烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呀豬媽 發表於 12-3-8 23:16
尋晚又整左朱古包。。。。一出爐就忍不食左3個啦。。。
正呀!!咁攪法,我地個個會唔會肥好多㗎??
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

子爵府

月餅勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:尋晚又整左朱古包。。。。一出爐就忍不食左

原帖由 呀豬媽 於 12-03-08 發表
尋晚又整左朱古包。。。。一出爐就忍不食左3個啦。。。
好美味哦

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆 呀豬媽 的帖子

引死人咩.

男爵府

熱血勳章

回覆:Bosch stand mixer

有冇人試過一扭掣會ta ta聲,但又唔識郁?

子爵府

引用:有冇人試過一扭掣會ta+ta聲,但又唔識郁? +

原帖由 Taffymom 於 12-03-09 發表
有冇人試過一扭掣會ta ta聲,但又唔識郁?
你之前用過冇事?唔會有聲唔識郁架,搵cs攪攪佢。

男爵府

熱血勳章

回覆:kittymilo 的帖子

我之前試過對唔正90度就唔郁

子爵府

引用:我之前試過對唔正90度就唔郁 +

原帖由 Taffymom 於 12-03-09 發表
我之前試過對唔正90度就唔郁
你個底盤lock咗未?lock咗先郁。90度角時會聽到撻一聲,咁家陣郁唔郁?

男爵府

熱血勳章

有撻一聲呀!唔知係咪因為甩左呢樣呢?

子爵府

引用:有撻一聲呀!唔知係咪因為甩左呢樣呢?+ +

原帖由 Taffymom 於 12-03-10 發表
有撻一聲呀!唔知係咪因為甩左呢樣呢?
咩嚟?係機甩出來?

男爵府

熱血勳章

可能係個碗甩出黎

男爵府

回覆 Taffymom 的帖子

似粒電池喎.

男爵府

熱血勳章

回覆:'bernice' 的帖子

應該在碗底位置甩出黎!舊膠顏色與碗底卡實部機粒膠同色的

男爵府

回覆 Taffymom 的帖子

唔係掛, 咁化學.快啲攞去整啦.

別墅

焗這類 drop cookies 其實入爐前不用壓扁的,裏面的脂肪遇熱會溶,整個就會塌了,自然形成中間稍高的扁堆狀。。。

有燕麥的曲奇可以減一點糖,但減得太多會影響軟硬平衡,沒有燕麥的朱古力曲奇其實不好減太多,因為燕麥吸水,能軟化餅身,但朱古力曲奇沒有類似的吸水材料,靠的是糖粉去鎖水軟化餅身。。。

但是的確美國人口味偏甜,不太健康,就這兩種曲奇來說,只有稍微減點糖,然後少吃多滋味了!你再焗多一點,會發現其他配方,可以用其他食材來鎖水,會有很多有趣的發現,焗的種類也就會越來越多了!

首頁

尾頁

跳至