時政擂台

跳至

首頁
23456...7

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

量力而為啦...
我都唔希望年年派錢

大宅

晤使交稅好過啦

FullOfBlessing    發表於 12-1-5 02:34
珠氏家庭    發表於 12-1-4 15:38

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

adachung23 發表於 12-1-4 15:07
我自己日日都有飲緊嫁

政府派果d就好似補品咁,,,俾我d做到死都係得雞碎咁多錢既香港人補補身.....:thinki ...
而家當然係日日有得飲,原因係以前一直以來香港人都知道要改善生活就係只有靠自己,但你試想想,上年派錢,如果今年又派錢,下年又派錢,下下年又派,下下下年又派‧‧‧咁你一定覺得下下下下年甚至係下下下下下......年都會有得派,咁你認為這個政策對整個香港有咩好處。

或者用令一個比喻,你老公有日唔知咩原因有筆錢,佢可以用筆錢比小朋友去學一些東西,令佢地增加生活技能又好知識又好,但佢唔咁做,用這些錢分比小朋友做零用。咁你覺得那個做法對長遠有好處一點?

我既比喻簡化了實際情況,作為市民唔明白大方向唔緊要,但作為政府,一個帶領香港人向前發展的政府的睇法如果都係咁短淺的話,我們的香港最終會成點?!我真的不敢想像!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

派開會派,唔係比人鬧c

FullOfBlessing    發表於 12-1-5 02:35

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

大宅

IF 係年年派錢.. 就正啦

topkidsmom    發表於 12-1-4 15:58

男爵府

好媽媽勳章

強烈要求減稅呀~~ 派6000又點啫. 轉頭又咪要比番晒佢.....

公爵府

tungtung226 發表於 12-1-4 15:10
早前我起時事熱話果邊個POST都有講就算唔派$6000呢個無能政府都唔會做到咩好野出黎,唔派$用黎改善民生.調整 ...

但係派咗比廣大市民咁又可以改善到咩嘢民生,調整到咩嘢福利及醫療制度?
派錢只係用一個更差的政策去塞住市民個口,等佢地唔得閑去聲討其他差的政策!

tungtung226  我想問呢個政府你認為可以改善民生咩?整多個領匯?電費每年加無能力制止?大開中門比d蝗蟲黎產卵跟手送福利生養死葬...?就算想買罐奶粉都要左撲右撲先買到1罐!呢個政府有咩幫到香港人?   發表於 12-1-4 15:54
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

唔贊成派

用戶要求終止服務

回覆 KK 的帖子

我希望唔好派,不過如果又派既話真係想遊行!!!

公爵府

2024年龍年勳章

adachung23 發表於 12-1-4 14:34
有人會話冇交過稅既人唔應該拎果6000蚊
我係1個冇稅資格既打工仔,希望政府會派6000蚊黎幫補下,咁都有錯?

唔好意思!
閣下口中既蝗虫係那種人?
因為閣下都講自己冇交稅!
為何又要享受納稅人既血汗呢?

其實派錢係絕對唔應該!!!

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

agree !

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

暫停一年唔洗交稅好過派錢..............

珠氏家庭  我都覺得係!!!  發表於 12-1-4 15:46

公爵府

adachung23 發表於 12-1-4 15:27
我明白!!我真係明白!!

但係衣家實際政府做過d咩幫香港人..我真係覺得冇
其實我知道好多人都明白,但政府既政策多番令市民失望,最後大家都唔想相信佢地會做得好,寧願自己安排好過!這個想法,我全完理解!

但係香港人係唔係應該把眼光放得遠一點?!我要交稅,亦都交得唔少,但我唔介意我既稅款去幚助低層人仕,即使這些低層人仕只僅僅淨下一個香港人。在香港,要交的稅大約係入息既20%以內,我就當那20% total loss 好了,我覺得我不值得為那20%浪費我去搵那餘下80%錢的時間和精力。我的著眼在於令自己更有能力過的更好,而唔係為那20%的小部分而浪費我的時間和精力。

首頁
23456...7

尾頁

跳至