自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

回覆:我拒絕了為80歲的老爸電療, 我不孝嗎..

好感動

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主, 加油!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主, 珍惜同你爸爸嘅時光.....

我相信你嘅決定, 一定係從你愛父親嘅心出發, 你爸爸都一定明白...至於親戚朋友嘅說話, 你無需介懷, 只要你兩父女明白, 開心就得

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

你爸的心意…早是兩心知!餘下的日子,全靠你支持!
加油!加油!

伯爵府

複式洋房

樓主...支持你呀..我比你搞到我流眼淚
我相信你爸爸一定會明白你心意!!!!!!

子爵府

好媽媽勳章

加油 ~
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hare910 發表於 11-7-31 12:08
我相信你老爸和我同樣覺得你感到了不起

yes. 而且明白你出於愛...

大宅

好感動...令我想起癌症過身既爸爸,珍惜寶貴的相處時間,加油

禁止訪問

畀面勳章

大宅

Request the Dr. to relieve your Dad's pain as much as they could. Then, your Dad is able to walk the very very last stage with his strength daugther like u. With all the best wishes to u & your Dad.

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

Forget those relatives. Their tongues are devilish. Jealousy controls them.
I totally understand your feeling now. I support you.
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

洋房

支持你。老人家年紀大氶受唔到。剩餘時間應該舒服些。唔冼理人點講。

伯爵府

想當年我父親突然間在幾個月內爆瘦,檢查後才知道得了「胰臟癌」,當時大家看見父親瘦得很心酸,之後,大家問醫生怎樣可以有得救,已經到了末期,一係開刀、一係做化療,醫生也說父親也到了末期,而且,又瘦得很厲害,做甚麼都沒有辦法,所以,媽咪也不想父親辛苦,也不用做甚麼手術,讓父親舒舒服服地渡過餘下的時間。

入院這段時期我們會經常探望,而我老公因為要返夜班,每朝放工後,都會去醫院幫他洗面,抹身等......大約1個月都唔夠,父親便昏迷地離開我們,其實只要問心無愧,但最遺憾的是父親看不見剛出生不久的外孫
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

伯爵府

Take care to yourself too!!!
請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

男爵府

好感動,我都睇到眼濕濕....

而以下係我既觀點:

1) 不電療唔等於坐以待斃吧! 仲有其他方法架.....

2) 作為家人唔應該因為(自私地)想同病患者相處多一段時間而強迫病患者接受治療,是否有信心接受治療,始終只由病患者最清楚.....

樓主全家人都要加油呀!!!

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

你爸爸年紀咁大, 如果做電療真太辛苦, 佢未必受到, 佢老人家會明白...

用戶要求終止服務

我支持你呀!千其唔好記住其他人既閒言閒語,80歲既老人家應該係盡量享受每一刻既快樂,而唔係痛苦.電療佢未必頂得住,不如順其自然.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好理人咁多, 跟番你爸爸既意願啦!

以前我可能同樓主d 親戚一樣, 覺得救到就救.... 但記得有人向我轉述瑪麗醫院醫生話, 唔好以為賣樓賣車咁去幫人醫未期cancer 就係好, 因為最後結果根本係一樣, 仲會令自己乜都冇晒.... 我地亦可大可以送個病者去私院度, 見邊度有事就割果度, 割到乜都冇晒又一樣. 最緊要係尊重患者, 有時可能根本係個患者自己有自己既決定同願望. 聽落去好殘忍, 但 "尊重" 真係好緊要, 佢地要想活得有尊嚴.

我生左細b 時, 阿姨癌症走左, 佢都捱左一年. 我好記得我阿媽抱住我個bb 喊 (佢黎陪我坐月, 所以之前照顧我阿姨好耐但最後見唔到佢最後一面), 話我姨丈想救我阿姨, 但其他人都覺得呢個時侯係應該要放手, 如果係佢會仲痛苦. 果陣我覺得呢d野真係唔好強求.

樓主你唔係不孝, 好孝順至真, 唔好質疑自己既決定, 希望你同你爸爸好好珍惜而既日子啦!!

信媽  多謝你, 這正是我所想的, 感謝你放開我的心情..  發表於 11-7-31 21:38

首頁
23456...11

尾頁

跳至