跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+JuliaCKL+於+12-11-28+發表我

原帖由 memehayleybb 於 12-11-28 發表
請問要幾耐先正常返?
因為我一直無同佢上過任何playgroup, 所以安排佢7月返學校嘅暑期班(每日都唔願返),休息咗個8月,9月開學無喊過,仲返得勁開心,日日返嚟唱學校歌,直至11月頭開始發惡夢,不過只係維持一星期左右就無事喇!

大宅

引用:Quote:原帖由+memehayleybb+於+12-11-28+發

原帖由 JuliaCKL 於 12-11-28 發表
因為我一直無同佢上過任何playgroup, 所以安排佢7月返學校嘅暑期班(每日都唔願返),休息咗個8月,9月開學 ...
Heehee:都幾後知後覺bor ~

大宅

JuliaCKL 發表於 12-11-28 15:43
我個仔3月1日,而家喺樂基火炭返緊n!
我個仔好頑皮,又惡,所以返學係好d,你嗰個係女,當然嗲d

...
樂墓d校服好靚架! 好似係灰綠色格仔裙...襯長灰色長襪! 好靚
囡仔係嗲d...不過佢好嗅皮氣架...又硬頸

你仔仔會唔會繼續喺樂基直升K1...

大宅

引用:Quote:JuliaCKL+發表於+12-11-28+15:43+我

原帖由 szetoszeto 於 12-11-29 發表
樂墓d校服好靚架! 好似係灰綠色格仔裙...襯長灰色長襪! 好靚
囡仔係嗲d...不過佢好嗅皮氣架...又 ...
我會直升呀,懶得再考喇!
我個仔d脾氣都臭到無人有,又唔會怕任何人,所以而家我嘅絕招係,俾佢睇一次宣明會嘅非洲兒童生活,佢好驚要去非洲

大宅

memehayleybb 發表於 12-11-28 19:10
有人話初初返學喊,好過初初唔喊,之後會喊嘅小朋友,有d會喊足成個月,但我囡是插班生,應該不會比其他同 ...
插班係無咁容易比人影響...因為大部份都唔會喊!! 但少部份都仲會喊兩句架...
不過都唔洗太擔心...只要放鬆d...唔好比佢感覺好似難捨難離!! 小朋友好快適應架...

大宅

回覆:湊住個2010年Trouble two BB嘅媽媽!!

仲有我呀~
Ptm
女女31個月大,麻煩多多,出街又極慢熱+怕醜。
細B1歲^^

大宅

回覆:湊住個2010年Trouble two BB嘅媽媽!!

Hi Hi,歡迎歡迎!你小朋友有冇返PN呀?可能返咗學好d㗎!好咁怕醜又多咗嘢講!你一個人湊兩個小朋友呀!叻叻呀

大宅

返N班之後有三個鐘對住妹妹,都叫幾好,哈哈,有無媽咪要約出黎Tea下?

大宅

chloelx 發表於 12-12-3 15:37
返N班之後有三個鐘對住妹妹,都叫幾好,哈哈,有無媽咪要約出黎Tea下?

...
你小朋友返下午班架? 可以有時間TEA吓!
我個女返上午最free就係送完佢返學自己去嘆個早餐...睇吓報紙!!

大宅

回覆:szetoszeto 的帖子

係啊,下午班^^

大宅

你們小朋友有無吃飯時成曰周圍行,無坐定定?我囡已不肯坐high chair ,加上都大個女可一齊坐食飯~但次次都大傷元氣捉佢坐定~~~~~~~~~~你們有無好方法?就算出街食飯也坐不定~

大宅

memehayleybb 發表於 12-12-3 23:36
你們小朋友有無吃飯時成曰周圍行,無坐定定?我囡已不肯坐high chair ,加上都大個女可一齊坐食飯~但次次都 ...
好彩我個女仲肯坐high chair...比部i pad佢就坐定定食哂成碗飯/粉!! 我都知道一路食,一路玩i pad或睇電視無益
但我暫時仲未搵到一個更好方法...mouth: 仲有我係早d比個女食完先!! 到我哋食佢就自己玩.....咁樣就可以安樂食餐飯!!

依個未必係好方法...但係依個trouble two時段...最起碼令大家都可以開心同安靜地食餐飯

我有D朋每次同小朋友食飯...都會攪到大吵大鬧..哭哭啼啼!! 勞氣一輪先食完一碗飯....

所以對小朋友嚟講食飯就好似行刑一樣

大宅

有興趣Join一齊Tea的馬鞍山友請Add我FB[email protected]

民房

回覆 szetoszeto 的帖子

也不奇怪, 到了兩歲, 佢地對世界十分好奇, 自己又開始可以自主控制自己的身體, 又已經可以以簡單的言語去表達, 這令到佢不斷的產生好多的疑問及想在你們面前做一D ATTENTION SEEKING的行為.
有時則是佢地因為剛開始可以自我步行或做一D簡單的動作, 特別是一D模仿父母的行為, 但往往因為他們的笨手笨腳, 以做下很多令你惱怒的行為.

我想你真的要多多的耐性, 以及要在家中有明確的指引給家中所有的成員, 尤其是家僱, 袓父母, 佢地特別容易疼壞家中的寶寶.

不要以為佢地細, 不懂世事, 其實佢地6個月開始就懂得你對他所發的指令及意思.

要是你及早訂下自己的家規, 獎罰分明, 多一點時間和他們做一D 無意途的活動, 不要做任何事也變得有所謀,全家上下一致, 你個寶寶TROUBLE極有限.

一軟一硬的教導已經過時, 這教法只會令個BB無所適從, 以及找位避.

這是我個人的經驗, 希望可以幫到你, 要是想詳談, 可以PM我.

首頁

尾頁

跳至