自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 fanny4 的帖子

第二間, 向南或西南都會冬暖夏涼.
"千金難買向南樓"呀!
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我會揀第二間廳向南,房向西南。

大宅

我間屋都係向西南, 夏天 4- 6 點 太陽晒入屋都真係好熱, 試過到夜晚8點間房牆都重係好滾, 但係好處係d衫好快乾同埋冬天會暖d。 另外, 其實香港一到大回南天, 就邊到都會濕, 今年好d, 前年我間屋堵牆都有發霉, 我阿媽間屋向正南, 屋頂都有水珠。

子爵府

向南好過向北‥‥另向西﹑莫向北

別墅

向北預呀B成日睇E生啦~~

向南晒唔死架~

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

第二間好 d, 一向都話向西南好, 冬暖夏涼

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

咁廰及露台向西北. 房, 廚房及廁所向東南又好吾好呢.

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 大廚勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

西南

男爵府

兩種都住過,西南好好多

禁止訪問

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

千祈唔好高層單邊向西, 會個個房都有西邪的太陽伯伯
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

禁止訪問

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

東北...我屋企就係向東北 冬天cold到死,夏天又冇風, 最乞人憎係只得朝早有太陽....哂到你起身, 其餘時間, 太陽同你絕交

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

牛精仔 發表於 11-5-12 10:39
東北...我屋企就係向東北 冬天cold到死,夏天又冇風, 最乞人憎係只得朝早有太陽....哂到你起身, 其 ...

我上一間租嘅屋就係咁............我仲衰到朝早都冇太陽入屋, D窗簾會發霉

而家間屋向西, 雖然會西斜, 但總好過冬天凍C, 春天發霉, 夏天熱C

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

西南好!我屋企間房向西北,冬天凍到想C...

珍珠宮

大廚勳章

哈理媽媽 發表於 11-5-11 00:21
回覆 rubyplk 的帖子

係呀,東北樓發蕪超嚴重o

我之前睇樓(東面), 我睇中某種間隔的單位, 睇咗近2X個單位, 方向各有不同, 有以下發現:

向東南: 睇咗7-8個都超級發霉, 實在揀唔落手.
向正南: 有少少霉, 但因為業主剛剛油油, 所以我相信應該唔係少少發霉, 不過有無東南咁嚴重就唔知. 但呢個單位向海, 濕都唔奇.
向西南: 睇咗9-10個, 全部都無發霉跡象(都是向海).

for你reference, 如果香港/九龍西邊我唔清楚, 但如果東邊我覺得大約係咁.
如果你間屋向西南(不是偏西),又唔係單邊, 西南會好OK的.

禁止訪問

大宅

我兩種單位都住過...
東北得個朝早一陣有太陽, 冬天食風, 夏天無風, 潮濕無太陽入, 好易發毛.
西南冬暖夏涼, 日照多.

現在住緊西南樓, 高層, 真係好好, 到今天都未要開冷氣, 自然風好涼爽.
陽光多, 間屋好光猛, 曬衫好快乾, 香港天氣多潮濕, 少少向西係會好D.

但如果低層嘅單位, 應該會少D風和陽光的.

首頁

尾頁

跳至