自由講場

跳至

首頁
23456...23

尾頁

侯爵府

引用:Quote:陳莎莎+發表於+12-5-9+11:16+你唔係

原帖由 claudia 於 12-05-09 發表
唔好意思, 真心想問, 點解D狗咁鍾意撲你?
老實, 我好少見狗行行下會主動撲人.
agree! 一般嚟講D狗係唔會無啦啦咬人嘅,咬人係因為受到外來刺激,例如有人尖叫/大反應,有個講狗嘅外國節目(有線同J2台都有做) 成日都有講D狗好受人影響的。

march2012  鬼唔係D狗行埋D或聞下佢,又話撲又話咬咩...  發表於 12-5-10 00:33

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+八婆仔@+於+12-05-09+發表其

原帖由 alphabetagamma 於 12-05-09 發表
Bk好多憎狗憎到癲左咁的人你改變唔到佢地架
係!特別係要狗狗戴口罩原因,隻狗無喇喇會咬人?

我好想知,點解隻狗會咬你lor

mw1009  可能同個樣有關  發表於 12-5-9 21:04

水晶宮

chowqv 發表於 12-5-9 11:42
唔需要咁樣話人地語障嘛。

如有需要 可以第一百萬零一次再貼出 該法例, 如有困難閱讀, 唔介意親身讀出。如有困難理解, 請查字典。如有困難接受, 請自行解決。如講左又明,又唔接受, 我無計。。

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Nokkk000+發表於+12-5-9+11:13+因為

原帖由 rabbit75 於 12-05-09 發表
我次次去沙灘都會見到大狼狗(或者大型狗隻)無口罩,無綁繩(有頸圈),係沙灘奔跑,如果係私人沙灘都係 ...
你去邊個海灘?如果係政府屬下海灘一定唔俾狗入,職員一定趕!

如果你去無人管理海灘就無人理狗狗入唔入

水晶宮

引用:我夠好驚d人發癲咬我啦..佢地唔帶口罩??萬

原帖由 shannnb 於 12-05-09 發表
我夠好驚d人發癲咬我啦..
佢地唔帶口罩??
你講得好好!但世上好多無知的人

因為開post , 係我仲好鬧!

珍珠宮

陪月勳章

引用:樓主你真係有先見之明,睇完你個post+真係

原帖由 陳莎莎 於 12-05-09 發表
樓主你真係有先見之明,睇完你個post 真係會令人更討厭狗狗!
你可以睇下多少少狗主reply, 其實唔係個個都咁不負責任架。 我都明白你比狗狗撲好慘, 但其實我真係未見過狗狗無啦啦撲途人你係唔係住村? 村養d 狗用來看門口會惡d , 香港大部分狗都唔係咁架, 因為我地唔會train佢攻擊看門口希望你有一日見到狗狗都無咁驚啦~

大宅

其實我覺得樓主應該要諗下
可能你係一個負責任既狗主
但街上.. 亦有唯數不少不負責任的狗主..
除左你親朋外.. 其它不認識你的人係唔會知你同你的寵物是邊一類型的
所以只能以同一標準要求不同類型的狗和狗主了

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

kapomama 發表於 12-5-9 11:06
冇人迫你地當我地d狗係人 = ="
人又好, 狗又好, 有咩分別?! 人類已經控制地球上大部份既生物,
出街都唔可以放縱咁走, 唔通仲要咁辛苦"cool"住個口, 出街都無意思啦

狗吠又要帶滅聲帶, 小朋友把聲仲嘈仲煩...... 唔通咁又公平咩?!

翡翠宮

Maggie518 發表於 12-5-9 11:39
我成日都想同狗狗配音 -> 嘩,人呀,好驚呀

我地會架= ="

我地成班帶住狗既行埋一堆~你地都要行過黎大叫~
想點

離遠都見到啦下ma?
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+alphabetagamma+於+12-05-09+

原帖由 八婆仔@ 於 12-05-09 發表
係!特別係要狗狗戴口罩原因,隻狗無喇喇會咬人?
有d女人見男人望多佢一眼,就夠話人鍾意佢,有非份之想!有妄想症卦 之前係bk講到d狗係港狗,我果下好嬲,但諗真d人係癲就唔同佢嘈。我的case係,怕有人驚狗,所以狗一定入袋,我隻八哥肥,所以買了車,就俾人話對狗好過對人,講真唔係有人咁驚狗,我一定俾隻狗無區無束

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

翡翠宮

muybien 發表於 12-5-9 11:49
你可以睇下多少少狗主reply, 其實唔係個個都咁不負責任架。 我都明白你比狗狗撲好慘, 但其實我真係未見過 ...
我好想知點解隻隻都撲佢囉~~

Maggie518  要請教吓 ceaser milan,係佢有問題,定係啲狗有問題  發表於 12-5-9 11:59
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

水晶宮

畀面勳章

我係狗主 支持樓主

依家講緊係多數定係小數不良狗主先 好多狗主已經做得唔騷擾別人 甘刀唔夠?好似樓主甘被見一次就被鬧一次

大宅

skybiebie 發表於 12-5-9 11:06
我無惡意!但相信你唔係狗主,所以你唔知道,因為真係唔係狗主做足本份就唔會被人歧視!我住單幢樓,比人歧 ...
我住嗰個屋院係俾養狗,,我見到d狗主同d狗狗都好好!我本身養貓,我個2歲仔都同貓ok friend.
咁我自己都想阿仔接觸下狗狗,所以通常我哋喺樓下見到d狗狗,我都會叫我個仔同狗狗say hihi, or如果狗主俾的話,我叫阿仔摸摸狗狗。

所以我係會support所有好嘅狗主的

翡翠宮

rubyplk 發表於 12-5-9 11:49
人又好, 狗又好, 有咩分別?! 人類已經控制地球上大部份既生物,
出街都唔可以放縱咁走, 唔通仲要咁辛苦"coo ...
yes
冇家教既小朋友仲煩~

我唔需要咩公平~但唔鐘意我隻狗唔好o係我面前話囉~

我冇要其他人都鐘意我隻狗~

只要我屋企人同男朋友鐘意就ok

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

如有需要 可以第一百萬零一次再貼出 該法例, 如有困難閱讀, 唔介意親身讀出。如有困難理解, 請查字典。如有困難接受, 請自行解決。如講左又明,又唔接受, 我無計。。

我糸一個好怕狗既人,我都唔會反對人地養狗;
但糸呢位養狗人士又有幾明白我地真糸怕狗既人呢?
我糸由心底怕出黎,糸街頭見到我就糸街尾轉左去,
唔通我怕就糸我錯?
我無講過唔可以帶狗入lift,
但糸你愛狗就要迫人地愛狗?言詞要咁樣既咩?

唔糸講緊法例,糸講緊人性。
唔使一句就話人地言障。
就算我幾明法例,有幾接受,
但糸有真糸怕,咁點呢?

yingmuffin  agree  發表於 12-5-10 07:33
不知所謂的乙陸!!!

禁止訪問

珍珠宮

陪月勳章

引用:我以前唔討厭狗,+而家越黎越討厭附近籃球場

原帖由 BabyChristy 於 12-05-09 發表
我以前唔討厭狗, 而家越黎越討厭
附近籃球場唔係比人打籃球, 係比人放狗, 日日經過只會聞到好臭的 ...
水口既狗, 我見到都驚架, 因為佢地好有地盤既概念, 我見到都會調頭, 不過市區既狗大多都唔會咁架。 至於球場果d, 老實講我有養狗都好怕人係球場放狗仲要唔清潔

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

可能你睇完會更討厭狗狗,但係我心底話....

唔好話狗 我上次帶倉鼠醫生 有個女人係我身邊尖叫 未問佢叫乜 佢想搶我個籠要我掉左隻老鼠佢 痴線 倉鼠同老鼠都唔識分 我隻倉鼠仲要係個籠到唔係放佢好以狗狗咁散步 都唔知係真怕定扮野

侯爵府

引用:我無養過狗,唔認識狗性,所以唔知佢會唔會咬

原帖由 方方媽媽 於 12-05-09 發表
我無養過狗,唔認識狗性,所以唔知佢會唔會咬人.分唔到隻狗係熱情友善,定係準備攻擊.又唔知係咩情況底下會引 ...
下次見到狗放鬆D,唔好理佢就得架啦,因為狗係會feel到人嘅反應,妳愈緊張,佢亦會愈緊張

首頁
23456...23

尾頁

跳至