美容扮靚

跳至

首頁
23456...15

尾頁

大宅

回覆:jojobaoil 的帖子

我都係跑步加營養師減肥,三個月減左15磅,我同意跑步真係令手腳都瘦左好多,我164cm而家都有127磅,從營養師嘅角度我減磅算慢,但著衭已經由XL變成要L碼同M碼之間,我跑左步就下身瘦得最明顯,磅數雖然減得少,但成個figure都firm同 slim左,跑步減肥係得嘅!

大宅

回覆:跑步減肥揮手區

每天8~9公里,一星期五天,無節食,一年後輕了30磅,由加大碼變成了中碼。現在距離終極目標還有around 10磅! 最大得著是愛上了跑步,睡得好好。

大宅

請問大家點跑? 行吓跑吓OR不停跑足半個鐘?
跑左多久才覺得跑得輕鬆?

男爵府

回覆:sbb3 的帖子

大家努力ar
乜野黎ga鄭多燕??

sbb3  一種健康舞  發表於 12-10-5 11:59

大宅

想問下點解我慢跑15min 就會小"掩"位痛??
我食完嘢大半個鐘先落街跑,試過唔食咁飽去跑,但都係會痛
你地會咁嗎?

大宅

sarahfong116 發表於 12-10-5 09:54
想問下點解我慢跑15min 就會小"掩"位痛??
我食完嘢大半個鐘先落街跑,試過唔食咁飽去跑,但都係會痛
你 ...

是不是肚左邊的位置? 我都會痛, 所以我只跑15mins.

子爵府

食完野起碼抖一個鐘先運動好啲

大宅

不停跑,唔會停。開頭跑只喺動作似跑步,但其實人地行仲快過我。mouth:用了兩個月時,慢慢就可以跑。

大宅

回覆:sarahfong116 的帖子

德國漢堡大學的運動醫學專家發現,運動期間的腹痛相信是由腹部的器官供血不足抽搐引發,運動前過飽或太餓也會增加腹痛風險。
當我們運動時,肌肉需要大量血液供應,令供應給各個器官的血液會相對減少,當運動量不斷提升時,肝臟、胃部及腸臟等器官就會缺血抽搐,令下腹位置隱隱作痛;運動前吃得太飽,都較易出現運動時腹痛,因為吃飽後運動,身體既要抽調大量血液到胃部幫助消化,又要供血給肌肉,令其他器官,尤其橫膈膜的血流量大大減低,會更易出現腹痛。運動前兩至三小時不要進食正餐,只吃少量易消化食物,例如香蕉,避免飲汽水及吃果仁,能有效減低運動期間腹痛的風險;一旦跑步期間腹痛,應暫時降低運動強度,若仍不能紓緩腹痛,只能暫停跑步休息。

大宅

但跑15min我驚減唔到肥
大家都可以跑咁耐嘅!

男爵府

引用:每天8~9公里,一星期五天,無節食,一年後

原帖由 hughnmama 於 12-10-04 發表
每天8~9公里,一星期五天,無節食,一年後輕了30磅,由加大碼變成了中碼。現在距離終極目標還有around 10磅 ...
佩服!

伯爵府

引用:請問大家點跑?+行吓跑吓OR不停跑足半個鐘?

原帖由 sbb3 於 12-10-05 發表
請問大家點跑? 行吓跑吓OR不停跑足半個鐘?
跑左多久才覺得跑得輕鬆?
我初初行10分鐘。行到個人出汗。之后慢慢跑。⒖-20分鐘。可以慢慢跑。初初行下跑下。⒖分鐘。每星期加上去。會好d嫁。無咁易放棄。

伯爵府

引用:但跑15min我驚減唔到肥大家都可以跑咁耐嘅

原帖由 sarahfong116 於 12-10-05 發表
但跑15min我驚減唔到肥
大家都可以跑咁耐嘅!
初初跑15分鐘。慢慢加上去。就有用呀。

大宅

回覆 anson2007 的帖子

我近年都愛上了跑步, 由最初跑幾分鐘就死下死下, 到而家連續跑起碼一個鐘先心息, 真係要時間練出來, 慢慢加分鐘, 我方法是 當我唔夠氣時, 我反而唔會行, 因為一行路就好難的起心肝再起跑. 我會減慢跑速, 令願慢慢跑抖順條氣再加少少速好過. 同埋好重要, 唔好張開口跑, 好快冇氣, 我會合埋口跑, 間唔中先用口呼氣. 千祈唔好用口吸氣. [size=1em]

[color=#EEE !important]愛上了

子爵府

熱血勳章

我都開始隔日跑步,初頭真係好辛苦,吾夠氣,希望慢慢夠氣啦,我都要堅持先得。想問下各位,我足踝或小腿有小小酸痛,係咪正常架?同埋你地著咩跑鞋呢?我著普通波鞋咋。

大宅

回覆:Marco_Mother 的帖子

開頭有肌肉痛喺正常,証明你平時練腳,遲d會好d. 我都喺著普通波鞋,不過我唸住買對好d的跑鞋。

男爵府

大宅

今早終於跑倒25分鐘(行吓跑吓). 但之後好肚餓, 我食左: 蛋1隻, 西柚1個, 燒買2粒, 小蛋糕2件, 4塊餅, 1/8個月餅, 但仍然覺得肚餓.....? 你地會唔會咁?

HappyBean2012  食得咁雜,跑完都補吾番架,要忍口:O  發表於 12-10-11 13:48

大宅

唔好食多咁多呀!我又無肚餓喎。

大宅

回覆 CINDYC 的帖子

首頁
23456...15

尾頁

跳至