婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

比我已飛返加拿大待產

伯爵府

睇到你個post令我想起之前同99佢地一起住,咩家務都係我做曬(有兩個姑仔)一日兩餐都係我煮,,佢地個個牛高馬大.我果時天真地以為只要自己對人好,唔計較就會成為佢地一份子,點知都係吃力不討好..好采有c6支持..一起離開左果個地方..宜家每日都過得好開心,好滿足..所以你一定唔好唔開心..佢地唔在乎你唔緊要,你自己要鍚自己,開心D,沒什麼大不了,安心等BB出世再計劃點行下一步..加油..

男爵府

回覆:我開始頂唔順.....我諗唔開~~

樓主,你真係好叻,咁都頂得住!大住肚已經好辛苦,仲要服侍全家!雖然你唔想老公難做,但你都應該同老公講,你唔好以為自己忍下就冇問題,其實你身體同心理所承受嘅壓力,會直接影響BB架!懷孕最後期要瞓多D食多D先至長胎架,孕婦唔開心同壓力大會令賀爾蒙改變,會令BB承受一樣嘅壓力,你係佢媽媽就要保護佢,你都想BB出世後做個happy baby架!
好奇一問,咁到你生咗,D家務邊個做呀?

禁止訪問

引用:只係想呻下....我同老公同62+99姑仔一齊住~

男爵府

原帖由 cookiekwong 於 12-02-20 發表
只係想呻下....
我同老公同62 99姑仔一齊住~始懷胎後我己經冇做o野,我自己娘家又唔係香港..所以只得這個家! ...
我都係,雖然我6299從無要求我幫手做家務,我都會自動自覺去洗下碗或做下其他家務,但因為湊b問題意見不合,哩一樣已經致命,令到我好想離開哩個家,講真,我都好多謝6299有時幫輕左我,但另一方面99講d野做d野真係極其難聽,我寧願佢唔幫好過幫!

大宅

回覆:cookiekwong 的帖子

身同感受!!相見好,同住難,我都好想快d搬!

大宅

陪月勳章 畀面勳章

仲有呢..我想問有同6299一齊住ga sis你o地....
如果你99知道c6 day off...會不會次次都打俾c6無目的咁問"係邊,去街去o左邊度,買咗餸未,有冇煲湯(即係知c6同我一齊" )........................

拍拖時我99己經係咁...到依家己經結咗婚都次次咁打俾c6問!!!!!
真係好sorry...我覺得好煩好煩!!!我諗99係想佢個仔陪下佢,我有同c6過,下個off駛唔駛陪佢行下街,但c6一口拒絕~唔怪得人ga...我呢位99除了返工放工就是坐係sofa打psp whole night@@係whole night!!
想個仔囡陪佢都係o係屋企...問過佢想唔想出去行下,佢又冇話都唔知有邊度好去..同佢傾計,佢又只係講俾自己聽(好細聲)...所以依家ga我真係放棄學習同佢相處!!佢個寶貝女同佢係屋企時,佢咪又係坐係sofa打psp,寶貝女咪又係關埋房門自己玩電腦,所以我依家都寧願o係房 以前o係自己屋企時...大字形就可以攤係sofa..大大聲亂唱歌....依家?!冇呢支歌仔lu

大宅

陪月勳章 畀面勳章

哎呀...原來冇o左我之前個post...我要再打過.....

好多謝大家的心意....我的心冇再咁"實",even無實際行動可做,但碼我可以講出o黎...唔駛自己偷偷地喊!!

昨晚同老公講我坐月時想租間apartment住同埋請陪月,目的係我唔想老公唔返工陪我坐月,而且我又多d area休息...老公聽後的表情係好唔開心立即問我係咪同屋企個2個女人有關,之後只係講o左句"我唔想見少o左你同bb"就走開o左.later我收到他的sms,內係話"總之你坐月時我會off,同埋我一定會take care你同bb"...我見到咁ga情況我都冇同佢討論呢事...

我一方面都唔想c6難同99解釋點解我要搬開坐月,但我又好怕我坐月時,我的99同我好姑仔會多多意見俾我..(好似話...bb唔係咁抱ga...bb要點點點ga..)我可能睇得多bk的sharing...所以我都好驚!!!!

依家我係見步行步~~我依家日日都想諗搵借口唔係屋企until老公放工我先返.....我真係好唔想留係度呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

點解妳唔肯同妳老公講出妳嘅感受?妳怕d咩? 妳有亦好需要一個可倚賴同信任嘅人,只係妳自已選擇逃避,妳如果開唔到口,就叫妳老公唻睇吓妳自己發自內心嘅感受同我哋嘅發表.妳最大嘅缺點你"懦弱", 勇敢d啦!

複式洋房

世界上真係mug人都有.....我有同樣的經驗...大住肚99還說好羅有人洗厠所!!!!
買餸煮飯清潔這是必然的. 但你好的. 壞的都要同老公傾架...等佢真知道你在做的一切. 我個人例子:老公回來就煮飯, otherwise 粉麵. 做家務時同自己講我有手有腳做多d唔死得的...但要知道自己身體的需要, 唔好over ar....
*****Anyway, 你要好好愛護你對手呀, 因bb skin 好柔嫩, take care ar! 比心機呀...現我囡囡k1, 囡會替我擦lotion & 貼膠布......你的付出係唔會白費架 =>

為你所身處的需要禱告...加油呀....

大宅

回覆 cookiekwong 的帖子

睇完好感慨啊!好似講跟我的事甘!我都系一個人嫁到香港!唯一唔同就系我個老公沒你老公甘好!我同個太公,個姑奶,99住!未生前就系你甘樣過了!生完老公仲失埋縱添(唔翻屋企,唔聽電話)!個99仲包庇佢~沒人照顧我坐月仲話我貪佢屋企D錢!激到我死!俾我遇到個極品老公同佢一家!唉!!我都就來去單親版啦!!!

大宅

回覆 aryar_shek 的帖子

妳真係遇人不淑, so poor!

大宅

回覆 ytwmama 的帖子

我宜家只想羅翻屬於我的野!然後拜拜!!

伯爵府

好媽媽勳章

我開始頂唔順.....我諗唔開~~

其實你真係搬啦!你大住肚,有金孫護體,佢地都咁對你。真係'我心照明月,明月照溝渠。'你無必要再對佢地好!比我會即走,重送多句比99:女呢,在娘家唔好好訓練做家務,第日嫁出去都會比人笑。:;pppp:

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

禁止訪問

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆:我開始頂唔順.....我諗唔開~~

你好我好多
奶奶老爺有做野
我日日對住食同乜都晤做唔出街既奶奶
同豬無分別
由我有左到個囡九個月
我大住個肚拖地都托住個頭睇電視
個一個畫面我記得好清楚
好彩有親子王國
唔開心會有人安慰
我生完都睇下心裡醫生
驚產後抑鬱
所以生死只差一缐
唔開心多點上來傾下
你當佢地透明喇咪偷懶下
加油丫

珍珠宮

回覆 cookiekwong 的帖子

唔好做對人仁慈,對自己殘忍既事,做唔黎就要出聲

大宅

樓主,其實我覺得你算係身在福中架!
首先唔好理你99同姑仔..
你老公好錫你,首先佢同你講...你坐月佢一定陪你左右,佢係你最親最信任既人,佢俾安全感你,你要接受!佢擔心係咪家中2女蝦你...佢都知你地唔fd,先擔心你感受!

其次,就生b喇!真係要好好休息下,好似其他媽咪話...家務咪慢慢做...我唔信你話唔舒服...你老公都會迫你做..(更何況你老公叫你做少d你又唔聽..)..偉大唔係做係依到架...你show到俾佢地睇..你想做...但冇能為力喎!真係唔好意思...

同埋..你真係要好好保護你自己!我知你好乖好為你老公著想,不過佢咁大個人,識同佢屋企人溝通架喇!你放心啦!!~

最後要同你講既...你真係要好好咁愛錫你自己!!~照顧自己,以你同bb為第一位!如果你連自己都唔學懂保護自己...人地就更加唔會愛護你,知道未呀!..^^..唔好唔開心呀!

大宅

BB防敏心得分享勳章

嫁咗入門就系甘噶啦,所以有時唔可以低聲下氣的,老公娶你翻屋企又唔系要你做妹仔噶

複式洋房

長遠計, 都係要搬開住, 因為相見好同住難. 何況仲相見唔係好呢? 宜家最重要係保持心境開朗... 唔想做就話唔舒服, 都就快生啦, 唔做家務好理所當然的.

首頁

尾頁

跳至