婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+Fatjane+於+12-10-18+發表唔

原帖由 carr_chap 於 12-10-18 發表
我地有試過wkend返自己屋企3人樂架,不過我就會忙住做家務…即係冇休息過!c6就訓到12點,我都咩完bb落完街 ...
我試過啦,c6就大攪訓,我就抱b抱到朝早五點。

有一晚我都嬲爆,開著房燈,放低阿 b大喊,我出廳訓。
實在太攰,阿b

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+carr_chap+於+12-10-18+發表

原帖由 LedTV 於 12-10-19 發表
我試過啦,c6就大攪訓,我就抱b抱到朝早五點。

有一晚我都嬲爆,開著房燈,放低阿 b大喊,我出廳訓。
阿b喊到癲我都聽唔到,一訓醒老公仲係未熄燈咁抱住阿b....而家直情比阿b我媽湊。阿b跟我媽就好乖唔駛抱。自己訓。

我生完直情好憎c6...可能中左產後抑鬱。

好彩我老公信晒我媽,無聲出。否則我插死佢都似。生完之後成日想同老公離婚。

大宅

回覆:當大家煩緊婆媳問題時…

我媽媽日頭來幫手湊,所以BB好痴婆婆,有時婆婆抱住BB,C6想抱BB推開佢,果下一定有唔開心,但我會私底下同C6講BB婆婆湊就一定跟d,好彩有婆婆幫手我地先可以禁舒服!而我又同媽媽私底下講,哈哈,C6吃BB醋呀禁跟你,佢係到你咪俾佢舞下(始終自己媽媽易講野)另外我C6有任何投訴我媽媽,我會嚴重警告佢嬲足幾日

子爵府

引用:Quote:原帖由+carr_chap+於+12-10-18+發表

原帖由 mfcfish 於 12-10-19 發表
其實唸來唸去咁煩點解唔考慮餵奶粉,其實好多b食奶粉都可以好健康,食人奶又唔代表唔會病,食奶粉咪直頭放 ...
有無病呀?大人的問題要犧牲bb的健康去解決? 我唔覺得一個轉奶粉可以解決任何問題囉,個問題喺樓主媽媽同c6身上呀! 樓主,千萬唔好聽呢啲人講,bb食開人奶,你戒人奶轉奶粉一定會煩多幾錢重,bb腸胃唔適應,又肚痾又或便秘,再唔係消化唔好日日扭肚痛,咁你就會後悔同佢戒人奶,因為一戒就無回頭,你想上番奶都幾難

大宅

qqc123 發表於 12-10-18 23:24
回覆 mntabo 的帖子

我係同99住的, 佢C6心情正正同我一樣, 個個人都係信自己父母, 同一句說話出自不同人說 ...
完全同意你講法, 樓主可以參考一下, 我都係同99住. 你c6願意同你屋企一齊住已經好難得, 但調返轉到你同6299住真係未必頂得住, 呢一刻未一齊住一定覺得ok, 但實際就要試過先知. 唔值得再試, 因為關係搞壞了唔容易搞返好.

大宅

引用:Quote:原帖由+newcook+於+12-10-18+發表咁

其實我覺得你老公咁講冇咩問題喎,事實係bb個pat pat真係紅曬損曬喎,比著果個係我奶奶,我都會出聲。我自 ...
我個b未出院已經up到流血架喇,所以佢敏感d…其實換片唔係問題,但係點解一定係我媽咪換得唔蜜呢? 我呀爸唔得0既?! 其實我媽咪冇義務湊架wor,佢放低工作,仲要冇得出街行下,湊到媽咪有媽媽手佢都冇埋怨過 (全部都係daddy同返我講) 當然,我媽咪個人好直腸直肚,有時佢講左d野令c6咁諗都唔定…但係佢都好支持c6湊bb架播…

大宅

引用:回覆+mntabo+的帖子 我係同99住的,+佢C6心

原帖由 qqc123 於 12-10-18 發表
回覆 mntabo 的帖子

我係同99住的, 佢C6心情正正同我一樣, 個個人都係信自己父母, 同一句說話出自不同人說 ...
係啦…我地決定要搬返娘家時,我計少左呢個問題…

大宅

回覆:JFL 的帖子

又要湊b,又要搞掂佢地…真係好煩呀 婆媳還好,呢個ball可以交俾c6…

大宅

引用:Quote:carr_chap+發表於+12-10-18+18:15+我

原帖由 conconchan 於 12-10-19 發表
我當初都同你一樣..諗住俾我阿媽湊我返工
我生左到滿月都係住外家,我老公一星期來4,5日訓
我媽讓左張床俾 ...
睇完你講我又眼有淚光

禁止訪問

大宅

引用:好認同你個說法要講都係你去講,嗰個係你媽

原帖由 伍卓盈 於 12-10-19 發表
好認同你個說法要講都係你去講,嗰個係你媽咪。而且一個咁細嘅BB唔係話換密啲片就會冇紅patpat嘅。 ...
我有時真係好想搵daddy出黎食個lunch,講晒呢d問題/屈結出黎…但我又唔想再煩多d人

大宅

其實唸來唸去咁煩點解唔考慮餵奶粉,其實好多b食奶粉都可以好健康,食人奶又唔代表唔會病,食奶粉咪直頭放 ...
通常人奶媽同奶粉媽都有衝突,我地唔好講呢個問題… 人奶我唔講營養價值吖,但係就係埋身餵令到呢個world冇人可以同你爭住抱bb 0既時間…c6唔想放低俾屋企人湊,其實連6299佢都未必想…可能佢個人傳統d啦,但係佢唔明事與願違

大宅

引用:Quote:原帖由+mfcfish+於+12-10-19+發表其

原帖由 bongbongpatty 於 12-10-19 發表
俾我轉奶粉
好過大家吾開心
唔係奶唔奶粉問題呀!我pump出黎,日日拎返屋企都得!但係c6想我湊,我又唔想放bb俾人湊…可能因為我細個都係婆婆湊,所以我唔想咁!(我細個喊住要留0係婆婆度,wkend唔返屋企)

大宅

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+12-10-19+發表我試

原帖由 LedTV 於 12-10-19 發表
阿b喊到癲我都聽唔到,一訓醒老公仲係未熄燈咁抱住阿b....而家直情比阿b我媽湊。阿b跟我媽就好乖唔駛抱。自 ...
我頭2個月都覺得自己顛顛地…而家好返d…但係成日唔夠訓,隻仔而家3個月又飲返夜奶…我又躁過,覆jm 0既msg都覆到喊

大宅

引用:我媽媽日頭來幫手湊,所以BB好痴婆婆,有時

原帖由 媽媽我愛您 於 12-10-19 發表
我媽媽日頭來幫手湊,所以BB好痴婆婆,有時婆婆抱住BB,C6想抱BB推開佢,果下一定有唔開心,但我會私底下同 ...
如果我學到你一半咁做就好喇

大宅

引用:Quote:原帖由+mfcfish+於+12-10-19+發表其

原帖由 chan_chi_mun 於 12-10-19 發表
有無病呀?大人的問題要犧牲bb的健康去解決? 我唔覺得一個轉奶粉可以解決任何問題囉,個問題喺樓主媽媽同c6 ...
唔好激動我明白架! 問題係c6想我湊但唔返工唔得…

大宅

引用:Quote:carr_chap+發表於+12-10-19+10:19+係

原帖由 hmkm 於 12-10-19 發表
請問樓主要bb係咪你既計劃之內, 定係意外架?

因為樓主俾我感覺好似未計好條數, 又好似煮到埋黎就食o個隻~~ ...
Bb 0係我地臨結婚半年0既時候出現左,所以支出突然好大~0個陣又要俾wedding錢,又要睇婦科,又要生bb… 我地有自己0既地方住,但係我地都係搬左返娘家…咁樣可以多休息,唔洗理家務,又俾少好多水電煤… 同埋我見c6呀哥呀嫂都係咁,諗住應該冇問題……點知…

子爵府

引用:Quote:原帖由+chan_chi_mun+於+12-10-19+發

原帖由 carr_chap 於 12-10-19 發表
Sorry我好憎啲人係唔係都叫人轉奶粉

侯爵府

引用:Quote:原帖由+chan_chi_mun+於+12-10-19+發

原帖由 carr_chap 於 12-10-19 發表
如果你老公想你湊,你咪轉做ftm囉,我都係ftm,為左bb放棄係醫院既工作,其實只係辛苦幾年,到bb三歲上幼稚園,幫佢報全日制,你就可以出返去做野,其實可以每日睇住自己bb成長,可以參與佢每個成長過程,係多多錢同買唔到,雖然我轉做ftm後,仲辛苦過返工,又得c6一個人搵錢,洗錢要就住就住,唔可以再好似以前咁大手大腳買野,但我無後悔,我每日都會幫女女影好多相,然後send比c6等佢就算返工都可以參與女女既成長,連搵2歲n班,我都可以用多d時間慢慢搵資料選一間好既,平有平養,貴有貴養,我c6同62係極傳統既人,我要出返去做野一定無可能

侯爵府

引用:Quote:原帖由+carr_chap+於+12-10-19+發表

原帖由 chan_chi_mun 於 12-10-19 發表
Sorry我好憎啲人係唔係都叫人轉奶粉
人奶媽要堅持,我女女都係食人奶,可惜我黑仔,未坐完月就急性盲腸炎,做完手術休息兩星期等抗生素散晒先可以再餵人奶,果時已經唔夠餵,無辨法之下唯有選混合,強行餵到四個月,先轉做全奶粉人奶對bb最好架,唔好因為別人而改變比最好既野bb。

首頁

尾頁

跳至