婆媳關係

跳至

首頁
23456...11

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我唔知佢有沒有能力,但早兩年聽我fd講佢話佢未婚夫話佢知,呀妹抽到居屋去睇樓(應該有d錢因為比到首期),但佢唔想呀妹搬,因為有地方。

當時只係男女朋友關係,我fd無得出聲。到真係想結婚就講唔想,男仔話會搞店,叫佢放心。直到昨天發生的事,我fd就覺得其實一係未婚年受了屋企壓力,一係就一開始無諗住呀妹走。

所以煩爆,我今晚會再叫她冷靜,hold住先 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

現在我放工,晚上再覆。歡迎加入討論一起給意見,大家的意見幫到了很多。謝謝 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

男爵府

Smiile 發表於 11-6-24 16:47
回覆 唔好煩我 的帖子

有少許update---朋友的姑仔在娘家有間房,因為弟弟係睡在廳,姑仔要留間房在平日夜 ...
吓?! 原來呀妹喺爸媽屋企有地方瞓,咁佢係咩原因係都要阻住呀哥新婚先?? 如果係通情達理嘅人,都唔會喎,會唔會間屋其實係你朋友未婚夫屋企合資而唔係佢獨資,所以呀妹喺到係宣示主權呢?

Anyway,都係要你朋友問清楚究竟係咩原因先得,叫佢唔好喊,唔好火,平心靜氣傾。如果真係傾唔掂,又唔係要去到咁盡話玩完嘅,HOLD住先囉,等問題解決咗先再講結婚囉,都仲有成半年~ 可能遲啲大家個心態又唔同咗呢~

Smiile  半年真係好似話多唔多、話少唔少...  發表於 11-6-25 09:15
My little Son

禁止訪問

珍珠宮

婚照結, 但係唔搬入去住, 直到佢阿妹搬走為止 !!

伯爵府

講真~如果我係你朋友,我會好唔高興囉~諗住結婚之後二人世界..無啦啦多左個人嚮度...唔係話要即刻叫阿妹走...但係佢咁大個人,都知道阿哥總有一日會結婚...唔明點解佢咁唔通氣阻住晒囉~~~我係阿姑仔,我會自己提出搬返媽咪度住...無謂要阿哥難做囉~~~我都係人地個阿妹,我都唔會點理我哥同我嫂既事...更加叫我媽咪唔好擺出99款,因為真係好討厭囉!!!(我同我99關係ok!!!)

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

回覆 ming2 的帖子

agree too

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都唔明,10個新婚夫婦10都想過2人世界架啦! 你話佢2兄妹自小相依為命就話啫,又唔係孤兒,仲有父母係度,又唔係無家可歸,好心佢就通氣啲唔好阻住人啦!

多個人係度,著少件衫又唔得,嗲下老公又比人眼望望,難聽講句,叫大聲啲都唔得,即刻將新婚既熱情冷卻! 講完C6無問題既就真係要諗下呢個男人值唔值得嫁啦! 呢刻未嫁比佢佢都可以為咗呢啲唔合理既野而要我受委屈,嫁咗比佢咪當老馮? 唔制!:;pppp:

JFL  米係痴線架,係未要逆來順受,好似白燕,余麗珍咁先係好心抱!  發表於 11-6-24 23:29

大宅

其實我覺得你朋友太過固執, 想吓將來, 姑仔始終都要結婚, 都會走, 如果只係為左唔同姑仔住而分手, 我覺得唔值得, 好多"港女"係結婚前都要求男朋友有樓有錢等等, 所以越來越多男人返大陸找老婆, 其實我覺得女人應該要睇將來, 始終層樓係你朋友的未婚夫個名, 呢D有樓男人係香港越來越少, 如果你朋友自己放棄, 我相信有好多女人淨住要, 我覺得大陸女人最叻的地方係結婚前最叻扮無要求, 所以有好多男人會受呃

做女仔最緊要找個好的老公, 唔無因少失大, 遇到好男人要識把握

manyu0826  你估大陸女人唔貪咩, 不過佢地唔留於表面姐.  發表於 11-6-30 14:00
Smiile  好老公要愛鍚自己,而且婚後生活不是 "小事"大家共識好緊要  發表於 11-6-25 09:59
Smiile  我都相信總有女仔為左層樓無所謂,但問題不在於層樓 !  發表於 11-6-25 09:57
JFL  "姑仔始終都要結婚"呢D講唔埋架.我姑仔40幾歲人未結婚.我99佢ar媽話如果嫁得唔好可以唔嫁  發表於 11-6-25 03:05
alicemic  姑仔一早已講明唔嫁架啦!  發表於 11-6-24 23:59
yanyan0906  姑仔始終都要結婚<---若然佢一世唔嫁呢??其實而家好多女人唔嫁架喎~  發表於 11-6-24 23:47
女王大人  講過唔認數都唔算好男人啦...佢只係好哥哥咋  發表於 11-6-24 23:07

大宅

唉,我就係人版,情況完全一棣,最終解決方法就係我地兩公婆買過個單位,留番間屋比佢住晒,但十幾年黎水,電,雜費仍然係佢大佬出,我咁樣都比老公d親戚話我勢利好唔同佢妹住照顧佢.ps.佢個妹係大過我既.

lou218  要點樣照顧埋佢個妹?難聽d唔通要亞哥娶埋佢養過世?  發表於 11-6-25 01:15
alicemic  陰公!  發表於 11-6-25 01:05

子爵府

樓主…你朋友嘅事!我勸你就唔好出聲喇…
一陣佢嫁唔到散埋會怨您呀……

Smiile  其實我都驚架...你講得ARM  發表於 11-6-25 10:00

王國長老

王國長老

講真, 我覺得因為結婚而要個妹搬出去, 對男家黎講, 即係媳婦入門第一個下馬威係要趕姑仔出門, 十分之傷害同男家既感情.

如果個男朋友一定要同妹妹住, 最好辦法係唔結婚.

其實結婚只係一個儀式, 唔一定咁急住要結, 過多幾年, 或者姑仔會結婚呢.

既然男朋友已經表左態, 唔好怨佢, 唔好恨佢, 佢愛護妹妹都好天經地義, 妹妹當日冇對哥哥好, 唔等於哥哥要同妹妹計算. 最好順其自然, 大家繼續拍拖, 大家條件傾唔埋, 邊一方面委屈都唔好.

Smiile  我朋友好冷靜,無發脾氣,佢好明作呢個係佢老公的選擇.  發表於 11-6-25 10:02
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

Smiile 發表於 11-6-24 17:02
我唔知佢有沒有能力,但早兩年聽我fd講佢話佢未婚夫話佢知,呀妹抽到居屋去睇樓(應該有d錢因為比到首期), ...
局外人睇唔係太煩, 會覺得煩係因為當事人想姑仔走但姑仔唔走. 如果當事人放下要求(或強求), 對兩人關係都會好好多.

除非個男朋友又要女朋友嫁佢又要個妹留低, 就真係搞到局面太煩. 我係佢女友會拒絕佢, 雙方面一定要自願, 否則日後一定有得嘈.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

畀面勳章

與其話男方係愛護妹妹,我覺得更似係"買佢怕",想叫個妹搬,但怕做衰人、怕煩、唔想理,這種男人是否嫁得過,需認真考慮

姑仔霸兩間房,行為自私,一齊住只會帶來痛苦。

大宅

畀面勳章

回覆:臨結婚埋門......為左住分分鐘玩完 !

我覺得你個朋友完全唔理後果,因為你地要結婚趕個姑仔走,超級自私,我哥咁對我,我實憎死佢!你個朋友係咪而家有佐先?如果唔係就無咩問題我覺得,你話佢返黎都係訓,咁有幾阻住佢地呢?有啲人結婚之後同奶奶住咪仲慘,你都要諗下人地,無喇喇趕走佢,搬屋唔洗錢?話搬就搬咩,我覺而家叫佢走,只會大家唔開心,純屬個人意見,唔岩聽既唔好意思!

子爵府

我就做不出來,呀哥結婚,自己种好意思住埋一齊。都甘大個人啦,你估十幾歲。 好同意alicemic 所講:你話佢2兄妹自小相依為命就話啫,又唔係孤兒,仲有父母係度,又唔係無家可歸,好心佢就通氣啲唔好阻住人啦!

人家是一房人,無論喜歡不喜歡,吾通七老八十都一定要同呀哥住?將來人家有小朋友的時候,叫人一家大小一間房?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+tantanmama+的帖子 我自己-----都未

原帖由 Smiile 於 11-06-24 發表
回覆 tantanmama 的帖子

我自己-----都未遇過咁煩ge野 !
咁我又唔明,點解阿哥同妹住好似好有問題咁?
關係好,阿哥錫個妹...等等都可以一齊住,我覺得你朋友接受唔到既應該唔好嫁,廢事大家難做,拖下先啦

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我覺得現階段唔應該在嘈邊個唔arm邊個唔著

原帖由 唔好煩我 於 11-06-24 發表
我覺得現階段唔應該在嘈邊個唔arm邊個唔著,應該系解決問題0既時候。你朋友再chur話個男朋友對自己點點點唔 ...
Agree

水晶宮

我會buy女方...因為個姑仔本身已經好自私...有一間房煲劇...又另有一間房齋訓..但家頭細務又唔做..屋租水電又無比..亞哥而家要有一頭家..好心就自己主動話搬走啦..做大電燈膽..如果我係個女主角...有能力就自己買層樓住...起碼有話事權...一係就叫未婚夫買鬼左層樓去...問亞妹仲一唔一齊住..如果一齊住..就一人一半首期....我估個姑仔一定唔會比半份首期啦...
其實男方一定係怕左個亞妹先唔同佢講姐..仲有男人真係拖得就拖...好叉煩!!!

首頁
23456...11

尾頁

跳至