自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:annaanna 的帖子

係啦!我都覺報警無用,你報得幾多次丫!反而你一報,關係就會玩完!話比佢父母知,睇怕都係唔掂。

不如除左教佢保護自己外,再分析佢知,愛情非飲水就夠;話佢知男仔愛佢係唔會叫佢食藥,係會自己避,佢會唔會係為自己開心d?叫佢試下問個男仔!跟住最重要係話埋佢知,個男仔一定會話食藥安全d,又會你問多幾句佢就發脾四,會話你唔愛佢,會話唔做就算;問下佢日日好似慰安婦咁,自己係咪都開心?

總之,樓主你要做先知角色,令你姪女當你風水師咁信服,咁你就可引領佢返正途!

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hkaa 發表於 11-7-28 02:34
唉! 身教是非常重要的!
咁樓主既表弟同表弟婦既事已經過去~無得回頭ge~唔代表佢係一個差父母....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大人都接受婚前性行為, 墮胎係平常事, 無問題的話, 今日有咁結果係唔怪得下一代

akyi  同意..  發表於 11-7-28 10:10
淡淡的來, 好好的去 ....

男爵府

環保接龍勳章

annaanna 發表於 11-7-28 09:49
唉... 已經攪左,個女仔好難突然話唔比佢攪,呢d case 應該都係個女o既驚唔比個男仔就會走人,咁細個,未識 ...

其實在身理上,食避孕藥都總好過吸毒既...
in case我覺得樓主個表姪女仲有得救,關鍵系佢父母點樣配合。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

我覺得始終有責任同佢父母講返, 吾係日後人地無左個女, 都吾知點同你表弟交代, 雖然真係吾關自已事
但最好叫佢父母吾好沖動, 吾好鬧走佢, 最好當吾知, 再慢慢以過來人甘同佢講返有咪後果.

水晶宮

買埋condom 同教佢食避孕藥啦(愛佢既男人,一定會避孕!)

要阻 都阻唔到架喇…(帶個女仔去認識避孕同不安全性行為既危險)

報警又點呢?

呢個世界唔止一個男仔,一個走左,仲會有其他……
個女仔唔學識保護自已 唔學識咩係應該做 家長/長輩 做咩都冇用……

大宅

環保接龍勳章

14歲?
自唔自願都要先報警

pigpigyy  yes  發表於 11-7-28 23:57
danieltung  同意 !!!  發表於 11-7-28 15:51
心誠則靈

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:13歲表姪女同男仔上床...心痛!

最難搞就係呢啲年紀,話大唔大,話細唔細,又反叛。不過我都認為唔好搞大件事住(報警or話俾家長聽),如果唔係又多一個失縱少女...

而家最緊要就係教佢避孕同埋預防性病,另外可以同佢講吓如果個男仔真係愛佢個人而唔係只愛佢個身體,就應該可以等佢到合法年齡先有性行為,而家有性行為就等如你要個男仔去犯法,要坐牢嘅,唔好以為冇人知,因為天網恢恢梭而不漏,遲早都會有其他人知,到時個男仔俾人拉咗佢實恨你一世!(軟硬兼施!將個責任放番去女仔度同佢傾!)

仲有可以同佢講而家網上面咁多偷拍嘅性愛片段,唔想有一日見到佢成為女主角仲上埋報紙添...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

照用返平時大家既相處方法去傾計
傾下d佢要知既野,如太細個咁樣係犯法
愛情係令人盲架,講乜都未必有用
但更加唔好講一d令到大家關係變差既說話,唔好當左自己係長輩

樓主唔好心痛住,努力去教導下表姪女啦

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我個女得八個月大,,開始擔心定TIMmouth:
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

報警會令到你表姪女越走越遠,我同意最重要係佢要做足避孕措施,保護自己,另外你亦要慢慢開導佢,keep住同佢傾計,等佢知道性並不等於愛,不是以為愛個男仔就要用性嚟愛佢,個男仔同佢發生性行為亦唔等於愛佢,依家情到濃時其他人講咩佢都唔會聽得入耳,慢慢嚟,如果你表姪女性格比較倔強就更加唔可以夾硬嚟,否則只會越叫越走,最好引導佢去發掘個男仔唔好o既嘢,等佢自己諗

子爵府

The best way is to report this to the social worker at school, but don't let your niece know it is you who report this. Then let the social worker call the police. And always show your support to your niece.

禁止訪問

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

mouth:依架點算?

Glossimar  我都想知...  發表於 11-7-28 12:01

男爵府

回覆 maymay88 的帖子

但係如果您報警, 您表姪女,會怨您架!
您報串比表弟知, 您表姪女又會跟您反面, 佢有事您都幫佢唔到喎
真係左右做人難
但唯一可幸是個男仔都叫佢食避孕丸, 起碼唔會大肚丫
不過, 個男仔有幾愛佢就真係唔知囉

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

個女仔唔敢出聲叫男仔帶套
我係過來人
叫佢帶..我驚佢唔愛我..之後唔要我
男仔話咩咪咩囉
女仔仲會話比男仔知係邊個邊個叫我叫你帶安全D嘛<帶套>
男仔就話你個親戚好煩又多事你唔好搵佢啦...
女仔就會唔搵你到時仲死
而家只有時間<如果你可以多D時間陪佢,等佢冇時間陪個男仔>
如果唔係女仔一有時間就去搵佢一定攪
呢個男仔已經開始左攪,唔會因為你講報警佢就驚
<男仔仲會同個女仔講,你親戚話報警捉我呀,你同佢講D咩呀,叫女仔唔好搵你>
一定等個男仔自己同佢分手,
個男仔如果只係想同果女仔攪野
個女仔冇時間陪佢比佢攪,男仔就會同佢分手
到時你先可以再同佢講
下一個並唔係因為有得攪先會鍾意你呢D先叫愛

大宅

你哋有無諗, 個標題已引起警方注意呢?! 你哋講緊嘅係"與未成年少女發生性行為"!!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

關心下個男仔

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你同佢傾之餘, 都可以比佢睇下其他情況相似個案係點。母親的抉擇今年出咗本書「孕」記.印記, 講九個未婚媽媽親身經歷, 未婚懷孕真係可以好大件事。

http://www2.news.sina.com.hk/news/2/1/1/2010309/1.html

http://hk.apple.nextmedia.com/re ... amp;art_id=14963096

首頁
23456...9

尾頁

跳至