自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

子爵府

去人地地方, 又會比人岐視, 真係好咩?

drm  agree with dj.hkhk  發表於 11-5-5 22:52
Lower_Primary  see my post #79  發表於 11-5-4 21:05
dj.hkhk  低調啲囉。同埋如果在人簷下之姿 梗係難過。唯有努力賺麵包錢先再講。  發表於 11-5-4 18:06

水晶宮

回流人士唔想走?...一DD啦,歐陽靖果D ABC系香港溫到巨個dream,你問巨巨肯定話愛死香港,我朋友兩公婆01年返香港,工作幾年有層居屋有層私樓,私樓幾年升左三百萬,於是套現返澳洲買地起屋打風流工,居屋留住收租,巨地冇小朋友,肯甘心一世平平淡淡過幾好,閉在好多香港人唔肯呢

dj.hkhk  歐陽靖果D 喺hk佢可以做到好top。喺嗰邊黃皮膚難發圍啊。  發表於 11-5-4 21:30
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 54heima 的帖子

"肯甘心一世平平淡淡過幾好,閉在好多香港人唔肯呢"

兩公婆一個肯一個唔肯都會。
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

有錢我都好想走~~對香港已經無晒信心

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

vista 發表於 11-5-4 17:46
真係無錯。

我d仔女住在Adelaide,去年我去探佢地,Adelaide只是一個中型城市,但在市區,撞口撞面都是 ...

令我諗起, 當年猶太人路線....

不過唯一唔同, 當年猶太人並非蝗虫, 但一樣遍地開花

德國人勁憎佢地, 2戰種族清洗由此起

FullOfBlessing  其實我都怕呢樣  發表於 11-5-5 04:17

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

水晶宮

我曾經有一段時間好想移民架!成日都慨嘆怨自己當年細個唔跟媽咪移民加拿大,,,尤其依家有個囝,就更加想移,因為都係為咗個囝.

不過呢期都少咗咁諗,坦白講去邊都一樣,就算嗰D國家無大陸人,都唔見得真係特別好...我上年去過一次北美,俾我感覺係,D鬼佬鬼婆除咗係紅鬚綠眼唔係講中國話外,查實咪又係同大陸人一樣無品...外國地方只不過係中國大陸既紅鬚綠眼VERSION而已...

反而一早移咗民去美加嗰D亞洲人就有品過當地人,至少我遇過嗰D係咁,可能我又係中國人,D華人見到我地都好NICE對我地,又OK熱情,但D美加人一見到我地係中國人,好多都好黑面,就算唔係對我地,有好多時,我見D鬼佬鬼婆都好無公德心同好無品,泊車見唔夠位出車,又嫌前後人地D車阻住佢,就一野用自己架車撞開人地架車然後走人...去酒店泳池又會見到個鬼佬着埋拖鞋落水浸SPA...又見過D番工既西裝友可以唔理個街既垃圾桶污糟,照樣擺自己個公事包上垃圾桶上面摷野...D鬼佬又會好似幾廿年前D臭飛咁周街騷擾人...咁我都見過D鬼佬當街R屎忽LIU鼻屎...你見佢地咁做,可能又覺得唔係太核突啫...但試下幻想下佢地唔再係紅鬚綠眼,佢地係大陸人,你就會覺得好核突...

有時人就係咁,硬係覺得D金頭髮或人地地方香D...我地成日話大陸人响街由得小朋友周圍嗌周圍走唔理,,,外國人咪又係咁...只係住响香港既外國人'入鄉隨俗'咗,至會有機會見到D外國人响香港會'教仔'同教仔會大聲D...外國幾乎無...至少香港都仲未見到有小學生能夠帶支真槍番學殺同學先啦...再者,外國人地方都有鬼佬鬼婆乞衣既...XP

同埋嗰度揾食真係好難,有時唔係你有技能就得...好似我契哥兩公婆咁,中學大學都係响加拿大讀,又係一直响加拿大生活,係兩婆都做銀行工呀,但捱咗咁多年,依家又係谷住要老婆要回流香港揾工做(都係銀行),個老公(契哥)要去非洲做幾年(公司派佢去,佢接囉)...一年兩公婆都只能番加拿大一次短聚...佢地無細路就可以咁啫...有細路真係唔得...但佢地唔咁樣又真係揾唔到食.

如果講外國好...我真係只係鐘意佢地方真係好大,環境好又多大自然...暫時呢刻能夠引到我心想移民去都只係呢D...香港環境係差,但真係幾乎最安全既地方黎,至少無龍捲風、無地震,恐襲組織幾時都唔會諗到要攻擊香港,香港買野又方便,又平又無稅,人係好多係好迫,但總體黎講又真係唔係太差啫...不過人多怨氣多.呢下我都認同,我係幾頂唔順香港呢樣野...太多怨氣...

waiyinmama  同意 x 10  發表於 11-5-5 18:49
FullOfBlessing  有道理  發表於 11-5-5 04:19

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

54heima 發表於 11-5-4 17:55
回流人士唔想走?...一DD啦,歐陽靖果D ABC系香港溫到巨個dream,你問巨巨肯定話愛死香港,我朋友兩公婆01 ...

肯甘心一世平平淡淡過幾好,閉在好多香港人唔肯呢 >>>>>>>>>

香港人要平淡生活談何容易 ? 我要屬於香港人嘅空氣!! 近10年, 我只感受過一晚係屬於香港人嘅戶外活動 ! 就係銀行包場入海浪公園 ! 久違左冇自由人嘅香港人公園 !!!!!

宜家唯一可透啖氣, 就係台灣, 下次去旅行, 我依然選擇台灣

vvnpo  台灣現在都開始多蝗蟲  發表於 11-5-5 10:32

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

二少奶 發表於 11-5-4 18:55
美國綠卡抽籤官方網站

http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1318.html

mouth: 咁都有得抽.....

二少奶  真咖. 早兩年幫呀哥搞過, 不過抽唔到.  發表於 11-5-4 18:58

琥珀宮

二少奶 發表於 11-5-4 18:56
新加坡獎學金

http://www.sfaa.gov.hk/tc/scholar/content11.htm

新加坡讀書好harsh...for小朋友, 唔覺得係一件好事... 所以雖然我有好多親戚住果邊, 當年我老豆話要過去, 阿媽勁反對

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

我想走呀, 不過我想走去泰國布吉!!!
d野又平, 又陽光海灘, d人又nice, 又方便, 野食又好味!

退休既話, 移民去呢度都唔差丫! 平平地請番個泰傭, 日日唔洗做望住個海, 好嘆哦~ day dreaming 中!!

不過係熱d, 同埋唔識講泰文!

二少奶  我都想退休後去曼谷或檳城住  發表於 11-5-5 11:23
dj.hkhk  早幾年有人撩買嗰啲度假屋仔,靚到嘩嘩聲。一個海嘯襟過嚟真係好驚...  發表於 11-5-4 21:31
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

禁止訪問

大宅

好想,因為對個政府太失望,加上一班自私自利的議員,香港就無哂自主權啦!

禁止訪問

子爵府

親子王國15週年勳章

nicki 發表於 11-5-4 19:46
仲有aust 上網係勁慢, 同寬頻費, 電話費又貴過香港好多......

宽频速度都 ok,我比紧 a$50/m。电话都系 20 cents 打一个,噢,当然租条 landline 要 a$30/m 啦

子爵府

親子王國15週年勳章

nicki 發表於 11-5-4 19:15
我呢排都有移民的念頭, 因為我睇唔到hk將來有咩優勢....我hb以前o係aust讀書, 有個professional 個牌, 而我 ...

系呀,d 贵价楼都系黑头发买多,1-200 万就多数香港人买,但 3-400 万眼见就大 6 人买,3-400 万即系港币 3 千多万,d 同胞真有钱。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 vista 的帖子

回覆 vista 的帖子

真係無錯。

我d仔女住在Adelaide,去年我去探佢地,Adelaide只是一個中型城市,但在市區,撞口撞面都是亞洲人,尤以同胞最多,而我feel到d洋人其實都唔太喜歡d亞洲人。所以如果純粹是為了避開d蝗蟲而移民的話,真係要諗清楚,因為到處楊梅一樣花,到處蝗蟲一樣扒。

------------------------------------------------------------------------------

你讲得好 reserve,I would say they hate Asian. 我试过系街比个 3 唔识 7 o既人闹 Fxcking Asian. 我觉得自己好似住系香港 d 内地移民,但香港 d 人无o甘无品,就算唔中意内地人都唔会无拉拉会乱闹人。 唉,移民何价!

dj.hkhk  佢哋唔叫人go home返屋企?因為佢哋係點會係嗰度住,佢哋啲歷史自己知,起碼我哋係自己過去,唔係俾人押過去。嘿。  發表於 11-5-4 21:21
dj.hkhk  澳紐嚟講,紐就少啲hostility - 除非係醉酒佬。  發表於 11-5-4 21:21

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

nicki 發表於 11-5-4 19:15
我呢排都有移民的念頭, 因為我睇唔到hk將來有咩優勢....我hb以前o係aust讀書, 有個professional 個牌, 而我 ...

有心走, 有錢走, 而家好快d 走. 你俾1-2年你去再裝備自己, 大家捱過左之後你咪可以去搵工, 而你既小朋友早d 適應, 等佢早d 去學人家既文化甚至係語言口音俚語等, 點都好過臨老至話走.

首頁
23456...13

尾頁

跳至