自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

禁止訪問

伯爵府

引用:D小朋友要nap,唔通要等小朋友訓醒先可以行

原帖由 chole2007 於 11-12-18 發表
D小朋友要nap,唔通要等小朋友訓醒先可以行街咩...
我的確如此。我同老公成日都係咁坐公園。不過呢啲係我地嘅個人選擇

mokchingyin0910  我都係, 搵間茶餐廳坐低慢慢訓  發表於 11-12-19 20:32
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

引用:可能那小朋友行動不便+!!+

原帖由 大力大力 於 11-12-18 發表
可能那小朋友行動不便 !!
你夠膽係度講呢句

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

想問好耐,點解啲小朋成4、5歲都要坐BB車?

我個小朋友上playgroup已經唔用bb車,上左k1, 直頭同佢講,著校服唔可以抱,要自己行,除左落雨!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:又係呢個問題話人之前有無了解過人地?你地

原帖由 joeywongmy 於 11-12-18 發表
又係呢個問題
話人之前有無了解過人地?
你地又知人地真係無事?
去迪迪尼梗係推車,好多人都體諒要訓覺,尤其你仔才三歲,但而家問題係不論返學,落街食飯,落街買野,只係幾十分鐘路程都要bb車,係有點那個囉。

L.O.V.E.  係非常那個  ....  發表於 11-12-19 02:21
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:我cousin個女三歲幾,生得好高大,個樣好標

原帖由 我愛Corina 於 11-12-18 發表
我cousin個女三歲幾,生得好高大,個樣好標緻,我cousin每每推佢出街時,總有d人話我cousin仲推佢 ...
你呢d咪叫個別例子囉。小朋友有病肯定唔會比人見到小朋友自行上落bb車嘛。

JM12  唉, 成日都將D萬中無一即例子拎黎講, 有乜好討論? 宜家講緊in general嘛....  發表於 11-12-19 11:53

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我大仔兩歲半之後已經無坐bb車
我成日送大仔返學都見到有人推bb車送仔女返學,k2同k3都有囉

男爵府

唔好話4,5歲,我見過d7,8歲都要住bb車

男爵府

其實4,5歲既小朋友都真係仲要nap架!!
我又吾覺得推車有問題喎..
咁如果你地咁講覺得推bb車有問題..
而以前果代都係用揹帶既..
我又好想講個例子喎!!!
以前去街市買"送"夠無咩人帶車啦..
依家個街市勁多人推住1架2架既車仔..
吾通呢d人又有問題牙?
我反而覺得到咁大個都肯坐住bb車好乖就真..
又吾會周圍走黎走去喎!! 你估個個都肯坐咩?
有d未夠1歲已經吾肯坐啦..
咁吾通由佢吾坐車果d家長又有問題牙?
其實只係每件事大家都可以分別用吾同既方法去處理者..
大家都吾洗將自己個方案套落去人地到!!

shop_baby    發表於 11-12-19 11:52

男爵府

呢度又唔係個個都一支竹打一船人, 我明白凡事總有例外, 大家都只係用自己見到既事情黎做分析o者
我地細個時咪一樣自己行返學, 自己拎書包,
難得媽咪肯同我地去街, 幾辛苦幾攰都唔敢出聲, 因為怕會冇下一次,
6-7年前我係time square返工, 大把兩公婆加多個工人姐姐照樣推住架bb車, 每馮星期六日, 一日至少見4-5個, d小朋友都4-6歲啦, 點解我會知? 因為我既職業係連人地一家幾口, 生活習慣, 甚至衣櫃有幾多件衫都要照顧既, 所以我好清楚, 如果小朋友真係有特別因由而需要bb車, 冇人會怪佢, 但問題係如果健健康康就盡量唔好啦, 香港真係地少人多, 大家都忍讓下啦

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

五體投地。為所有會行會走仍肯坐bb車的乖寶寶鼓掌。

JM12    發表於 11-12-19 11:58
rayrayus   唔肯行仲會話佢乖,勁!!!  發表於 11-12-19 02:02
wonderlulu  笑咗  發表於 11-12-18 21:03

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

珊瑚宮

最尷尬一次係我個仔問個小朋友"你隻腳有病呀"~~~

個細路即刻落車話:"我冇", 咁周圍啲人個笑住望住佢父母~~~佢架b車係特大那隻呢~~~

禁止訪問

大宅

其實而家d家長真係寵壞晒d細路~

男爵府

回覆:想問好耐,點解啲小朋成4、5歲都要坐BB車?

4,5歲都坐bb車,個細佬懶,父母更懶

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我又講講,大仔6yrs,試過發緊燒都要比我拉落街湊細佬放學(我一湊二),當時佢食咗藥暈暈地咁,行過身邊嘅人無不指指點點話佢醜怪,我初初都有講佢發緊燒,講講吓我都費事啋佢哋,多事又八掛,大家只係街坊,你理得我個仔吖,架車又唔係你嘅:;pppp::;pppp::;pppp:

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

wonderlulu 發表於 11-12-18 20:34
最尷尬一次係我個仔問個小朋友"你隻腳有病呀"~~~
點解你會覺得好笑我覺得好無禮貌⋯⋯

misskwokwok  唉~人的質素問題.  發表於 11-12-20 14:09
daishidoi  我都覺得,LEE D 先係怪獸家長,咪會教出怪獸港童LOR  發表於 11-12-19 11:52

男爵府

我女女學校都有人返學用bb 車。。。
原因係仔仔未訓醒,又拎床單又拎書包點抱佢返,未推佢返學。。。

講真,我女女兩歲半,比人成日以為三四歲,成日問佢返學啦重坐車!
唔係方便先比佢坐,如果一拖二出街!
點抱一個拖一個重要拎一大袋用品出街

我覺得有d 唔同例子。。
唔可以話人唔岩,
我出街我唔會抱女女。。
抱既只會係婆婆同老公,就算有重野。。
都係佢地邊抱邊拎。。

感睇落唔通係我港女唔拎野呢。。

好多野唔可以同一定論。。。

如果小朋友行得走得,要坐當然係父母問題。。
但有d 人背後係點唔知。。

如果你出街見到尼d 人。。
你會唔會走埋去問
小朋友做咩感大個重坐車丫???

~* 如果因為對方有病就唔愛嘅,就唔係真正嘅愛。
無人,知道生命嘅長短,就算做醫生嘅,都唔可以,保證自己 長命百歲....
所以結婚誓詞裡面無話到"百頭到老",但係就要保證,無論健 康疾 病,都要係 埋一齊........ *~

★這是一輩子的諾言,你願意嗎�

珊瑚宮

oooasis 發表於 11-12-18 20:55
點解你會覺得好笑我覺得好無禮貌⋯⋯

我個仔果陣都係4歲半, 那孩子擺明大過佢, 但我覺得尷尬係我有諗過個細佬係咪有殘障, 但人地笑係因個細路立刻起咗身, 示範佢沒問題。

你覺得佢應該唔認, 繼續坐? 咁我諗無人會笑~~~

但事實係小孩子誠實喎, 咁佢地令到好多其他人都唔方便, 又係"considerate"?

ps. 我唔反對用bb車, 但有兩個理由我個人唔會用:
1) 坐得低吸塵, 對bb嘅健康唔好, 我得5呎1 ,體重唔過一百, 但我寧願揹佢,
2) 我餵人奶, 其中一個原因就係好方便,真係攞少好多嘢。咁bb車對我係負累多啲。

首頁
23456...10

尾頁

跳至