自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

ok呀

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+幸福小師奶+於+12-07-10+發表

原帖由 CarmenBeta 於 12-07-10 發表
各位,樓主說就算九巴覆電郵也不會轉告我們。
我們不用等樓主,我們可以慳返啖氣

...
樓主話問佢想點果d,同唔客氣果d唔洗覆,嚇到我費事再出聲。

fatpanda  樓主可能唔服氣你地大部分人讚成巴士司機嘅即時做法  發表於 12-7-10 16:54
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

好難令人覺得你唔係有心搞事

簡單d講, 你響街見到兩蚊, 自己拎左去捐錢其實都係做錯
正確d咪拎去差館等人認領
但你拎去差館都會俾差佬話你玩野
所以你問十個人九個人都話捐左去係最好的方法

司機的做法係冇跟足規矩做
但算是合情合理

而你想追求正確做法本身都ok
但再send email去問就即係要人跟規矩做野
咁即係搞到個司機

即係類似報警話人執到兩蚊捐左去犯左法咁

何必呢

1928mickey  YES  發表於 12-7-10 17:00
howmuch  Agree 玩野  發表於 12-7-10 16:54
fatpanda  同意 x 2  發表於 12-7-10 16:54
小bie豬  認同  發表於 12-7-10 16:48

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

司機做法正唔正確又點呢?有什麼關係?反正都入左落錢箱...
我反而想知如果大家話司機唔正確的話,樓主會點做呢?

為左區區2蚊樓主又記低人地車牌,開出時間地點,又上討論區問,
仲要EMAIL去人公司問....
樓主有冇諗過你呢一問人地分分鐘比公司照肺同處分

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

alphabetagamma 發表於 12-7-10 16:30
樓主話問佢想點果d,同唔客氣果d唔洗覆,嚇到我費事再出聲。

討論區緊係比人討論架啦,唔使驚,錫返

伯爵府

小bie豬 發表於 12-7-10 16:50
討論區緊係比人討論架啦,唔使驚,錫返
agree, 開得post就咩人都俾得意見
我覺得其它sis都好客氣
最唔客氣果個係樓主自己

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

alphabetagamma 發表於 12-7-10 16:30
樓主話問佢想點果d,同唔客氣果d唔洗覆,嚇到我費事再出聲
我真係問佢想點? 我以為佢有高見ma!!!

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果個司機因為兩蚊同公司講+會唔會比公司

原帖由 celialui1990 於 12-07-10 發表
如果個司機因為兩蚊同公司講 會唔會比公司鬧
有人投訴 正常程序司機要上公司照肺 但為左處理$2問題要照肺,跟住睇情況而有監察跟車 而且果個月獎金可能會冇左…………

howmuch  投訴, 無論是否成立, 都算記綠了一個投訴, 上述個案成立機會好大.  發表於 12-7-10 17:08

男爵府

小bie豬 發表於 12-7-10 16:47
司機做法正唔正確又點呢?有什麼關係?反正都入左落錢箱...
我反而想知如果大家話司機唔正確的話,樓主會點做 ...

樓主係想玩個司機多d囉:;pppp:
用時間黎減少傷痛.

禁止訪問

引用:為左兩蚊攪咁多野....個司機多得你唔少....

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

個車長做法都好正常,我相信大部份車長都會咁做...
講真.如果講公司指引..應該係車長交失物俾站長...而站長同車長會寫一張野,紙上應該會寫明係邊到執到失物.然後會等物主黎認領...
但大家諗下,一個普通$2 ,有咩特徵俾人認領呢,吾通物主會知自己個$2 係咩年份?如果個個都走去站長室話吾見$2,咁個站長應該俾返邊個失主呢???加上,會有邊個站長會幫個車長寫果份報告呢??調返轉個車長會俾站長話佢ON 居 tin....

所以我覺得樓主交俾車長係無錯,因為車長係負責管理果部車。。
而車長都無錯,車長又無袋自己袋。就算俾站長,站長都吾會理,成件事個車長就係受害者...

最最最錯就係跌錢果個。。犯左不小心跌錢罪:;pppp:

另外樓主你今次同左巴士公司講,對個車長真係吾好,可能就因為你執果個$2,令到車長無左幾千蚊,同埋可能上吾到牌。。9巴依間公司對車長好衰GA,吾理車長有無問題有無錯,總知有人投訴就會入曬車長數。公司會因為依D野吾同車長簽約同扣錢..

180  ..車長呢次真係毛姑姑喇...  發表於 12-7-10 17:28

伯爵府

定係其實個司機得罪過你
你拎$2出黎玩個司機?

禁止訪問

引用:定係其實個司機得罪過你你拎$2出黎玩個司機

禁止訪問

禁止訪問

引用:食飽飯屎柯就係呢種人

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我諗樓主唔係有心攪事既...:lol

只係個人問題...性格上比較固執同有原則左少少o者

我相信....執到任何野...包括錢...... 放入錢箱做法應該係唔o岩

但重點係.... $2 .......雖然我同意 $2都係錢....

響常人心態同員工守則之間....佢投入錢箱既做法係可接受囉..

樓主如果真係咁介意佢做得正唔正確...應該當時直接問個司機

或者搭到去總站同站長傾下

正義同不貪之心係值得敬佩.....但有時過於執著....會生活得好辛苦

就好似大家既回應咁....都唔算係人身攻擊...只係覺得有d奇怪

放鬆d~ 聽多d其他意見~ 睇下人地點諗同點做都係好事黎~~

fatpanda  同意X 3  發表於 12-7-10 17:59
jensan  agree  發表於 12-7-10 17:48
cy101  同意, 原則性太強LA!!!  發表於 12-7-10 17:25

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

allmylove 發表於 12-7-10 14:08
為左兩蚊攪咁多野....個司機多得你唔少.....THANK YOU VERY MUCH~

壞人衣食如同殺人父母呀.....

為左樓主小小既好奇心, 搞到人地冇左份工就屎喇~~~~
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

大宅

回覆 幸福小師奶 的帖子

樓主想知正確係點,正確係執起二元!之後便是你自己想法la!失$可有多方面可能性,司機做法亦有多各度的可能性!在自由講場出post亦有你心所想的....我得閒無聊舉個例你知:失$可能係~某乘客嘅車$,可能行動唔方便入唔倒,跌咗!司機見到叫他不用找,最緊要坐好,停車後他才找回入都有可能性的,大不了司機倒貼。當你比回他二元,他心中有數便這樣做!如你是司機我諗你都會這樣做多!
另例:當你乜都唔知之下~你應該執了$,最正確係搭到總站先交比站長處,並不是睇一位司機正駕車時的反應lo,為了你2蚊分心,一個唔好彩就c得人多lo!
其實乜都由你心開始~(正確)係好定壞定順其自然~都係你自己....以上係個人己見。

大宅

珍珠宮

有趣有趣

首頁
23456...8

尾頁

跳至