牙宮

I/LOVE/3T 發表於 11-4-27 16:27
比唔起$28/hr = 剝削工人,係咩邏輯?

冇邏輯ga, 佢用實施最低工資前o既失業數字都可以話係客觀, 邊駛邏輯ga!

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

別墅

唔值28元個D...米無野做羅..~~管理員都請個後生D~~

象牙宮

lulu1312 發表於 11-4-27 16:29
我唔知你係殘人貴親
但我想話你知,我hb公司係做工程
唔係28蚊咁簡單

佢話BK唔代表一切, 對於一切唔啱聽的說話, 唔啱睇的文字, 都可以當睇唔到, 哩啲就係佢哋所講的客觀.

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 11-4-27 16:18
啲錢咪喺政府度嚟囉? 政府啲錢又喺邊度嚟? 咪喺納稅人度嚟囉? 但隨住出生率下降, 香港人口老化的真實問題, ...

依個退休保障通過就真係大0樂

象牙宮

hiragana 發表於 11-4-27 16:32
依個退休保障通過就真係大0樂

獅子山學會喺報紙出咗戰書挑戰支持全民退休保障o既議員出嚟辯論, 李卓人睇唔到戰書咩? 唔應戰呀?

咁咪好似佢推最低工資時, 有人話打本俾佢用佢提議o既時薪(唔只$28/hrs ga)去搞食店, 李卓人又唔做, 即係佢知做唔住呀? 佢知做唔住又叫人去做? 人哋俾唔起$28就話人無良僱主, 佢啲粉絲直情叫人執咗公司, 咁搞法, 香港經濟唔死都好難啦, 以後仲邊有好日子過? 揾啖飯食都咁艱難.

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

最橙的是:
提高勞動工資=提高對消費者收費=加劇通脹 mouth:

D 勞工加薪都無用, 發溫來 發溫去

象牙宮

tel.852 發表於 11-4-27 16:37
人就係要咁多, 咁個後生係咪由無野做變有野做?

唓 ~ 後生年青力壯不嬲都會有嘢做ga啦!(講咩由無野做變有野做呀? 咩邏輯?mouth:mouth:" /> ) 最低工資會開創職位? 令職位增加? 而家最低工資係削減緊職位喎, 乜唔係咩?

你咁講, 唔係最低工資推出o既目的係要汰弱留強呀? 即係李卓人帶頭剥削低勞動力僱員?

別墅

tel.852 發表於 11-4-27 16:37
人就係要咁多, 咁個後生係咪由無野做變有野做?

原來後生仔唔做架嗎..

首頁
23456...8

尾頁

跳至