烹飪搵食

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

話題轉咗去漿既粗同幼, ..... 我又有啲亂啦,
究竟粗定幼好呢, 其實粗/幼漿影響係咪會好大

cuhkfaacch4a34  其實影響就唔會話好大嘅~~一樣會發到~只不過幼細D口感好D囉~~  發表於 11-9-5 23:56

侯爵府

醒目開學勳章

wing_so 發表於 11-9-5 22:54
Agree呀!上次一田都有擺,我叫佢開一次俾我睇都唔肯,但又猛sell我,甘你唔開俾我睇,我又點知好唔好喎, 甘講講下我同佢講我另一心水係kenwood,之後就猛踩kenwood,又話唔識整既人先用kenwood,識整既人係用佢呢部同ka 喎

我自己就好唔鐘意呢d sales既, 買野最憎人迫我, 佢自己唔做好自己既本份先, 點買得落手呀? 唔好講話幾千蚊部機(大佬, 買左番去用好多年架嘛, 真係揀部自己覺得最好架啦), 就算係幾百蚊一部, 我都鐘意睇下揀下啦, enjoy下shopping既樂趣, 平時湊仔番工唔辛苦架!! 連去買野都要咁趕頭趕命, 為咩呀??!! 又唔係特價, 又無野送, 駛咩同人搶呀?!!

識整既人會用佢呢部, 請問呢部機係香港賣左幾耐呀?? 有幾多個識整既人買左呢部機呀?? 大隻廣!!! 講真, 我到而家都唔知佢有咩好. 我只係buy bosch 個摩打咋.

子爵府

我都好唔鐘意呢D SALES. 每個牌子每種產品都有佢優點缺點. 各位其主你當然賣花讚花香. 但唔好一味貶低人黎抬高自己. 但自己有咩優點又講唔出. 我上次去一田佢又係一味話部機點好點好, 但詳細D 又講唔出. 佢又無話識做包既人先用佢, 不過我就覺得佢係唔識整包既人.

支漿粗幼都唔係最重要, 我覺得最重要係力度.

Made in Europe 可能係Turkey or Romania 那些東歐國家.

侯爵府

醒目開學勳章

Sania 發表於 11-9-6 10:43
我都好唔鐘意呢D SALES. 每個牌子每種產品都有佢優點缺點. 各位其主你當然賣花讚花香. 但唔好一味貶低人黎抬高自己. 但自己有咩優點又講唔出. 我上次去一田佢又係一味話部機點好點好, 但詳細D 又講唔出. 佢又無話識做包既人先用佢, 不過我就覺得佢係唔識整包既人.

Made in Europe 可能係Turkey or Romania 那些東歐國家.
exactly, 佢就係俾到呢個感覺我 - 佢自己跟本唔識整蛋糕麵包既, 真係好似齋up咁係咁一味話部機好, 勁, 正, 同埋餅乾既promoter 無分別. 我個日行uny, 拎一包野食睇, 個promoter 一開口就話: 好好食架, 好正架. 我聽完呢2句就即刻放番低完全無興趣了. 我同我老公講: 你賣野梗係話佢好啦, 但係駛唔駛講到咁跨張呀, 分分鐘佢自己都未食過就話好正!!
我都係度諗, 平時人地通常都係打明係邊個國定出產的, 點解佢會打europe呢? eurpoe 唔細架喎, 德國做同其他細國家做係完全兩回事, 我覺得佢呢一點應該係..........有d野的. 如果係歐洲既大國做, 無理由浪費一個selling point的.

都係個句, 我只係因為識佢既電鑽, 所以覺得佢個摩打夠勁, 到而家都唔知佢部機有咩好, 個腦依然係空白. 但係kenwood我睇過人地即場整麵, 我睇晒成個過程, 所以個腦係有好豐富既畫面係度.

子爵府

所以唔好一睇見 Made In Europe 就以為好. 而家好多法國, 意大利牌子都有咁情況. 佢地只係去一些東歐國家造, 所以出唔到 Made in France/Italy 呢個 country of origin.

洋房

部機係施洛文尼亞做既,我都用左佢年幾,除左支拌麵粉棒麻麻之外,打蛋同整麵團都唔錯,但其它牌子我就未試過啦

男爵府

Sania 發表於 11-9-6 10:43

呢句絕對認同, 間間公司都有呢啲SALES, 好煩, 真係怕咗佢哋.

等佢月中做 promo 時, 睇清楚實況比較吓先決定啦, 幾千銀買部玩具, 睇清楚好啲.

侯爵府

回覆:有無聽過Bosch廚師機?好用嗎?

初初老公就係知呢個牌子電鑽非常好,所以叫我留意下呢部機,而且又平過kenwood,但聽完佢甘講,而且見佢製成品就大減興趣了

'bernice'  過冷河  發表於 11-9-6 22:42

複式洋房

回覆 shan999 的帖子

hi,

我都想買呢一部呀, 平平地一等價錢又唔會太大部. 但係想知道打麵團夠唔夠力呢? 你係邊度買呀, 會唔會有discount?

大宅

好媽媽勳章

我係百老滙買, 滙豐咭有回贈, 我都係貪佢細細部平平地, 我只用來打面團egg, cream 等等, 個人覺得係夠力ge.

I love you 2

男爵府

搵到一篇830期《飲食男女》有關Bosch Kitchen Machine介紹.
http://www.kornhill.com.hk/next/ ... amp;page=0107578584

cuhkfaacch4a34  wow~~~原來有介紹~~  發表於 11-9-19 23:40

大宅

好媽媽勳章

今晚整白面包, 係300g 面粉, 效果幾好 {:1_1:}

cuhkfaacch4a34  好靚丫~~~黄黄地係燈光問題嗎?  發表於 11-9-19 23:34
cuhkfaacch4a34  好靚丫~~~黄黄地係燈光問題嗎?  發表於 11-9-19 23:34

男爵府

回覆 'bernice' 的帖子

登!登!登! ,

咁奇怪, 我真係唔係咁喎, 不過點sell都好啦, 我都係想睇睇個實際操作先.

happypiano  我係sogo 睇, 2個promotor真係 係咁話kenwood部機呢樣唔好個樣唔好喎.  發表於 11-9-21 12:17
cuhkfaacch4a34  我星期六都會去睇丫!!  發表於 11-9-19 23:36

伯爵府

睇黎$2488 個model 都夠力搓粉喎,我只有兩個大人,整包都係200-300g粉,應該買呢個都夠啦!

happypiano  agree, $3xxx那一套多好多配件, 多d野玩, 抵d.  發表於 11-9-21 12:17
cuhkfaacch4a34  兩個人夠啦!但俾我會買$3488果套~~多D配件嘛~~  發表於 11-9-19 23:39
自煮有快樂

男爵府

睇到心郁郁,我有去的外國網站睇,因為佢地會成日自己做麵包同蛋榚架。

好記得有個太太話,付買左Brosh, 因為quality 好。
而且一部好既mixer, 係for life long 咁話。
前兩日去broadway, 佢都話未有。

有邊位媽咪買左,比的意見啦。
我隔日就會做麵包架....tks tks many tks

cuhkfaacch4a34  好似話得sogo有大機~~  發表於 11-9-19 23:37

男爵府

請問知唔知佢地仲有冇在Sogo ,我剛打去,佢地10 F 就話冇呢個brand
7F 又話冇呢個brand .....

cuhkfaacch4a34  下.....尋日見到成大個台喺度.....  發表於 11-9-19 23:38

大宅

好媽媽勳章

cuhkfaacch4a34 : 佢本身係少少黃黃地...我夜晚屋企用黃燈所以影出黎變左咁GE色, 老公話好好食好香好軟..我好開心呀

shadowrainbow : 我1個月前係BROADWAY 買GE $2488, 但係佢話倉得一部,門市係無貨GE, 要等送貨, 而好似都係得荃灣同唔知中環定銅鑼灣先有實物睇下個樣,貴果2部如果冇俾人買就仲會有貨...而早幾日係MEGABOX I LOVE KITCHEN 我都見到放左出黎,不過聽樓上GE媽咪講I LOVE KITCHEN 個SALES 好似好HARDSELL.

男爵府

cuhkfaacch4a34,

Sogo星期六做promotion?
我都去睇吓先.

男爵府

cuhkfaacch4a34 同埋其他媽咪早晨,

結果我直接打左上Bosch, 佢地話 Sogo 同 IFC 都有,

於是去左IFC 睇,佢有部 兩部機 ,

大 機 MUM 86 R1 HK 5788 . 00, 機身是鋼身,幾好用,仲做埋示範。

亦有部 HK 3488.00 MUM 54230, 都係鋼身。
但就多的配件。

反而冇 平那一部 MUM 52110 HK 2488.00, 但部機係膠身既。

我家中有碎肉機,所以 MUM54320 不用考慮。

得番 52110 700 Watt or MUM 86 R1 1600 Watt.....

個sales 話 MUM 86 R1 最好,durable, 我見佢架機打粉,打得好好,連個邊的粉都打埋架。 而家 15 16, 唔知買邊架。

C6 哦我,話我剛剛買完個熱流爐,佢當然反對我買部mixer 啦!

男爵府

shan999 發表於 11-9-20 09:10
cuhkfaacch4a34 : 佢本身係少少黃黃地...我夜晚屋企用黃燈所以影出黎變左咁GE色, 老公話好好食好香好軟..我 ...

多謝妳答我呀,咁你用黎打麵團,效果如何呀?
佢有的咩野配件跟埋呢?你在那兒買呀?

IFC 佢既宣傳單係寫有
1 x lid
1 x continuous shredder
1 x stainless steel mixing bowl
1 x metal kneading hook
1 x stirrer

首頁
23456...10

尾頁

跳至