嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...9

尾頁

複式洋房

brbaby2007, pls pm information to me as I am suffered the same problem. Thanks!

男爵府

Could you pls send me the info! Thanks a lot!

洋房

可否pm醫師的資料給我嗎?我仔的濕疹一發不可收拾。thanks a lot!!

男爵府

回覆 jackco-mami 的帖子

Hi , jackco-mami ,

我個囝都睇緊吳醫師呀 , 宜家食緊第二個星期的療程 . 大家一齊交流下好嗎 ? 我睇過你開 post 介紹另一位醫師. 咁你宜家都轉左睇吳醫師嗎 ? 本來我都想睇你介紹果位的 , 不過最終都係試左吳醫師先. 因為其實未睇到樓主推介之前 , 早在二月行街時 , 已經有個好心 sales 姨姨推介吳醫師 , 仲俾埋咭片我添. 但果陣我揀左去試呢度好出名的冼麗生醫師 , 一睇睇左三個月. 都未好. 所以宜家先再另覓出路咋.

第一次睇時 , 吳醫師都係話三日就會見效 . 會見到面上濕疹謝. 果然 . 頭幾日謝得好快. 仲排左好多濕毒便便. 之後幾日便便正常番. 我以為已經清哂 d 毒. 但原來仲未. 停藥後一兩日 , 又再番發. 宜家食第二個療程 . 呢幾日有時 d 便便都係有濕毒的. 我希望囝囝 d 濕毒可以快 d 排清啦......唉 ......唔想佢靠住日日食藥黎 control 病情.....不過至少佢宜家食住藥排濕毒o既過程都唔痛苦 , 唔會話要發到豬頭 , 痕到死 , 食唔安坐唔樂又訓唔好先啦 ......

男爵府

回覆 小Sin子 的帖子

hi 小sin子,

看到你們看此吳醫師,濕疹好像好了很多,我都想帶個仔去看,我個仔3歲,佢自過年後就開始在面上,口周圍,眼肚出濕疹,一直都醫唔好,但唔知你小朋友肯飲中藥嗎?我怕如成碗咁多,強迫去喂,可能喂唔到,可否分享吓,你小朋友怎肯飲哂成碗藥?謝謝!同埋請你pm這位吳醫師的詳細聯絡資料給我好嗎?

子爵府

好媽媽勳章

你們有冇用過寶樹堂cream 呀
hello hello

大宅

brbaby 2007, My baby is also suffering eczema, would you mind to pm the doctor's contract to me ? Many thanks.

複式洋房

可以pm中醫資料給我嗎?謝謝

男爵府

係呀,我啱啱26號同囡囡轉睇咗吳醫師,第二日已見好轉好多了,可能之前佢睇第一個醫師(張醫師)時已排咗好多濕毒出嚟,而家佢睇完第五日,今日覆診吳醫師已經話食多4日就得了!!剩餘搽嘅藥水&藥膏留番嚟看門口,開頭食吳醫師d藥都有排便便,都係好濕同多,每日2次咁多,我最鐘意佢浸身嘅藥,浸完真係唔同d,好滑同甩咁d死皮出嚟咁,而家啊女d皮膚滑嘟嘟呀~唔係之前咁好乾好乾同發紅,成日係咁抓痕,而家佢真係冇咩點抓了不過我覺得d毒未完全清晒,因為有d好似酒米仔出咗嚟,喺d手腳度(幾粒),醫師話同佢搽黃色支藥水就得,我其實同佢搽得好少藥膏,基本上係第一次搽得厚少少剩係喺患處,好轉後我都冇mud點搽.....希望之後停藥後都係一路keep住係咁就好了希望所有濕疹b快d好番

男爵府

吳醫師有講明食幾多日藥就好 ? 咁咪好囉 .....我個囝可能嚴重啦.....覆診果陣 , 佢淨係話未清哂 , 仲未得 . 冇話食多幾耐藥會好呀.

隻藥水呢 , 我覺得係有刺激作用. 冇濕疹o既地方搽左 , 冇野 . 但有濕疹的地方 , 搽左 , 會更紅 , 而且 area 會擴大 . 唔知係咪要引佢發出黎呢 ?? 跟住搽左藥膏 . 過幾個鐘就會淺色番.

我今日無意中搵到一位媽媽的 blog , 佢早在一年前已經帶佢幾個月大的 BB 去睇吳醫師. 佢睇左一次 , 就好番哂 . 但佢話果陣睇 , 一星期藥只係 $3XX . 聽其他網友話加價加到 $1,XXX , 佢話覺得佢好似扼錢咁 , 所以唔想再推介俾其他人. 加上佢冇講我個囝幾時會好番. 好似想我不斷去睇咁.....所以我都諗緊點做 . 唔可以一直靠食藥維持架嘛 . 宜家食緊第二星期的藥. 情況仍然係差唔多. 唔會好番哂 . 維持輕微 . 但一停藥又會發出黎 .....

唉 ....好煩 .....我都試過幾個中醫啦. 其他人醫得好 , 我個囝o既 case 就偏偏唔得 ......好灰.....

男爵府

係呀,吳醫師冇叫我返去啦....會唔會幾個月嘅bb係會快d好呢?隻藥水我開頭搽真係會好紅同擴大咖(仲甩皮tim),但之後就冇事了,我遲d會post d啊妹前後d相落blog講吓進展如何......你話之前冇收咁貴牙??+咗咁多我都唔知tim....有冇嗰位mami條link睇吓呀??唔好灰啦,可能食埋呢服藥就好呢~加油呀~

男爵府

沖涼果 d 我又唔覺得有大作用 . 好多人話濕疹皮膚乾. 但我個囝一直都唔係乾架. 所以你話沖完藥粉涼 , BB 皮膚好左. 我就唔係好覺 , 因為我個囝不嬲個身都唔乾. 係之前出濕疹嚴重時 , 就會起紅粒同埋孩. 睇過 4 個中醫 , 有兩個話佢係濕疹. 有兩個又話唔係. 唉......係唔係都好啦 , 醫好佢就得啦. 至怕佢地斷錯証 , 唔能夠對症下藥咋.....

你囡囡可以斷尾 , 真係好. 我 bb 都係得 9 個幾月大咋嘛 . 佢由 3 個月大開始發病. 到 5 個月時好嚴重 , 6 個月大開始食中藥. 一直到宜家 , 差唔多日日食中藥 , 都未好番 .....

我 PM 左你果位媽媽的 blog , 唔方便公開o既 .

男爵府

回覆 kt2007 的帖子

我囝囝係 9 個幾月大咋 . 食藥都係用針筒餵. 不過你唔駛擔心你小朋友唔肯食藥喎 . 因為吳醫師 d 藥係甜架. 好似涼茶咁味道. 而夜晚用水開藥粉 , 就冇味的.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jackco-mami 發表於 11-5-29 02:13
brbaby2007我囡囡喺26號睇咗吳醫師了,有藥同藥粉飲,藥粉浸身,藥水&藥膏搽,醫師話啊妹唔止濕毒係血毒呀!!醫 ...

嘩!!!!!!!!!!!!!!!!
咁仲有無keep住睇呀?
我女都係架, 年幾前睇第2個中e已經話佢血毒, 我無理.........
結果就越黎越嚴重;

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小sin子:
始終, 我覺得醫師要夾人.....
同埋我囡囡係食左3星期藥先叫做滑返曬.......
但o的印都仲o係度......

咁依家你無再睇佢喇? 轉左第2個?!

你提話o個個mama blog, 話呢個e師海鮮價個blog我都有睇....不過我好奇怪點解佢收咁平架...

因為我2個同學去睇佢, 又係上年既事, 已經係收緊過千蚊......

懷疑佢淨係搽藥膏所以咁平囉, 如果"全套執齊", 唔應該平成咁囉!

小Sin子  我個囝仲食緊第二個星期的藥. 食完停藥後再觀察下. 上次停藥兩日後就番發  發表於 11-5-31 15:55
jackco-mami  我都算係"全套執齊"係剩係冇綠色支藥油,4日藥total: $6xx  發表於 11-5-31 15:18

男爵府

回覆 brbaby2007 的帖子

第一次睇醫師開咗4日藥,尋日睇第二次,佢已經話ok唔使再睇,又係開咗4日藥,藥水&藥膏就要咗各一,因為上一服開2支2盒都用唔晒....囡囡而家好番九成了,剩番腳掌仲少少乾前後只是5日已好有效果了.....希望完全停晒d藥冇番發就更開心啊!! 不過其實我搽藥水&藥膏都係搽好少,藥都唔係食足晒的,真的很感謝你啊

男爵府

回覆 brbaby2007 的帖子

我都算係"全套執齊"係剩係冇綠色支藥油,4日藥total: $6xx ,醫師話啊妹一服藥分2日飲,我諗應該係飲中藥同藥粉貴,一服飲藥都要$150

別墅

可以pm中醫資料給我嗎?謝謝

男爵府

jackco-mami ,

你囡囡幾大呀 ? 我個囝 9 個月大 , 但醫師都係話一日飲一劑中藥呀. 分兩次俾佢飲. 夜晚臨訓就開藥粉飲.

同埋第一次睇時 , 佢已經話要執一個星期藥.

第一次睇執左以下野 :

7 劑中藥 ( 每劑 $150 )
7 包藥粉夜晚食
7 包沖涼粉
Salt for 沖涼一星期
2 支醋
2 盒藥膏
2 樽黃色藥水

總共 $1,5XX

我囝囝食第一個星期藥時 , 又係好快見效 , 食到第六七日 , 已經幾乎好番哂咁劑 . 我諗住過多幾日等自己放假先再去覆診. 點知停藥兩日後就開始番發 . 一日比一日差 . 宜家食緊第二星期藥 , 今日食到第 5 日 , 又係幾乎好番哂咁濟. 只係每次搽藥水藥膏時 , 佢 d 紅就會發出黎 . 要過好幾小時先至散.

我就係唔想佢一直靠住日日食藥先 keep 到冇事呀 .....又唔知佢果 d 藥有乜成份 ....唉 ....好煩.....

男爵府

我囡囡而家8個幾月就嚟9個月~係咪我囡囡冇你囝囝咁嚴重呢....醫師一睇佢就話哎呀佢好痕咖啦,(呀~佢仲問我係咪朋友介紹,我話係囉...)幾時發咖?? 佢係血毒呀!! 我話6個月開始,之前已睇緊中醫飲緊中藥...佢話吓咁叻肯飲藥就會快d好,可以開中藥佢飲....咁就開住4日先,一劑分2日飲,下午就食埋包藥粉,跟住浸藥搽藥水&藥膏,3日就好好多咖啦,我全部照足吩咐咁做,第二日就明顯好轉了....醫師仲係咁提我同佢之前之後拍照記錄,你可看看我個blog啊囡d前後相.....

第一服藥:
2劑中藥,分4日飲$150x2
4包仔(沖飲)藥粉
1支醋
4包浸身藥粉
1大包salt
2支黃色藥水
2盒藥膏

總共 $6佰6十幾(唔記得清楚掉咗張單)

第二服藥:
都係2劑中藥,分4日飲$150x2
4包仔(沖飲)藥粉
1支醋
4包浸身藥粉
1大包salt
1支黃色藥水
1盒藥膏

總共: $5xx

首頁
23456...9

尾頁