樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

Eskridge 發表於 11-6-12 22:44
有無準賣家或投資者可以講下宜家既放盤或持貨心態?

好多人以為有樓的人,一定想個樓市gogogo, 但我希望樓市可平穩, 減小社會怨氣, 甚至有調整也沒所謂(真心的) .

我今年年頭已入夠貨, 我暫時會不買不賣. 因最想賺的不是短期升幅, 而是租客幫我供滿層樓, 將來每月可給我足夠洗費, 提早退休. 呢刻樓市升跌對我影響不大, 最重要係點樣提升自己防守能力, 盡辦法要令手頭的cash增加, 係將來逆境時守得住.

上次SSD一出, 樓市調整時, 我有周圍叫朋友買樓, 唔好錯失機會. 呢排連番出招後 : 銀行加新做按息, 收緊按揭成數, 大陸同香港呢排又收緊工商借貸, 我反而睇唔通. 可能我已經有足夠投資樓, 懶得去分析啦.

不過如有自住需要, 在能力範圍內, 我都會建議朋友買樓以鎖定自住支出. 投資就沒有頭緒了.

大宅

回覆 clsee 的帖子

其實我都係想樓市平穩D, 唔止減少怨氣, 亦都對香港經濟好D. 老實講, 樓價急跌只會令成個經濟受損, 到時經濟差, 又驚失業, 唔好話買樓, 想食啖安樂茶飯都難.

至於買樓自住或者投資, 呢一劇真係唔識俾意見, 因為樓市最大風險已經去左政策風險, 政府用有形之手干預樓市, 最怕係政府官員無能, 胡亂出招, 到時恐怕唔係調整咁簡單.

政策市, 根本無人會睇得通, 王光亞講一講, 官員實發矛, 又睇下再出乜野招.
我睇過一段訪問, 溫家寶都話樓市好難控制, 我唔信香港官員真係有能力控制到平穩發展.

ume  絶對同意!  發表於 11-6-16 09:58

公爵府

clsee 發表於 11-6-15 19:15
好多人以為有樓的人,一定想個樓市gogogo, 但我希望樓市可平穩, 減小社會怨氣, 甚至有調整也沒所謂(真心的) ...

我同你既睇法都一樣!樓市冷靜啲,有需要既朋友唔會有望塵莫及既感覺,大家都會為個目標而進發,好過成日覺得好似追極都追唔到咁囉!好泄氣!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

別墅

我都好想樓市平穩d, 我兩年前預買3房單位既budget, 到上年只係買到2房, 而家想入場都難. 好彩上年10月時, 我2房都決定入場, 而家個樓價己經唔只升左10%, 幾十萬成年人工呀... 點追.
政府只係幫d 未上樓既市民, 我呢d 上左樓, 但好想轉大d 環境俾小朋友多d 空間就好無助.
講真就算再有居屋, 我都爆左quote, 但私樓3房又咁貴, 死慳死抵都買唔到啱心水既樓, 而家2房單位住4個人+姐姐, 第時小朋友大d 又點夠住...唉

公爵府

siufanfan 發表於 11-6-16 10:44
我都好想樓市平穩d, 我兩年前預買3房單位既budget, 到上年只係買到2房, 而家想入場都難. 好彩上年10月時, ...
唔使唉!自己有層樓住,即使係細啲,但都已經比好多人好架喇!因為相對上車客,有得選擇樓換摟已經易好多架!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

伯爵府

好媽媽勳章

我都好想樓市平穩d, 我兩年前預買3房單位既budget, 到上年只係買到2房, 而家想入場都難. 好彩上年10月時, ...
比上不足比下有餘 加油!

大宅

其實都聽過好多有棲的人的意見,
雖然佢地唔會短期內賣樓,
但係佢地都想樓價有調整, 咁地可以多些上到車, 地產經紀都多些單開

子爵府

依家政府又出招,upgrade 3房單位更難,想上車的人又因為業主換不到樓而惜售封盤,極影響流動性。In fact, 最慘係地產agent!

首頁

尾頁

跳至