時政擂台

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

木土土 發表於 12-9-10 17:12
對於當日長毛鬧司徒華「cancer上腦」,你like 唔like ?討唔討厭?

呢D唔記得0家啦....佢地責難阿爺凡事報喜不報憂,, 佢地都選擇性去記住佢地認為值得記既, 忘記應該忘的.

禁止訪問

水晶宮

回覆:原來咁多人對嘈既恐懼,大過失去自由民主既恐懼

其實唔係唔俾人講野,係講多幾句論點之後,對方答唔到落去講唔到姐

jeanne1120  that's true!!  發表於 12-9-10 17:23

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

其實你地都幾PA道呀. 唔投比泛民人力既人就係無知, 就係C9, 唔好下下以為自己學識見識比人多.
我唔認同呢班只識咩都反既人, 但我唔會認為人家選佢地就係白CHI就係無知囉. 呢D叫尊重.

水晶宮

回覆:原來咁多人對嘈既恐懼,大過失去自由民主既恐懼

其實毓民真係好嘈,我聽佢把沙啞聲一陣都有點頭疼。但如果你忍受到佢既嘈肯聽佢講落去,你會發現佢講野係有道理架。

lamng0514  毓民的議事質素是所有人之冠!!其他人水準其實十分不濟, 如兩個黃國X....  發表於 12-9-11 11:36
wilsonmun    發表於 12-9-10 18:21
Hoba  議事的質素數一數二,班人無耐性無能力咁就真係無計!  發表於 12-9-10 17:38

大宅

AndroidUser 發表於 12-9-10 16:56
開會嘈交的確唔算係好事, 我想大家都同意. 但係當你被一眾保皇派, 功能組別包圍, 提出幾多建議, 修訂都只因 ...
終於見到D支持激進派又有POINT既人, 我真心多謝你話俾我知點解你會選佢地, 因為你唔講我真係一D都理解唔到, 我明白亦十分尊重你既決定

理解係一件事, 但我依然都係唔支持用言語/身體暴力去達到目標, 如果有一日, 小朋友問我點解佢地要咁做, 點解你要支持佢地咁做? 我真係答唔到, 我唔希望下一代以為咁樣去爭取係岩既一件事, 最少我唔可以帶頭支持呢D行為

而且, 佢地好多時一開會就嘈, 跟住就俾人"請"出去, 唔係講左好耐講唔通先嘈起上黎, 無錯的確可以吸引到我既眼球, 但係唔見得對件事有好大幫助, 再加上, 嘈都算, 但拎野掉人真係好野蠻, 我真係接受唔到, 我唔想有日好似台灣咁, 見到人打架扯頭髮, 未有長毛之前, 我見到呢D成日笑, 仲好自豪香港會議民化非常好, 我心底好希望可以回到果陣時既和平

另外我希望香港真係可以進步到, 見到咩都反對, 香港真係唔會進步, 你可能會話, 你要經濟就唔要言論自由了嗎? 唔係咁既, 係我係支持建制, 我係其他POST都講左, 唔係佢地想點就點, 始終資訊咁發達, 真係影響到自由既政策, 唔會唔知, 03年23條50萬人上街係因為真係影響到自由, 到時出事一樣會再出現呢D情況, 可能比以前更多都唔定

最後, 亦係我最唔想支持泛民既原因, 我唔明點解每次有問題既政策都要到上馬先拎出黎嘈, 好似國教咁, 真係可以早D反對囉, 係佢地有出聲但香港人唔到要死都唔出黎? 我唔覺得反國教既人係咁, 我相信只要俾佢地了解件事有幾嚴重, 一年前佢地都會集會的.. 你要明白我地一年俾咁多稅, 見到幾千萬/幾億既PROJECT 咁一個又一個俾晒錢先話取消, 真係心裡不好受, 拎公帑黎玩手段真係好反感

我明你會話通過既人係建制, 我知, 但係反對果D人唔到早D STOP件事, 我真係理解唔到, 係我既角度成件事好似一個SHOW, 跟住一班泛民出黎馬後炮, 都唔係真心幫香港人既, 咁我只有支持建制, 等D政策通過左, 有問題果D先再嘈囉, 總好過連經濟都拖垮埋丫.... 呢個只係無得選擇中既選擇

禁止訪問

洋房

引用:+本帖最後由+klm402+於+12-9-10+17:02+編輯

原帖由 klm402 於 12-09-10 發表
只係佢用呢個例子,我無所謂質唔質人意思。

伯爵府

puiuiui 發表於 12-9-10 17:45
只係佢用呢個例子,我無所謂質唔質人意思。

香港核心價值既其中一樣係可容納彼此意見不一既人, 網絡世界大家唔會見到大家個樣, 但係文字上面都可客氣點吧!! 如果我理解錯左你既意思咁我就SORRY一句, 不然希望大家都可彼此尊重.

禁止訪問

引用:Quote:AndroidUser+發表於+12-9-10+16:56+

禁止訪問

洋房

引用:Quote:puiuiui+發表於+12-9-10+17:45+只係

原帖由 klm402 於 12-09-10 發表
香港核心價值既其中一樣係可容納彼此意見不一既人, 網絡世界大家唔會見到大家個樣, 但係文字上面都可客氣 ...
如果任何人有hard feeling,我講聲唔好意思。
我並無攻擊人既意思,只係以事論事。

禁止訪問

回覆 回覆:no_mood的帖子

禁止訪問

民房

唔好意思~新手有野想講,嘈唔係最好辦法,有得揀比我都唔要嘈。
如果盛世太平,邊個咁得閒出黎嘈。
現時HK太多問題,令人苦惱。
我諗呢度好多人都去過台灣,台灣人有禮,親切。
點都估唔到佢地會係國會咁激進。我只覺得事出有因,因果關係。

大宅

jeanne1120 發表於 12-9-10 17:13
是但啦... C9 唔鍾意嘈,著眼點在嘈唔嘈,咪由得佢地囉樓主

佢地著眼點就只見到「嘈」一個字,其餘野一概 ...
首先, 答左你先, 莊豐源案當時既發言大律師係李志喜, 佢係公民黨憲制及管治支部副主席, 同時梁家傑在莊豐源案敗訴後,當時特區政府表示不會尋求人大釋法,會尊重判決及採取適當措施執行判決,當時梁家傑對此表示歡迎。

所以D人先會話公民黨同呢單案有關

回番你呢個POST, 你是否有用心去睇我地既意見? 其實我地唔係要你地既認同, 只係希望你地都可以尊重, 我地明白你地有你地既政見, 但唔等於我地果D就NOTHING, 要明白唔單單係師奶唔鐘意嘈, 好多人都唔鐘意, 明明有好多方法, 嘈真係最好既方法去解決事情?

禁止訪問

大宅

Hoba 發表於 12-9-10 17:23
回覆 dgar 的帖子

阿爺會容許及支持香港不斷拋離大陸讓日後溶合困難嗎?我就不樂覌。亂局真的由泛民做成嗎 ...
依家香港已經唔係以前, 唔好話拋離大陸, 只係唔好俾人超越太多架咋, 根本唔係阿爺俾唔俾, 做都做唔到

亂局我可以話泛民的確係有份, 支持雙非/ 外佣居港權 / 吵鬧民化 / 大橋 / 公投....., 都係搞亂香港

國教事情當然唔係黃同學既責任, 我從來無係呢個問題上話過佢, 有問題既係上一屇既所有議員, 支持唔支持都有份

首頁
23456...7

尾頁

跳至