跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 deb-feb14-bb 的帖子

今朝老師問有無同學未介片, 有成半班都舉手
老師話會幫佢地介喎, 唔駛擔心

大宅

回覆 miumiu3 的帖子

係啦 半日咁請都要 2.5日啦 我老公宜家未知請唔請到假

水晶宮

明 日 kelly 要自已返 1 hr 了
hope she is ok la
不過如佢見太多人 cry, kelly 都會 cry ga

if only kelly ,佢會好 d ge

大宅

回覆 crayolor 的帖子

咁快識得咋病 果然係 神童浿

大宅

回覆 Loretta.Chan 的帖子

佢係臭豬!

男爵府

林嗅四 發表於 11-8-10 11:39
亞女第一日會由我自己陪,老公本來好想陪..但果日佢要上堂....
亞仔仲攪笑,佢話好想陪亞妹返學,叫我 ...

最初我都係諗住我同C6一齊陪晒三日, 因為, 真係一生人得一次......哈哈

不過, 為佢好的話, 我叫C6, 第一日陪佢算, 阿女喊, 一定搵佢抱, 而佢一定抱.
第二日, 我同99上, 第三日等99陪佢算.
琴日都同99講, 99你可以狠心得到, 你幫我帶阿女番學, 連姐姐, 我都唔會叫佢同99上, 之後, 最多放學時先一齊接. 99都好好, 佢同我講, 每個小朋友唔同, 阿哥係細仔, 有喊左幾日, 而大伯同二伯無喊, 三伯都喊少少, 但阿女老豆, 就喊左兩個月. 我即刻話, 有其父必有其女, 我仲以為阿女似我tim....... 哈哈

另外, 我琴晚都上FB, 同佢講佢D好朋友, kelly, 樂樂, gaga, rachel, 沙樂, 賢賢 既相俾佢睇, 見到幼稚園裡面係點, 唔知幫唔幫到佢.

不過, 我真係好想陪佢上堂呀

男爵府

林嗅四 發表於 11-8-10 12:08
係呀,佢地都係搵痴果個黎埋手架..好似平時我同老公一齊同亞女落街...但有時我趕住返工,老公會叫我行先,佢 ...

yes yes, 阿女都會咁......最慘, 我果個無經驗+心軟既papa. 阿女一喊, 佢即刻唔走住

男爵府

jojolly 發表於 11-8-10 12:12
原來好多小朋友明天都要踏入"戲肉"....唉...我都擔心到幾晚瞓唔著啦....
我聽日都會請假, 返學會由婆婆送, ...

我都諗第時正式番學就送佢番學, 但諗諗下, 都係等佢定D先........ 費事俾佢有錯誤既幻想.
你接佢放學, 怕唔怕佢以為你之後都會接佢

大宅

好媽媽勳章

回覆 bbmylove09 的帖子

haha...唔諗得咁多la, 我宜家只係想佢知道, 返學唔洗驚, 唔先喊, 放學一定會有屋企人接佢既....
我仲諗住聽日放學, 無論佢喊唔喊, 我都會帶佢去食"麥當當" 氹下佢...

bbmylove09  yes yes, 依家要relax........haha, 我地緊張, 佢又緊張  發表於 11-8-10 15:40

水晶宮

回覆 jojolly 的帖子

yes yes, i am thinking the same law
話佢叻女
當獎卞佢 gum law

水晶宮

回覆 bbmylove09 的帖子

有d 幫助 ge

禁止訪問

禁止訪問

大宅

mimi005 發表於 11-8-10 15:16
回覆 jojolly 的帖子

yes yes, i am thinking the same law
都係既, 喊定唔喊, 完成到一日既課程巳經好叻
俾佢覺得自己係叻巳經好夠喇

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大家都唔好咁緊張, 開咗學先算啦!

推介,
i-phone apps的一本書, "好媽媽勝過好老師". 書中有好多examples, 又會解釋埋作者點解會咁樣做. 仲有最重要係講到返學時, 有時老師同媽媽的分歧.

其實書局都有得買.

part 1
第一部分
  “不陪”才能培養好習慣(1)
  家長陪孩子學習的時間越長,扮演的角色越接近監工。而孩子從骨子裡是不喜歡一個監工的,他最多表面上暫時屈從他,內心絕不會聽他的話。所以說,陪孩子寫作業,不是培養孩子的好習慣上,而是在瓦解好習慣,是對兒童自製力的日漸磨損。
  一個人,首先是個自由的人,才可能成為一個自覺的人。
  陪孩子寫作業,現在已成了許多家長的“功課”。
  孩子上小學後,整個家庭生活方式都會發生變化。孩子的生活中開始有了一種叫“作業”的東西,它彷彿是第一張多米諾骨牌,能帶來此後一連串的變化——作業事關孩子的學習成績,成績事關未來的升學,升學又決定了事業前途……每個對孩子負責的家長,怎麼能不在意這件事呢。於是很多家長放棄自己的一些活動,天天陪著孩子寫作業,他們希望以此培養出孩子愛學習,規規矩矩寫作業的好習慣。
  家長們陪的方式略有不同,有的是在孩子寫作業時搬個凳子坐在旁邊盯著,非常形像地“陪”;有的是不時地過來,先了解一下要寫什麼,再不時地過來看看寫得怎樣,最後還要細心地檢查。無論何種陪法,都是在孩子的學習上家長全程參與,從頭關照到尾。....

大宅

siu-mi 發表於 11-8-10 15:20
mimi, 你 reply 時按下面 "引用" 先會出到你答緊邊段野架 (好似我呢次個reply咁, 有個白色框), 你按"回覆" ...
原來係咁~

大宅

maggiecch 發表於 11-8-10 15:24
大家都唔好咁緊張, 開咗學先算啦!

推介,

thanks maggie, 等我睇吓先

""“不陪”才能培養好習慣(1)""" <--- 我辭左份工黎陪個囡喎 mouth:

男爵府

CCJayden 發表於 11-8-10 13:12
回覆 KaKa1 的帖子

好多謝你地的支持及建議,同你地share 後,我宜家好d, 冇前幾日咁worry. 星期一直頭冇 ...

Jayden, so sorry ar........我估我星期一都有點緊張, 加上大家都緊張, 搞到仲更加緊張. 我俾D info 你, 我自己睇完仲更驚左.

果日, 我朋友上兒童心理學, miss 話, 如果咁細個小朋友怕陌生地方係正常, 因為無安全感, 而佢話有兩個說法
一, 係有同佢講bye-bye的, 有D 小朋友講完, 即喊, 但可能喊兩聲無事, 有D, 當然喊好耐.
二, 係無同佢講bye-bye的, 回也不望就走了, 有些孩子也可以

但她當然讚成第一個做法, 要每一個小朋友性格. 但同佢bye-bye, 唔可以拖太耐. 說左bye-bye 真係bye-bye. 當然, 你話左會接佢, 就一定要接佢. 唔好有被拋棄既感覺. 佢地既問題係無安全感, 呢樣野要train.
依家可以做的, 如果可以, 帶佢去幼稚園門口睇下 (開左學果D) 番學既情形, 仲有放學, 當然見到有小朋友喊, 就即閃.

仲有我地好影響佢地, 我地都要學下忍心點, 我都無咁緊張喇, 總覺得時間會過去的, 佢地要自己面對, 都係佢地既經驗呀......... 呢度個個都叻仔叻女, 唔覺佢地過唔到呢一下, 哈哈. 只要佢地放鬆心情, 就會好自在. 同埋, 要對自己既小朋友有信心. 如果, 阿女只是喊一星期, 我都巳經覺得佢叻女...........

仲有, 想通一點, 呢2年半, 阿女被人寵壞晒, 個個都就佢, 我好想佢俾人蝦, 佢要學識處理. 係學校一定有同學活躍D, 唔通我地又走去學校幫佢咩.

放鬆放鬆.....大家一齊努力!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

crayolor 發表於 11-8-10 15:27
放心!本書講係要係一些情況下要放手!

水晶宮

siu-mi 發表於 11-8-10 15:20
mimi, 你 reply 時按下面 "引用" 先會出到你答緊邊段野架 (好似我呢次個reply咁, 有個白色框), 你按"回覆" ...

oic
hahahahahahha

首頁

尾頁

跳至