自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

CINDYC 發表於 11-7-9 10:23
回覆 macca 的帖子

朋友見"米"記, 1年減了45磅 (之前佢勁超重).

我都係米記減
你講的消脂心跳率係好重要架
運動時保持呢個心跳率下限同上限,
以及維持至少20分鐘就開始fat burn
計法:

心跳率下限---(220-你的年齡) x0.65 (即係65%)
心跳率上限---(220-你的年齡) x0.7 (即係70%)

以我為例,我30歲,
計出來心跳下限係每分鐘123下
心跳上限係每分鐘133下
我跑步時要帶著心跳錶
keep住每分鐘心跳率123-133
跑頭20分鐘係消血糖
之後就開始燃燒脂肪
佢地叫呢D就係帶氧運動=保持呢個心跳維持一段時間
所以我聽講好似羽毛球呢D唔算帶氧運動
呢個心跳率時需要用氧氣去燃燒脂肪(咁上下啦)
因為羽毛球/球類運動通常都激烈,運動稍稍停低時心跳又會低返
好難KEEP住一個穩定的心跳水平
但跑步游水跳舞就可以

其實以前我好憎跑步
覺得好辛苦(好喘氣)
跑10分鐘已經頂唔順
後來去左米記減肥教我睇心跳
原來要維持呢個心跳率唔洗跑得好辛苦
急行(大步行得急),或者好慢地跑(要慢,我有時快少少已經超過上限)
其實係唔辛苦
所以我可以維持到跑1個鐘(因為根本唔辛苦,不過唔想做運動係懶,想hea,想睇電視)
所以我覺得如果你地有呢份決心靠運動減肥
唔想洗錢搵營養師減肥,
其實靠呢個方法運動都好WORK
(當然有營養師係會有效得多,我係6個月減左45磅)
而家自己為食又去左旅行肥返15磅(8個月肥返15磅)
我營養師又繼續幫我減啦(又要努力)

如果要睇心跳率
一定要買心跳錶
我初初用手量,完全唔得,
有心跳錶之後有效好多
同埋儘量唔好超過心跳上限(多極也千萬不要超過心跳計法的75%)
超過少少一陣再回落返就OK
我減肥的時候有個多月,運動係經常超過心跳上限
果段期間減肥成績比較差(減得比較少,1個月大約4磅,上上落落)
後來見米記的運動教練
教練叫我千萬不要超過140下心跳
心跳太高係心肺訓練(好似叫缺氧運動)不是消脂
之後我跟住教練的指示做,果個月減左10磅

Auathena  原來跑步減肥都咁有學問!thanks!  發表於 11-7-9 11:40

水晶宮

回覆 elong 的帖子

唔該晒妳的解釋, 我朋友基本上同妳講既一樣, 除咗係計法有少少出入.

以30歲為例:-
220-30x0.6 = 114
220-30x0.8 = 152

114+152 = 266除2 = 133 (上限係138, 下限係128).

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

meko~ 發表於 11-7-9 09:28
我係屋企踏單車,每天一小時,十日減左五磅啦,樓主加油,一定得!

其實健身單車有無用呢?

我好懶, 唔想出街跑步, 如果健身單車係有效, 我都想買番部!

另想問健身單車係咪帶氧運動 ?

thanks!!
不求失,不求得,但求開心得唔得。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

elong 發表於 11-7-9 11:34
我都係米記減
你講的消脂心跳率係好重要架
運動時保持呢個心跳率下限同上限,

咁要買番隻"心跳錶",是不是普通錶舖有得買呢?

伯爵府

cox 發表於 11-7-9 23:29
其實健身單車有無用呢?

我好懶, 唔想出街跑步, 如果健身單車係有效, 我都想買番部!

如果keep到帶氧運動需要的心跳率
都一樣可以架

侯爵府

好利害

伯爵府

Auathena 發表於 11-7-11 09:34
咁要買番隻"心跳錶",是不是普通錶舖有得買呢?

我稔普通手錶舖(時間廊果d)未必有
我不肯定
馬拉松運動家呢d運動舖有
其實呢d錶有d都幾貴
馬拉松我見果隻最平都要7百幾(運動員買果d幾千蚊隻)
牌子係Polar(呢個牌子貴的款會好貴,幾千蚊)
我向d跑步網睇,d人喜歡買呢隻牌子
我稔都應該係專業/出名牌子
不過我地呢d普普通通check到心跳同有心跳上下限響鬧就ok
(即係自己set左心跳上下限入手錶,如果跑跑下心跳超過上限就會響alarm提你減慢)
我呢隻要6百蚊
個款咁sporty其實平時我都唔會戴出街
所以覺得都貴架
但我覺得長期用,都係於自己有益,
落街跑步本身已經係免費的運動
只係花d錢買心跳錶同買對舒服d的跑鞋
點都平過去join physical比月費

我自己呢隻向Oregon買(IFC, Sogo有,你睇佢地個website邊到有分店 http://hk.oregonscientific.com/ )
我係Sogo thankful week時9折買(當時IFC店無呢D discount)
有一年保養
米記都有得買,聽其他買左的member講都好用
好似500蚊(唔知有無加價)
我唔知如果不是member買唔買到
如果你有需要我陪你上去買都得(我唔係賺你錢呀,我只係陪你買)
我第一隻心跳錶向yahoo買
當時貪平($150),不過用左幾個月就壞

我用的心跳錶係用胸帶的
即係要cool條帶向胸,係個sensor黎o既(胸下面,即bra帶果到)
手碗就戴隻手錶,隻手表會讀到sensor read到的心跳
你心跳率一路轉,隻錶的讀數就會轉

令外有一款心跳錶係無胸帶
得隻手錶,手錶上有個sensor
你要手指店住個sensor唔知幾多秒,
手錶就會睇到你心跳率
但手指放開就無心跳率架啦
雖然呢款無胸帶會比較舒服d
不過米記教練話呢款心跳錶你唔可以時不時睇住自己心跳
就算心跳過左都唔知
相反有胸帶的心跳錶會check住,過左上限/低過下限會響alarm提你
我自己都覺得有胸帶好d
而且都習慣左帶,覺得好似戴多個bra咁
有d人可能覺得唔舒服,你自己稔稔啦
我曾經見過有個人跑步戴隻野向手臂
唔知係咪心跳錶,如果有我都想買

Auathena  等我再研究吓先!多謝你的詳細分析!=^^=  發表於 11-7-11 16:57

伯爵府

CINDYC 發表於 11-7-9 12:03

唔該晒妳的解釋, 我朋友基本上同妳講既一樣, 除咗係計法有少少出入.

我見其他分店有個會員都係你講的呢個咁計
而我呢個計法係米記派比所有會員的紀錄小冊子內的計法
我稔2個計法都得o既

伯爵府

加油呀~~

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

畀面勳章

一齋加油

水晶宮

elong 發表於 11-7-11 10:00
我見其他分店有個會員都係你講的呢個咁計
而我呢個計法係米記派比所有會員的紀錄小冊子內的計法
我稔2個計 ...

明白! 請問妳跑步心跳器在那處買, 約多少錢?

elong  請睇上面#67啦~~  發表於 11-7-11 17:39

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

elong,
我下午去睇過, 馬拉松得Polar一個牌子, 最平$880 with 15% discount ; 另外, 在賣輪椅醫療用品店見到妳用果隻牌子$650. 我都考慮緊綁胸帶會唔會唔舒服

伯爵府

CINDYC 發表於 11-7-11 18:13

elong,

你向賣輪椅醫療用品店見到有Oregon呢個牌子嘛?
你可以check下個網頁http://hk.oregonscientific.com/
同一型號有無平過專門店呀?
你問清楚是否一樣有一年保養wor
我向counter買有張保養卡架(要keep單)

胸帶呢個問題
其實條胸帶後面係橡筋帶
個sensor向前面
唔洗cool到好緊,當然都唔可以鬆
隻sensor可以貼住皮膚就ok
我自己就唔覺得好唔舒服
當然會feel到多條野
好似多條bra帶cool向胸(我係帶向貼住bra帶對落)
不過我都有識一位member話覺得好唔舒服
你可以上yahoo拍賣search下"心跳錶"
我見到有隻2舊水
平平地叫做玩下
不過唔敢講呢d得唔得
可能好快壞添

水晶宮

Yahoo我已經睇咗啦, 暫時唔考慮. 我朋友叫我去啲醫療用品公司買$4xx, 我一陣問吓佢邊到有?
唔該妳, elong.

水晶宮

elong,
呢隻好唔好呢, 可否俾些意見?
http://hk.oregonscientific.com/cat-運動及康體-sub-心率計-prod-SE120-心律監測運動型手錶.html
(唔知點解貼唔到?)

寶石宮

加油呀

伯爵府

CINDYC 發表於 11-7-11 19:10

elong,

其實我都唔係好識
不過如果你問我
我自己覺得最緊要有基本set上下限心跳響alarm
你呢隻有alarm
我自己買果隻係SE102N
除ALARM仲有震動
老實講,我未用過呢d function 架
同埋我必須要有背景燈
因為我夜晚向海邊跑步好黑
所以背景燈對我都幾重要
其他果d卡路里果d我都唔用
所以你呢隻有基本都ok架啦
我自己會選一隻個樣比較喜歡的
有時約朋友行山呢d活動
都可以帶隻錶當sporty錶用

Auathena  剛剛買了SE122^^  發表於 11-7-12 14:16

大宅

畀面勳章

回覆:決心跑步減肥

我都想跑,但我無咩恆心

珍珠宮

畀面勳章

跑到一半又大雨,回家洗白白

首頁
23456...7

尾頁

跳至