嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

呢個衰人, 真係會有報應

我真係好後悔同阿仔去睇佢. 我一向都對中醫冇乜信心. 耐何個仔d濕疹睇極西醫都唔好. 什麼名醫, 兒科, 皮膚科都睇過, 每晚見到2歲既人仔因為痕癢難當, "r" 痕 "r" 到天光, 長期以來都冇一晚安睡, 大人同小朋友都十分困擾. 我不知為佢既濕疹偷偷流過幾多眼淚. 之後, 有人極力叫我同阿仔去睇冼麗生. 之後係bk 又見到好多positive comments, 最終, 我做了一個好錯既決定. 用藥2個星期, 個仔d濕疹明顯好左, 我最開心既係, 佢竟然可以半夜唔起身"r" 痕. 我真係以為.......

我個仔睇左佢一年半, 由2歲半睇到4歲. 我曾經問過佢d藥膏有冇類固醇, 佢仲口口聲話無, 仲話類固醇治標唔治本. 濕疹要慢慢醫架, 起碼要搞成年!!!!! 當時阿仔要食藥+浸藥+塗藥膏. 我問佢一日塗幾多次, 個衰人話一痕就用啦, 好左都要用架, 等d印退洒先啦, 到時白番洒架喇

我唔知有幾多人去睇過呢個衰人, 但係肯定唔係衛生署講既300多人. 咁耐以來, 我星期六去覆疹, 每次都大排長龍, 等親都2,3個鐘, 大部分都係d好細既小朋友, 基本上人人都去拎藥膏睇濕疹. 我仲要介紹左幾個同事朋友既仔女去睇佢, 我真係好過意唔去

我唔明, 點解衛生署6月已收到投訴, 警方8月採取行動(証實佢d藥膏係有問題), 點解? 點解可以等到11月先公佈?? 點解可以無視我地市民既健康??!!!!! 既然知道佢d藥膏有類固醇, 明知類固醇又唔可以長期使用.. 點解唔通報??? 等我地d小朋友可以早一日停藥!!!!! 我覺得, 衛生署都要有人出嚟承擔責任. 唔係只會話檢討就不了了知.

我主動聯絡過衛生署, 佢竟然同我講: 如果你擔心個醫生d藥膏有問題, 你可以考慮停用. 我唔駛你講啦, 宜家出左事, 衛生署既答覆仍然咁官腔, 完全都好似唔知問題既迫切性. 今日, 又有所為衛生署既醫生打電話比我, 問下我仔既情況, 阿仔係有佢地所講用過量類固醇既表徵 (臉圓, 長不高) , 個醫生話, 咁你擔心就要同仔仔去搵醫生check. 我都知啦!!!!!!!! 駛唔駛你講呀!!!!!!!!!! 星期六book左醫生同阿仔check, 我真係好擔心, 希望佢無事啦.

唉, 我真係覺得好對唔住個仔!!!!!! 自己真係好無知!!!!! 呢個衰人冼麗生, 就算吊銷佢牌照又如何? 每次取1個月藥收$2000, 佢都賺到笑啦, 拎住d 錢2 公婆去遊阜啦. 留底我地呢班苦主…. 對住呢個無能既香港政府… 一班不負責任既所謂高官… 仲有, 唔知幾時先可以醫好既病!!!!!

民房

其實我真係信冼醫師信到十足...今次佢比人拉...我都唔知之後睇邊個
我有左濕疹十幾年啦..一直都醫唔好
但睇左冼醫師之後,真係好轉左好多...
我d濕疹皮膚真係慢慢變返普通皮膚咁樣,有返光滑嘅手腳
我真係當佢係再生父母咁
雖然後尾無用藥膏之後返發,但繼續食藥丸配埋保濕hand cream都慢慢好緊,點知佢就俾人拉...
我真係絕望,以為搵到個好中醫有救...點知....

王國會長

王國會長

ula1219 發表於 11-11-15 00:57

本來適當的使用是沒關係,但你們說他叫大家癢就擦,擦多少都可以。就很糟糕
這簡直係靠害, 類固醇係有毒不能長期用的.
我囡囡也有濕疹, 也見過不少人推介冼麗生, 但我自己不太信中醫所以冇去而只看西醫, 西醫也有開類固醇, 但就講明不可以用太多及長期用, 只可以在嚴重時用, 好轉時要用回一般的藥膏.

伯爵府

引用:+本帖最後由+bellma+於+11-11-16+19:28+編

原帖由 bellma 於 11-11-16 發表

呢個衰人, 真係會有報應
類固純不能馬上停用,要漸進式

這世界唯一不變的就是變

王國會長

王國會長

yoyoleung39 發表於 11-11-13 22:01
回覆 sasamum 的帖子

我個女o依家有其中一樣症狀呀.係圓面呀,點算呀,我前後睇o左佢兩次,用o左三盒 ...

類固醇在使用上的副作用也不少,包括食慾變好、體重增加、月亮臉、水牛背、身軀變胖(尤其是腹部)、皮膚變薄、容易瘀青、傷口癒合較差、青春痘、骨質疏鬆、股骨頭較易發生壞死、肌肉無力、血壓升高、血糖增高、情緒改變、易引起感染、白內障或青光眼(少見)、消化道潰瘍等等。

大宅

ula1219 發表於 11-11-16 22:40
類固純不能馬上停用,要漸進式

what is '漸進式停用'?

男爵府

早前在網上見D 媽媽講到咁好, 本想一試, 好彩無時間去到啫!

別墅

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

真係越聽越驚,請問有無人知道,就算check左係吸入過多類固醇可以點搞? 有無得醫?

大宅

bellma

其實我同你一樣咁痛心, 太信呢個PK醫生,好驚對阿仔有好多後遺症, 不知點算, 現在每夜替他塗oil時都暗自心裏痛出來, 默默對他說阿媽害了你, 好對不住你, 點解當初在塗藥糕時,你不停哭叫好痛好吔我仍不停手, 還要依順服不準再哭, 點解,點解有d 咁折墮嘅醫生, 點解衛生署沒有人找我地搜集資料去挫這件垃圾醫生, #@&**@#

王國會長

王國會長

miniq 發表於 11-11-14 15:43
我囝囝舊年六月開始睇嘅,又係中藥丸+藥膏+煲草藥沖涼,真係幾星期就好左好多,就咁keep 住睇左成年有多。 ...
藥丸有冇驗過會否也含類固醇?

禁止訪問

王國會長

王國會長

mamahkhk 發表於 11-11-17 17:57
"只要系使用類固醇,就系毒害病人。"

那又未致於用類固醇=毒害病人, 類固醇有一定效用+副作用, 我囡囡有濕疹看西醫也有開類固醇, 不過醫生有講清楚風險及用法(特別指明不可濫用), 唔會好似個無良中醫咁隱瞞係類固醇仲叫人隨便用.

伯爵府

類固醇是兩面刀,主要是幫助病人減輕痛苦而非治療,西醫會告訴份量及注意事項,以及可能產生的副作用,但這個pk首先自己調的份量不知輕重,再來要人家無限制的擦,仲要好多是幼兒,當然更不會告訴病人不要擦在眼睛週邊及腋下和鼠膝部,嬰兒更是要小心,有氣喘的病人也要另外告知,他就叫人擦,害了多少人,多少家長自責,利用做父母為了子女上山下海那顆心來賺黑心錢,無恥!
這世界唯一不變的就是變

複式洋房

回覆:mamahkhk 的帖子

3.這個中醫師所犯的錯誤其實就系欺瞞病人使用類固醇而已。因為他
沒西醫牌。

4.問題是:眾多西醫每日一樣使用類固醇,病人出現了副作用不用負責。只因為他有牌,因而法律有保護。其實系好可笑的。

你講既全錯!!如果你有睇過佢,你先知,佢不斷重申「我啲薬冇類固醇,幾時用,用幾多都得,總之邊度有事查邊度」諗起都嬲!!!

複式洋房

引用:其實大家可以冷靜少少。從呢件事可以令我地

原帖由 mamahkhk 於 11-11-17 發表
其實大家可以冷靜少少。從呢件事可以令我地更加清楚幾點:

1.市民更加明白類固醇對于人體嘅禍害。
你講既全錯!!如果你有睇過佢,你先知,佢不斷重申「我啲薬冇類固醇,幾時用,用幾多都得,總之邊度有事查邊度」諗起都嬲!!!

禁止訪問

回覆:happyfi 的帖子

民房

回覆 LailaiChan 的帖子

我都覺好對呀仔唔住,10萬個內疚

民房

請問乜野共振,有無人可以解答???THX

男爵府

陪月勳章

你可以睇呢度~~~~

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

大宅

mamahkhk

首先西醫是強調你可以塗多少次,不同地方會處方唔同嘅藥,絕對不會叫你不停咁塗,只要痕任何地方任何時間都可以塗,面可以塗,甚至乎性器可以塗,怎會咁無醫德,錢真係可以令人咁埋沒良心, d禽獸醫生, 一定要嚴懲,否則只有更多受害者, 現在都好痛恨自己推個仔去死, 害死這小人仔, 還有漫漫長路要行, 點算,

首頁
23456...7

尾頁

跳至