跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆 回覆:giegie1222的帖子

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 Chocobean 的帖子

我放埋係本身個雪櫃咋, 我諗返工前兩個星期左右會開始儲冰奶, 上胎都係迫爆雪櫃的..

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

草 發表於 12-1-26 14:40
回覆 Chocobean 的帖子

我放埋係本身個雪櫃咋, 我諗返工前兩個星期左右會開始儲冰奶, 上胎都係迫爆雪櫃的. ...
係咯我老公都投訴話太多一樽二樽。下次猛長期飲晒佢~

大宅

回覆:各位人奶媽媽,會餵到幾時?

大家都儲奶,我一滴都無儲起添!O唔OK嫁?我個pump係淨係用黎塞咗時pump同埋而家想餵完pump一pump等自己多D奶。我覺得儲奶好煩,超多工夫,又唔知B仔會唔會唔食•••

大宅

依家補奶粉,一餐pump奶一餐奶粉,餐餐清,依家一個月,一個月後返工就會轉全奶粉。

男爵府

ireneyam 發表於 12-1-27 11:02
大家都儲奶,我一滴都無儲起添!O唔OK嫁?我個pump係淨係用黎塞咗時pump同埋而家想餵完pump一pump等自己多D ...
唔緊要啦~呀草個B唔肯飲雪奶添,所以可能儲咗都冇用。我都得幾餐雪咗咋,諗住如果我突然病咗可以頂一日半日。

大宅

各位人奶媽媽,會餵到幾時?

我係全泵媽,一直都補一餐奶粉。下星期開始返工,希望可以餵到6個月

[url=http://tickers.cafemom.com][/url]

大宅

回覆 meeow 的帖子

請問你幾耐泵一次??? 因為呢排D奶少左...埋身餵佢食10-15MINS就停...~.~
所以我最近都係泵...3-4小時一次, 但每次得50-80左右.....

大宅

回覆 回覆:giegie1222的帖子

每日泵5次;每次30mins;每次4-5oz

[url=http://tickers.cafemom.com][/url]

大宅

回覆:meeow 的帖子

想問pump咁耐,pump完nipple會唔會痛?

大宅

回覆:Chocobean 的帖子

覺得pump同store奶好煩!又驚boil完之後唔小心掂到有菌,pump完餐餐要洗,食完pump又唔多,分開幾次加埋先夠B仔食一餐•••(其實從來都唔知佢一餐食幾多),pump得多又驚fridge無位,又唔知B仔會唔會唔肯食雪奶•••都係即喊即食新鮮好!

複式洋房

我想餵到佢6個月(最少), 如果有就繼續餵!自出世都係埋身食, 都無用過pump, 13/2要返工, 今個星期想store, 又傷風喎, 搞到唔敢store住!唯有下星期努力儲貨! 有冇人奶媽媽都係要返工, 打算一直餵?

大宅

我本來一路都係全人奶(重可以儲到十幾枝奶)滿月後,有帶阿B出街,就帶人奶出街,同時又係半夜果餐轉左奶粉,佢依家一埋身餵就好抗拒,搞到大家都唔開心,依家唯有PUMP啦,但奶量少左好多
我上胎都比阿B餵左兩個月的雪奶+奶粉,佢又OK喎
我就來返工啦,都好想比佢食耐D人奶
依家將D雪奶放係奶奶,婆婆同自己屋企

大宅

回覆:各位人奶媽媽,會餵到幾時?

我唔係太多~只係泵到一日2~3餐咋。可能冇埋身+少湯水,又唔太定時泵!
今日買左通草,聽日煲奶睇下有冇多D啦

男爵府

6星期大之後明顯少咗好多...... =(

大宅

回覆:Chocobean 的帖子

點解會少嘅?

別墅

我試過用電泵,但可能阿囡已經食損咗我,我覺得好痛,傷上加傷。
試過Medela 單 (mini electric) 同雙泵,換個個軟身喇叭會唔會好啲。

大宅

引用:我試過用電泵,但可能阿囡已經食損咗我,我

原帖由 gmbb 於 12-02-05 發表
我試過用電泵,但可能阿囡已經食損咗我,我覺得好痛,傷上加傷。
試過Medela 單 (mini electr ...
我用Mini單pump
如果痛先调低速·等佢鬆
我右邊痛
左右速度吾同

大宅

回覆 gmbb 的帖子

我都試過.... 損左泵. 真係每一下都痛入心~~ 仲有血水.....
你揸D人奶等佢好返先再泵啦~~

男爵府

ireneyam 發表於 12-2-5 13:06
點解會少嘅?

我都唔知...睇書話『6-8w係咁架啦』喎,同埋可能因為囡囡宜家會訓過夜,少咗一餐嘅刺激,即跌?每餐都係庚庚夠食咋,之後泵極都冇啦!!如果宜家猛長期就慘啦..........

首頁

尾頁

跳至