興趣嗜好

跳至

首頁
23456...72

尾頁

男爵府

Re: 大家最近在看什麼書?分享下!

熙媽媽,
很開心, 你喜歡這個地方 我也很同意blythemia的講法:
「互聯網真係好犀利o既發明」我加多一句~~只要你善用他的話
工作忙, 不可能抽出更多時間去逐本書看~~如果有人先一步提出一本好書, 我便不用費神 好好好~~~
我多數會在amazon買一些香港沒有的書,有時候,工作關係也會到外國一轉, 自然大出血 :-P
在香港我是page one的常客, 在中環行人電梯旁有一間「流動風景」的二手書店, 有許多外國的小說相當新,又抵,種類又多,如果你不嫌棄的話……
得閑,又入內放抵本書,又攞d走咁~~有你著數啊, 我成日都咁做

別墅

剛看完了金庸的<<俠客行>>.
目的是看看白阿

男爵府

各位靚媽咪,

近來忙著搞小女轉校的事,又要忙她大考,每天只能抽它十來分鐘看書,在這裡無什貢獻。

這陣子在看的書: hours中文簡體字譯本$28~好抵,之前看過電影很喜歡,故事很像很複雜但又很簡單,講三個不同年代的女人....

男爵府

[quote]
Jennifer-c. 寫道:
目的是看看白阿

男爵府

小米米,

我以前都是行人電梯旁有一間「流動風景」的常客

別墅

"此書少時看過,但在金庸作品中印象不深,只記得故事圍繞"玄鐵令",有無記錯? "

ms. chanchan:
"俠客行"一開始是由玄鐵令開始, 但重點是圍繞樣貌相像的兩兄弟, 及賞善罰惡銅牌. 各英雄豪傑到俠客島喝臘八粥. 你記起來了嗎?

男爵府

jc
金庸的作品,這套也是沒有太深印象 金庸筆下的人物,實在一流…
你先生喜歡白繡????
我記得丁丁璫璫多一點~~~
那兩兄弟,係石中玉同石破天
至於臘八粥, 又係佛陀的食物來啊~~~~
但書中那些臘八粥, 好似有毒
我睇呢套書係因為電視劇關係~~我睇金庸作品係因為電視的……至於番看一次是預科開始。俠客行就只是一次而已。
看過這書,對於先生的口味,有沒有新鮮的看法 ????
抑或, 覺得自己好似白繡???
那麼,米米好有興趣了

洋房

[quote]
目的是看看白阿

男爵府

Ms.ChanChan 寫道:

這陣子在看的書: hours中文簡體字譯本$28~好抵,之前看過電影很喜歡,故事很像很複雜但又很簡單,講三個不同年代的女人....

Chanchan,
你有無睇過電影??
我睇0左電影0架, 但悶位頗多,(演員當然不錯)不知小說中講故事的手法跟電影是否不同, 都係將三個不同的主角不同的故事交替展現出來???
我其實想知道想自殺那位媽媽,文中交待她是否同性戀的筆墨多唔多?戲交待得太含蓄了……
睇完分享下 我衰,好鍾意0個套電影先拿起本書睇,呢套故事有趣,整體來說,我又不是太喜歡套戲,加上太多書排隊了……
所以,睇下你d 意見先 :-P

別墅

mic&米:
白繡???
我現看的版本是那女子被稱為阿

男爵府

金庸小說中, 我自己最喜歡<<天龍八部>>.

JC, 米,mic,

金庸小說我最早看<<天龍八部>>,寫情來說,這部最深刻。

男爵府

哎呀, 其實我好多本都鍾意~~
天龍八部好, 除0左王語嫣,個個女角都好印象難忘
一定要揀,我會揀射英雄傳同笑傲江湖

男爵府

小米米,

"Hours"的電影我看過幾鍾意所以才看小說。
小說和書的結構大致相同,都是交錯地描述三個不同年代女人的一天,但電影又有些情節和書本不盡相同。 小說講孕婦媽媽同性戀比電影好像還要含蓄,不過基本上三個女主角或其他男角都或有或無地顯現著雙性戀的特質。書中著墨現代那個女主角和已分手但保持著摯友關係患上世紀絕症的男友(孕婦媽媽的兒子)及他的同性戀男友的千絲萬縷關係最多,而這個女主角又有一個已同居18載的女朋友。
小說看了大本,感覺上電影也已拍出了小說的精髓。

大宅

金庸是我的偶像.當年無線拍書劍,全台尖頂花旦小生空群而出,我第一次接觸金庸就是從電視.當然,看過電視自然會看書.我就是這樣每過完年就拿利是逐套逐套買,亦試過租書狂追,看到天昏地暗.看書的興趣始自金庸,當年如果不是看他的書,說不定今日也不會以文字為生.

其實好多本都很好,最心愛是天龍,因為有悲劇英雄喬峰,而且布局精妙.人物個個生動,氣魄也最大.另外,連城訣裏丁典與凌霜華那一段也很淒美.我反而不喜歡鹿鼎記,接受不了韋小寶.

我差不多買齊全集,放在書櫃裏,現在已很少翻,因為篇幅長,拿不出時間再看,也許要等退休才敢打開了.

Jennifer-c提到吳靄儀,大家多數會留意她在政壇上的一面,其實她的文字很優美,有情有理,劍橋歸路那幾本散文真耐看.

男爵府

blythemia,
金庸是我小學時第一本拿來看的成人書,
感謝無線番拍這些武俠劇~~~
如果大家有興趣講金庸,不如請blythemia出去開個topic慢慢講啦~~~又等多d人睇到 :-P :-P

blythemia請呀~~~

大宅

小米米,

書劍都係我小學時第一本大人書.我諗你睇無線個D武俠劇係番拍個D,係咪羅慧娟做霍青桐o個個版本?我睇係鄭少秋汪阿姐第一版,當年個個風華正茂,真係好正!!!(我諗我o係BK都可以算係a piece of old cake )好慶幸我睇完天龍好幾年無線至拍,我見到梁家仁扮喬峰真係吐血!!!!!

我唔係好敢開一壇,因為太耐冇睇,有好多情節都唔係記得好清楚.都係等有能者居之啦.

大宅

咦.......有人提起我添....但E+忙緊,下次再傾

......a piece of old cake ......

男爵府

嘻嘻~~我都係睇羅慧娟做霍青桐做0個套
睇黃杏秀做鍾靈、陳玉蓮做王語嫣0個套(呢套好細個,未識金庸係邊個, 但係我識唱: 女兒意,英雄痂, 吐盡恩義情深幾許~~我都唔知點解記得,因為做0個陣米米真係好細個, 我都有check過第一次做的日子……所以, blythemia都係早d比妹妹讀三字經啦:-P有d用,記憶會彈出來
你地唔好叫自己做咩 ......a piece of old cake ......
無人敢講野0架喇:-P
-------------------------------------------------------
blythemia,
你開壇,自自然然有信眾

男爵府

[quote]

好幾年後遇到石破天(忠), 但她從不把石破天誤認為石中玉, 全書只得她一人能憑直覺做到~
米米:
我想我個隻鍾意阿

男爵府

Blythemia 寫道:
小米米,

書劍都係我小學時第一本大人書.我諗你睇無線個D武俠劇係番拍個D,係咪羅慧娟做霍青桐o個個版本?我睇係鄭少秋汪阿姐第一版,當年個個風華正茂,真係好正!!!(我諗我o係BK都可以算係a piece of old cake )好慶幸我睇完天龍好幾年無線至拍,我見到梁家仁扮喬峰真係吐血!!!!!

我唔係好敢開一壇,因為太耐冇睇,有好多情節都唔係記得好清楚.都係等有能者居之啦.

Blythemia,

我睇那齣書劍都是汪明荃做的翠羽黃衫,猶記得余安安當年演的香香公主在塘邊出浴一幕....old cake....me too

但我最不喜歡倒是書劍,看得不太投入。

最喜歡的當然是頂天立地的喬峰,女子...哈哈,我喜歡小米米剛提過的周芷若,也許和無忌哥哥一樣不能忘少時重傷她的餵飯之恩吧!

首頁
23456...72

尾頁

跳至