婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:大家可以好似孝順自己亞媽咁孝順99嗎?

冇可能,99冇當我係自己人,更加唔好話女,所以我都好難對住一個陌生人做自己亞媽咁錫!

36日咋...緊張緊張

大宅

szehang420 發表於 12-3-24 09:49
試過比人X口X臉醒你一句:吾使喇有心喇,冇理由要外人破費架,你拎番去比你阿媽食啦

...
你嗰個正伯母係發仔狂係另類!
我已經說話唔避忌!點解生活仲係咁乏味?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

No

子爵府

畀面勳章

大家可以好似孝順自己亞媽咁孝順99嗎?

99都唔會當自己係囡咁錫啦,佢自己個囡就乜都唔使做,全世界要就佢,99只會當自己係外人兼搵著數,梗係唔會當自己亞媽

別墅

BK猜猜猜慶中秋

我對我99好好,我99對我都好好,可能我99份人痛我差唔多喇,都系覺得可讓則讓,我買嘢都系一式兩份咁就唔會話我偏心喇

珍珠宮

可以,因為我都唔係特別痴自己阿媽的~基本食飯飲茶冇問題~
輸入搜索內容

男爵府

畀面勳章

回覆 回覆:譚師奶的帖子

噢,佢連仔都唔當自己生咁對待,咁就冇可能law!

親賢能, 遠小人

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我以前對99仲好過對自己阿媽,有時對阿媽會發下脾氣,但係對99就無試過,連頂撞佢都無,我自問做新抱都算係咁:放假同兩老飲茶食飯去玩,佢唔舒服又陪佢去睇醫生兼煮埋飯,到頭來佢嫌我煮得唔啱佢食,又當住我面同外人講:新抱幾時及自己個女好呀!又同姑9數我的不是,62過左身後,99病左無人理,我c6問我接佢返來住好唔好,我答應左,當時我家姐係我屋企幫手湊囡,佢就當正我家姐係工人咁用,我家姐出街就話佢:你成日都去街做咩事!又當住外人話:我個仔個工人陪我去睇醫生呀!(指係我家姐)我家姐同我講返,我真係火都來埋,唔係睇在佢唔舒服,真係想同佢開拖!之後我同c6講返呢件事,c6話:你做咩唔同我講?等我閙下佢先得!我咪話:費事講咁多野,免得你以為我唔中意你阿媽!
I 大蚊豬   

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

happyeveryday 發表於 12-3-27 01:46
99都唔會當自己係囡咁錫啦,佢自己個囡就乜都唔使做,全世界要就佢,99只會當自己係外人兼搵著數,梗係唔會當自 ...

agree~~我99都唔會當我係女咁錫, 佢個女就咩都得, 就算我99隻腳做完手術, 都肯同個初生外孫蹲在地下沖涼啦 ; 其實佢唔幫我揍仔, 我都唔介意, 但係佢居然周圍同人講, 話我唔比個工人幫佢做嘢, 佢真係有病啦, 唔幫我揍仔, 但係又要我個工人幫佢, 咁邊個照顧我個仔???
懐かしい想いに囚われたり  残酷な世界に泣き叫んで
大人になるほど増えて行く…….
悲しみに飲まれ落ちてしまえば
痛みを感じなくなるけれど  君の言葉 君の願い
僕は守りぬくと誓ったんだ.....

大宅

引用:回覆+小mama+的帖子 我唔係度佔人post講自

原帖由 cookiekwong 於 12-03-24 發表
回覆 小mama 的帖子

我唔係度佔人post講自己o野了..
你奶奶用你用得好盡,難得你無發脾氣羅

子爵府

真係當唔到99係自己呀媽看代架, 因為佢真係唔係生我出來既媽媽

大宅

回覆:bbkiki2011 的帖子

好睇個奶奶同新抱咩性格羅。我付出過了,知她份人心地差,以後米小d講野羅。
我今早整熱了碗中藥待涼飲,因匆匆出門忘了,下午才回來,其間奶奶買完送回來,見我碗藥無蓋都無理推埋一邊就算,如果我見到我會加張保鮮紙或用碟蓋好,點都不會視若無睹羅。憑呢d事知她心腸有幾好。

大宅

冇可能

子爵府

樓主, 你無講錯, 99係c6親生阿媽, 尊敬必須, 對她好亦是應做, 你所說的, 在鳥托邦國度必成立!!!

但係呢度好多post, 有不少人地99根本當新抱係情敵, 中傷/老屈做盡, 當正自己係老佛爺, 新抱係下人, 未親身經歷過真係唔明有幾痛, 當然就算"老佛爺"幾錯, 做後輩的亦唯有避得就避, 閃得就閃, 正面冲突應避免, 反正唔係自由搏擊

但唔通"老佛爺"講乜做乜, 做人新抱就要受曬?? if 新抱真係無錯,亦要受委屈, 試問又點對得住自己親生mama??

希望你明白 "家家有本難唸的經" 係真的, 請珍惜你只需讀一本"易唸的經"!!

祝繼續幸福!!

子爵府

回覆 Cars2 的帖子

呢度唔係逢"新抱"出post就有人幫,有d患公主病的新抱post嘢,一樣比人插爆

唔通當年人地99俾佢99 "虐侍", 人地99今日就可以為所欲為?

我亦可以講人唔係應該做到 "己所不欲, 勿施於人"???

大宅

我上年寄張聖誕卡及阿囝D相過去俾佢地, 結果你罵我SIDE錢攪到我無哂癮了
現在唔打電話,唔寄野過去唔知啱唔啱佢地STYLE呢..慳錢

侯爵府

我阿媽唔會成日唔出聲拿我屋企的東西自用, 但99會囉, 佢仲要好似驚蝕底咁乜都攞.....

對住一個成日黎我屋企報仇的人, 點孝順佢? 我唔當面踢爆佢已經好好.

珍珠宮

好媽媽勳章

想做都要人地受先得, 如果你每做一樣嘢, 佢都係工人面前彈,
好似買個lagostina煲, 我自己屋企用咋,
佢都要話, 唔靚......................
佢仲同工人講, 我買d餸唔靚, 要買叫佢買............

我就真係無心情買嘢比佢.

佢份人, 樣樣嘢都係用$$度, 買嘢比佢, size氣啦,
佢只係要$$, 佢愈想要, 我愈唔比.

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

你講的無錯,無你奶奶就無你老公,所以你老公應該當佢阿媽咁孝順,而唔係你。
你都有自己阿媽要孝順。
最傻就係果d對自己奶奶仲好過對自己阿媽果d女仔。
請問奶奶有無喂你飲過一啖奶?有無同你換過一條片?有無捱夜照顧過你,有無風雨不改送你返學放學,有無供書教學十幾二十年?
無佢憑咩做你阿媽呀,識得感恩就對自己父母好d。
當然,如果個奶奶真係好好,好錫新抱,咁新抱都應該孝順返奶奶,呢d係人之常情。
但絕對唔係因為佢當年生左個仔現在就應該要人地個女來孝順咯。

大宅

甘點解99吾好似對自己仔女一樣對新抱'
我自己就甘對99,見面客氣'生日'過節同老公都有俾錢6299。
但講真我一定不會送同樣禮物俾6299,自己爸爸媽媽'點講都好'爸爸媽媽得一個''生我養我'無人代替到'

首頁

尾頁

跳至