時政擂台

跳至

首頁
23456...14

尾頁

禁止訪問

水晶宮

宗教更不用提,自古以黎從來都沒同政治脫過程勾。古時教宗仲大過君王、十字軍征東、打壓異教徒。。

所以陳日君論政一d都唔出奇
Bye

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

其實亞爸亞媽信左教, 通常都會唔理小朋友意願要佢信埋教~~:;pppp:
如果小朋友大d, 係咪真係會選擇信呢? 唔信會點呢?

水晶宮

引用:+本帖最後由+tsewong+於+12-7-31+10:55+編

原帖由 tsewong 於 12-07-31 發表
不是學校逼你,而是父母逼你選擇教會學校

少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

mouth:好嚴肅嘅話題,我嚟游下得嘛

Sumyeema1  me 2  發表於 12-7-31 12:12

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:回覆+fungwongphie+的帖子 同意fungwongph

原帖由 oxford0158 於 12-07-31 發表
回覆 fungwongphie 的帖子

同意fungwongphie你所講.
呢句"爹親娘親不及毛主席親"係咪文革時期D儍人先講咋? 我唔識呀,中三中史冇教,我又冇再讀中史。班友而家應該知當年踩C架啦,唔會再咁做一個model出嚟卦。

我睇教育局個網,佢話國家範疇學習既目標要有"歷史國情",如果夠膽包埋文革既慘痛,甚至64,我諗大家就唔會反對了。不過,至怕又有嗰D乜乜長征呢類唔正確既term啫。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

侯爵府

54heima 發表於 12-7-31 10:59
不是學校逼你,而是父母逼你選擇教會學校

sorry wor, 唔係我父母迫我選ga wor, 係我父母選官立中學做第一志願, 但派位派咗第三志願間教會學校

至於小學都係派位嘅~~ 我唔否認教會學校教學有質素, 好多好學校都係教會辦嘅

現實亦係我有唔少同事朋友為咗入名校而入教, 搏攞多幾分

禁止訪問

大宅

死喇!我開始崇拜樓主添!

大宅

ghostbuster2000 發表於 12-7-31 10:56
嬰孩受洗係未算正式入教,要長大後若真的想入教便要參加堅信禮!
其實咁樣都踩咗半隻腳落水啦
我唔係反對信教或支持國民教育
但發覺兩者的過程雷同,
但無人會話父母帶孩子信教係洗腦,反而對國民教育的推行有咁激烈反應

公爵府

好媽媽勳章

引用:其實亞爸亞媽信左教,+通常都會唔理小朋友意

原帖由 misstsangivy 於 12-07-31 發表
其實亞爸亞媽信左教, 通常都會唔理小朋友意願要佢信埋教~~
如果小朋友大d, 係咪真係會選擇信呢? ...
我都係由細到大向基督教環境長大,所以我唔抗拒⋯但冇信教,只係出黎社會後覺得佢嘅"大愛"觀念好"舌抵"

但身邊有朋友因為另一半信主,被逼一家返教會,反而影響夫妻關係

SWtwins  反而我識一D人因為另一半而放棄信仰, PS, 我絕對唔信!  發表於 12-7-31 14:00

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我想生三個 發表於 12-7-31 10:40
你沒有聼過所多瑪和俄麽拉的故事嗎?仲有廝殺埃及人長子??大洪水??種族清洗??
...
哦,呢D有聽過....我以為你話佢親手殺人

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

用土共來與宗教相提並論,樓主系咪喺大陸俾國民教育洗咗腦?????

宗教提倡什麼?土共又提倡什麼?

宗教係神,土共想將自己變神!

簡直辱宗教

水晶宮

畀面勳章

回覆 回覆:我想生三個的帖子

三個,你好勇呀
出呢個post好易俾人圍仲會有兩批人圍你tim
我已經生三個唔怕宗教,國教洗仔女腦
因為家族歷史自小就將我哋成功洗腦!

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我想生三個 發表於 12-7-31 10:44
出埃及記
到 了 半 夜 、 耶 和 華 把 埃 及 地 所 有 的 長 子 、 就 是 從 坐 寶 座 的 法 老 、 直 到 ...
thanks

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:chan-chan-chan+發表於+12-7-31+11:0

原帖由 我想生三個 於 12-07-31 發表
之前呢度有人話我係被共產黨洗腦既人辦,你都係小心d.
出現啦

禁止訪問

首頁
23456...14

尾頁

跳至