自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+B媽-Blue+的帖子 日日都要用片訓,+每

原帖由 poohzzz 於 12-03-21 發表
回覆 B媽-Blue 的帖子

日日都要用片訓, 每日都濕, 只係有沒有濕到床都係。
我覺得尼個情況要睇醫生,因為已經6歲其實已經可以控制到,就算係瀨濕應該都只係間唔中,唔會日日濕片。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:快6歲仍未介到夜片

睇醫生。我個女,歲半戒片,兩歲前戒埋夜片。末試過濕床。好叻女!

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+20070120+的帖子 阿囡宜家著片訓時~~

原帖由 ShaShaB 於 12-03-21 發表
回覆 20070120 的帖子

阿囡宜家著片訓時~~第2朝包片重到掉死人....我有d唔敢試 ...
我仔4歲幾,都係咁。最叻試過連續5日訓醒無濕,點知第六第七日俾嫲嫲投訴條片濕晒之餘仲整濕埋張床肉

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

男爵府

6歲應該可以控制到, 佢既身體係唔係比較弱呀?
又或者平時食得寒涼野多, 咁都會有影響架, 尤其晚飯後最好唔好食生果
我成日同人咁講, 不過通常D人都唔會聽架啦
另外你可以比D核桃佢食或者煲湯飲
同埋唔好成日提佢, 有時反而會令佢更加精神緊張
如果睇西醫的話, 應該係屬於泌尿科

大宅

引用:我的開始学行就介了啊 +

原帖由 三順 於 12-03-21 發表
我的開始学行就介了啊
Me too

男爵府

回覆:poohzzz 的帖子

我個仔K1入學前婆婆已經同佢介咗。
當時我媽媽好"很"心,當佢一頼就打佢patpat,無片打patpat咪痛law.又話佢醜死怪.當然仲有奬勵啦,咁就介左了。

珍珠宮

yanyanmm 發表於 12-5-5 10:48
6歲應該可以控制到, 佢既身體係唔係比較弱呀?
又或者平時食得寒涼野多, 咁都會有影響架, 尤其晚飯後最好唔 ...

食得芒果多濕熱有無影響?

子爵府

回覆:快6歲仍未介到夜片

我仔4歲呢兩日都開介夜片,試左第三日已經成功左一半;我呢幾日都有同佢講,如果佢晚黑唔痾尿係片我就送一樣嘢俾佢,佢話好;尋晚佢十點幾訓,因為有飲奶,所以我1點叫佢起身痾尿,佢其實都唔願起身,都有扭計,但我都抱佢去厠所;跟住到今朝8點佢自己起身痾尿,佢見到塊片無濕自己都好開心樓主俾d心機~

大宅

快6歲仍未介到夜片

我個仔去到8歲先完全ok。

其實K2開始已無用片,用尿墊,每晚都臨睡前有去,半夜都仲要再叫他再去……

一路都不成功,尿墊常濕,有看醫生,check 過無問題。

小一開始,買了個尿濕alarm,情況好d,但每晚都響,他也不知道,都係我叫他起身,不過叫做無賴濕。

慢慢亦有改善,響的次數亦小左,但都要去到8歲先可以完全無問題,不需要再用alarm。

有些小朋友,可能真係需要多d時間。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 wcandtt 於 12-03-21 發表我

大宅

我仔一歲半唔夠已經唔使用片,極少失手!

細細個保姆帶佢已經養成半夜起身屙一次

上年聖誕開始,夜晚控制飲水量,半夜都唔使再起身,一覺到天光

試過幾次佢要屙夜尿,會大聲叫我起身帶佢去廁所

試下夜晚控制飲水量,瞓覺前去多兩次廁所吧。

唔屙都叫BB試住屙,習慣佐瞓前清哂尿尿就好了。

男爵府

jojoplanet 發表於 12-5-5 11:04
食得芒果多濕熱有無影響?

中醫認為膀胱濕熱就會有咁既情形,尤其香港D天氣本身就已經好濕熱, 最好唔好食啦
其實可以的話去睇下中醫啦, 睇下係唔係臟腑出現問題, 如果怕苦唔肯食中藥既, 淨係把下脈睇下乜野事都好呀!

珍珠宮

yanyanmm 發表於 12-5-5 11:22
中醫認為膀胱濕熱就會有咁既情形,尤其香港D天氣本身就已經好濕熱, 最好唔好食啦
其實可以的話去睇下中醫啦 ...

其實阿仔一向睇開中醫..五歲前問佢佢話五歲前由得佢先...五歲後有次睇開醫生問佢..佢好似話有d小朋友膀胱會無咁敏感...遲d都諗住同佢睇下..

珍珠宮

Cosmac2 發表於 12-5-5 11:12
我個仔去到8歲先完全ok。

其實K2開始已無用片,用尿墊,每晚都臨睡前有去,半夜都仲要再叫他再去……

我想問下個尿濕alarm其實係點用同咩原理..

伯爵府

環保接龍勳章

引用:回覆+B媽-Blue+的帖子 日日都要用片訓,+每

原帖由 poohzzz 於 12-03-21 發表
回覆 B媽-Blue 的帖子

日日都要用片訓, 每日都濕, 只係有沒有濕到床都係。
睇吓醫生好啲

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

快6歲仍未介到夜片

,我仔就三歲,都雖然著,限訓覺。 但每朝起身乾片,我仔甘細都可以控制。 你仔6 歲,無可能甘

大宅

回覆 回覆:jojoplanet的帖子

有個小夾(感應),把它夾在內褲外面,濕左小小都會響。

大宅

引用:Quote:Cosmac2 發表於 12-5-5 11:12 我個仔

原帖由 jojoplanet 於 12-05-05 發表
我想問下個尿濕alarm其實係點用同咩原理..

有個小夾(感應),把它夾在內褲外面,濕左小小都會響。

在e-bay買唔係好貴。

男爵府

畀面勳章

因為依賴了...
由得佢唔著片訓~加隔尿毯 !趁佢訓左先SIP 入去佢PATPAT
仲要訓前同佢講,媽媽相信佢大個仔,佢可以做到唔著片片都唔賴
如果佢賴就要叫醒佢去沖身,加影后上身(唔開心既樣,可以加埋小小淚光).希望佢再努力加油,
頭一星期應該間不中會失手,第二星期就可以有改善(再有失控就要用惡)
最緊要..佢果朝真係無賴就讚到佢上天
白天都可以控制到,夜晚唔會控制唔到!

我女兒依然晚晚一杯奶先訓
2歲半就日夜片全戒
沒有打...只有鬧~最緊要鬧完要錫返佢,話佢知媽咪都想係想佢好
再大D 就再買唔到岩佢著既片片
要狼心小小~ 加油

複式洋房

回覆:Cosmac2 的帖子

每個小朋友的發展都不同,不需作比較,我囡表姊到中學才不尿床,不是她比人差,或家人不懂處理,而是她膀肛肌肉控制出問題,有藥食的,但要慢慢訓練。
先看醫生,找出原因。

首頁

尾頁

跳至