婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

anna_my_baby:

我指緊的是,除家用外,有無另外再比湊仔錢,
有的話,我覺得可以要求送埋囉~

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

藍莓綠茶 發表於 12-3-19 16:50
anna_my_baby:

我指緊的是,除家用外,有無另外再比湊仔錢,
就算有比"湊仔錢"都唔係應份去做既"非必要"既嘢架!
如果你認為我住官塘,但係要我個仔去九龍塘既學校返學,不過校車唔到我屋企附近喎!而我又比咗"湊仔錢"我99,你認為佢係唔係一定要每日幫我去接送個仔返學呢??!

最多未可以"要求"囉~但係人地亦有權去拒絕架!!

侯爵府

叫佢帶阿仔去學野..歉遠...唉...!!

樓主話,一句講晒,唔駛郁動到佢兩老就最岩。 其實。。。人地唔鍾意郁,由其係老人家,係無畮架。 你話佢自己啲嘢唔做要你做,佢就郁都唔郁就話啫,而家佢只係唔做你啲嘢啫,佢唔郁關你鬼事。

伯爵府

畀面勳章

cotychan 發表於 12-3-19 17:27
就算有比"湊仔錢"都唔係應份去做既"非必要"既嘢架!
如果你認為我住官塘,但係要我個仔去九龍塘既學校返學,不 ...

係我角度,我覺得"另外"比左湊仔錢,甘我係有權要求,
因為我係付出左金錢,換取湊仔服務~
但點解甘多人不贊成尼?甘係因為角色上,個人係6299,長輩,
所以d人覺得係點甘長輩做野,係不孝~
但你想下,如果個人係"姐姐".我比左人工佢,
甘我要求佢湊我仔去學野,兼要佢再買送,唔好話一星期一次,日日都要求,
甘d人又會好接受,點解呢?因為角色的問題,但原理係一樣~
因為我請佢返來就係要佢幫助我~

但講真,如果我係樓主,有額外錢比長輩湊小朋友~
我會用個筆$請工人,起碼我真係需要幫助時,我要求工人,工人無得推我~因為尼個係佢工作範圍之內~
但如果係6299,就會有好多爭議啦~
如尼post上好多人的回應,6299係有權拒絕你的要求,就算你額外付出左金錢,
因為佢地係你的長輩,唔係工人~

首頁

尾頁

跳至