跳至

首頁

尾頁

大宅

meejh 發表於 12-6-14 17:59
Thank you...Octopus

What is the matter with the schools in Net11? All old, small, 無室外操場??!! ...
中西區既學校大多數都細+無操場, 因為算係舊區又山多地少.... 如果唔係有mtr, 呢區既人口應該只有老化, 有跌無升...
你講既兩間女校, 應該係有操場既, 女校我唔太清楚.

男女校有操場既都絕無梗有, 般官戶外操場, 聖安多尼室內操場好似有兩個(其中一個係禮堂), 中西區聖安多尼戶外操場, 其他直資/私小既就當然有啦. 如有漏既, 請其他家長補充吧~

男爵府

聖心

聖士提反女子

呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

男爵府

回覆 spmok1999 的帖子

好西利喎! 呢d 相在那取得的?

spmok1999  將學校網頁內的相片連結覆製並貼上在回覆的內容裡便可顯示.  發表於 12-6-15 16:56

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

李陞自行竟然收唔夠人?我見佢地中一派位派得唔錯喎,乜呢間唔係一間熱門小學咩?仲有,以你意見,除聖彼德外,邊間小學多人爭?因有人教路,第二志願應寫啲次熱門既小學,因為我一直只心儀聖彼德,加上我未結婚前一直住沙田區更加唔清楚,其他小學熱門排名我真係唔熟....煩請指教!

男爵府

rion_husky 發表於 12-6-15 17:13

李陞自行竟然收唔夠人?我見佢地中一派位派得唔錯喎,乜呢間唔係一間熱門小學咩? ...
請看 49#
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5063074&extra=&page=3

唔計直資/私小...

熱門男女校:
1.般官小 & 聖彼得
2.中西區聖安多尼

熱門女校:
1. 聖士提反女子 & 聖心

呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

別墅

回覆 回覆:rion_husky的帖子

兒子之前在李陞附近的一間私小就讀小一,二年級轉校過李陞。初時真的接受不了學校的環境,但那裡的老師真的很好,整整一個學期都犧牲小息時間幫我兒子溫習,老師們常常留意他的上課情況,好與壞都會即時向我匯布,感覺真的很負責。雖然學校的外在聲望不高,但始終都要看小朋友的實際需要。

spmok1999    發表於 12-6-15 22:04

男爵府

AthenaCheng 發表於 12-6-15 21:57
兒子之前在李陞附近的一間私小就讀小一,二年級轉校過李陞。初時真的接受不了學校的環境,但那裡的老師真的 ...
FOR 男仔/男女:
最近李陞的私小有兩間, 聖類斯 & 救恩...

而聖保羅書院小學係直資

聖類斯係傳統, 救恩係活動, 傳統的可能比較難跟得上?

大宅

Mums pls correct me if wrong: Bonham, St Peter, Sacred Heart all v hot but academic pressure also v hard, competition is high, big class. So for average kid, I v scared they get left behind. Bonham and Sacred Heart have nice facilities so if kid is bright, these are good choices. Old St Peter does not look good from outside.

St Stephens is dream school for my little girl, who is not bright, hates Chinese and has absolute no interest in school. Great facilities, small class, I have to give this a try.

My little boy, again only average, has trouble w Chinese (good w Eng tho). K1 teacher already complaining he's not up to par with others. He's also v shy so will get lost in big class. I'm looking for small class, interactive teaching (help with his shyness) Cantonese in Chinese, so Loi Ming Choy seem to fit. I liked Kei Yan before but big class and Mandarin only. Maybe Li Sing good too. I need school w good teachers who are compassionate and patient. I know Sun Wui Sheung Hui extremely good, and is probably the dream school for the little kids. But parents never choose this one, and I really want to hear some feedback.

男爵府

大女如果唔鍾意中文會否考慮聖嘉勒(英文私小)?
新會商會係好學校, 叻的小朋友同差的小朋友成績可以相差好遠, 另外又會收D有特殊需要o既學生, 新移民 & 南亞裔等等..., 所以普遍的家長都不太喜歡...

男爵府

AthenaCheng 發表於 12-6-15 21:57
兒子之前在李陞附近的一間私小就讀小一,二年級轉校過李陞。初時真的接受不了學校的環境,但那裡的老師真的 ...

請問你的小朋友如今讀幾年級?

應是個別老師熱心而矣!

別墅

回覆 回覆:Gogojuly的帖子

我兒子二年班了不理是個別也好,整體也罷!遇到就是幸運,總比那些只會口口聲聲說學校有大愛的來得實際。

男爵府

AthenaCheng 發表於 12-6-16 20:54
我兒子二年班了不理是個別也好,整體也罷!遇到就是幸運,總比那些只會口口聲聲說學校有大愛的來得 ...

對,真的很認同你所講的"遇上就是幸運".

其實官/津交或直資,私立學校,只要適合小朋友就是最好!大家所講的好學校,對我而言,能找到"啱"自己小朋友的學校就是最好的.

男爵府

醒目開學勳章

引用:大女如果唔鍾意中文會否考慮聖嘉勒(英文私

原帖由 spmok1999 於 12-06-16 發表
大女如果唔鍾意中文會否考慮聖嘉勒(英文私小)?
新會商會係好學校, 叻的小朋友同差的小朋友成績可以相差好遠 ...
但其實相比下新會商會與李升那些相比,得2~3名南亞小朋友而已,反而白人學生我有見過在新會出現而且net teacher 也有好幾個。當然,那學校有special needs students 但我眼見他們真的營造關愛學習。小朋友亙相幫忙。成績好壞間間都有,縱觀自己經驗及家長心得,細學校新會做得真的很好,只少老師會care 每個小朋友,小朋友可有機會參與不同活動,最欣賞電子白板教學,我識的那間一些小一新移民,說英語及主動,禮貌行為比我外面有名的小學學生好得多。然而最重要是親身去了解,聽聞未必是真,那間學校也一樣

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

男爵府

SoNyPig 發表於 12-6-18 13:00
但其實相比下新會商會與李升那些相比,得2~3名南亞小朋友而已,反而白人學生我有見過在新會出現而且 ...
我也覺得新會商會是間好學校, 若小朋友有某方有特別需要確實是一間很合適的學校, 而李陞其實都不錯, 我姨甥女都曾讀這間小學, 今年已經係未代高考生, 品格及學業一向也很好...

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

想問,聖安多尼學校同中西區聖安多尼有乜唔同?兩間也是熱門嗎?

另外,聖馬太小學又係一間點既學校,好少見家長討論......

仲有,今年聖彼德自行派位20分收唔收?

男爵府

rion_husky 發表於 12-6-18 20:04
想問,聖安多尼學校同中西區聖安多尼有乜唔同?兩間也是熱門嗎?

另外,聖馬太小學又係一間點既學校,好少 ...
聖安多尼學校同中西區聖安多尼係兩間獨立o既學校!

中西區聖安多尼較聖安多尼熱門
聖馬太係一間唔少南亞裔的小學
聖彼德20分係有機會的, 至於15分有冇機會就唔知?

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:SoNyPig+發表於+12-6-18+13:00+但其

原帖由 spmok1999 於 12-06-18 發表
我也覺得新會商會是間好學校, 若小朋友有某方有特別需要確實是一間很合適的學校, 而李陞其實都不錯, 我姨 ...
其實李陞與新會這幾年都已經不是從前校長。也許方針也與從前不同,李陞我現在沒有學生了,都不知道收南亞小朋友還其他方面有無分野,反觀新會我知都有好多normal students,而且因老師關愛很好,他們各方面也不錯,升中派位好好,最重要學懂尊重及照顧他人,這是我出面學生都不做的事。題外話:我有個幼稚園生去左新會school visit,那裡有個天台花園,她還送了在那裡摘的羅白給我

其實我經常與我的家長分享,如之前有jm post,最重要是揀一間合小朋友的學校,小朋友一定要讀得開心,他們才願意學習.共勉之(我有名校學生極度抗拒讀書,何苦呢

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

男爵府

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+rion_husky+於+12-6-18+20:10+

原帖由 rion_husky 於 12-06-18 發表

想問,聖安多尼學校同中西區聖安多尼有乜唔同?兩間也是 ...
聖馬太有間幼稚園,因利成便,很多學生自行都選番昵間小學。所以第一階段都收到唔少學生。

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

男爵府

醒目開學勳章

引用:我兒子二年班了不理是個別也好,整體也罷!

原帖由 AthenaCheng 於 12-06-16 發表
我兒子二年班了不理是個別也好,整體也罷!遇到就是幸運,總比那些只會口口聲聲說學校有大愛的來得 ...
平時好少過黎昵邊,但我好like 你那句往往學校口說大愛這句說話有時去d學校教書,我真係好想咁講

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

別墅

回覆 回覆:SoNyPig的帖子

多謝你認同我的際遇這是我和我兒子的親身經歷,所以特別感觸。曾經那間“愛學習,學習愛”的學校令我對兒子的快樂童年充滿希望,年半過去了,我帶著一顆破碎的心黯然離開。或許,只是兒子的不夠聰明吧!到了李陞,雖然硬件各方面都不及舊校,但遇到了一班珍惜他,關心他的老師,我已非常滿足非常感恩了。【這只是一個媽媽的個人感受,並沒有抹黑某校的意思,請大家不要誤會,謝謝】

首頁

尾頁

跳至