自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

真係咁大件事, 好難隱瞞 bor

alicialee1210    發表於 12-8-2 14:26

珍珠宮

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你講出黎 會唔會影響到佢地三個

象牙宮

引用:係有事!有親戚係入面做!

原帖由 小軒軒 於 12-08-02 發表
係有事!有親戚係入面做!
唔係嘛咁會唔會停電架?

公爵府

子爵府

clara1975 發表於 12-8-2 13:35
新界西...即係邊到...

自從將軍澳家下都可以叫港島東之後,我答你唔到

FullOfBlessing  係香港東  發表於 12-8-3 13:32
newbiee  :lol  發表於 12-8-2 18:07

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:新界西會唔會發生大停電

男爵府

畀面勳章

回覆:新界西會唔會發生大停電

睇到都荒一荒

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

(星島日報報道)中電屯門青山發電廠,繼早前有四名工人清理鍋爐時灼傷後,昨又發生嚴重意外,發電廠A廠一條長三十米、重達百噸運煤帶,疑鬆脫從高空墜下,幸無人受傷,中電華員職工會要求政府介入徹查其他運煤帶安全性。

疑組件鬆脫 幸無人受傷

墮下的大型運煤帶,長約三十米、闊約十米、高約五米、重逾百噸。昨午三時,疑因組件鬆脫,煤帶突從數十呎高空墜地,幸地面工作人員及時走避,加上運煤帶以密封式設計,未有令煤炭飛濺,事件中無人受傷。

據悉,中電青山發電廠最近兩個月,已接連有四名工人在清理鍋爐時灼傷,加上昨日的意外,該發電廠安全問題備受質疑。中電華員職工會主席施生弟表示,工會要求中電徹查意外原因,並要求勞工及福利局介入調查,以確保員工安全。

施又稱,維修運煤帶需時數月,但發電廠將因煤炭無法送至鍋爐燃燒而缺電,估計日內鍋爐積存的煤炭燒光後,發電廠將因欠缺煤炭焚燒,部分地區可能出現缺電情況。對於如何處理意外,中電昨晚尚未回覆。 記者 李建人 陳敏瑜

係咪呢單呀

子爵府

如果係咁樣既話,件事牽連好大
屋企,商場,學校,食肆,所有嘢都冇晒光,冇晒冷氣
直頭去咗原始時代
如果要半年咁耐,咁我係咪要搵定屋搬呢?mouth:

alicialee1210    發表於 12-8-2 14:27

水晶宮

制水就話買d水返黎遮,無電,我地好被動喎!我同娘家都住好高,點算呀?我諗佢地會有方法解決。(希望係咁)

各位中電員工,你地要加油呀!

子爵府

唔係化 ????!!!!!!!!

珍珠宮

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

昨午三時許,踏石角青山發電廠A廠的煤塊運輸帶倒塌,運輸帶約長三十乘十乘五米,分成兩段,兩條運輸帶突然同時斷裂,約重數十噸的零件及混雜煤塊墮地,巨響後揚起灰塵,工人目瞪口呆。五十名消防員到場搜救,證實無工人被困。中電華員職工會昨晚發表聲明指,運煤帶斷毀,即時令青山A廠缺乏燃煤供應,質疑影響供電,要求勞工處及福利局介入調查。

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20120726/00407_039.html

係唔係因為上次打風

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係化

水晶宮

jamieconnie 發表於 12-8-2 14:11
(星島日報報道)中電屯門青山發電廠,繼早前有四名工人清理鍋爐時灼傷後,昨又發生嚴重意外,發電廠A廠一條 ...

咁大鑊!

伯爵府

引用:樓主,,未經証實消息,,唔好誤導大家,,不然,,

原帖由 dasy 於 12-08-02 發表
樓主,,未經証實消息,,唔好誤導大家,,不然,,,,妳說家中三男丁,,在中電做...

這裡咁多記者,,一會兒登了去報 ...
事實黎既,咁又點會驚,如果天氣繼續咁熱,用電量持續上升,有機會唔夠電。
中電大部份既電係外銷的。

珍珠宮

畀面勳章

唔會停電咁耐卦
深圳咁近,借都借返來LA

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jk923 發表於 12-8-2 14:15
咁大鑊!
新聞係7月26日既事

伯爵府

引用:(星島日報報道)中電屯門青山發電廠,繼早前

原帖由 jamieconnie 於 12-08-02 發表
(星島日報報道)中電屯門青山發電廠,繼早前有四名工人清理鍋爐時灼傷後,昨又發生嚴重意外,發電廠A廠一條 ...
無錯。。。。我舅父就係負責呢樣,好彩咁岩放大假去左旅行,我阿哥係工程師放大假中,亦被急召回去善後。

因為a廠用煤發電,唔可以用天然氣代替,所以燒晒啲煤後好大鑊。

預計要半年先可以完全修好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

咁其他區有冇受影響???

伯爵府

好媽媽勳章

omg

首頁
23456...9

尾頁

跳至