婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:又唔諗下自己算老幾,客客氣氣就叫聲你去,

原帖由 ipipipip 於 13-03-31 發表
又唔諗下自己算老幾,客客氣氣就叫聲你去,如果我係你奶奶,就真係睬你都傻。好似我弟婦咁,當日叫佢去拜山 ...
係既係既,新抱算老幾呢?夫家有節目就應該乖乖做好佈景板的本份,點可以唔得閒、唔想去?阿姑9呵?

公爵府

回覆:99話佢阿哥大壽,我地一定要去喎

我覺得樓主唔係嬲要去,係一定要去令佢反感呢

大宅

回覆:99話佢阿哥大壽,我地一定要去喎

舅父真係好親,我c6都

大宅

引用:又唔諗下自己算老幾,客客氣氣就叫聲你去,

原帖由 ipipipip 於 13-03-31 發表
又唔諗下自己算老幾,客客氣氣就叫聲你去,如果我係你奶奶,就真係睬你都傻。好似我弟婦咁,當日叫佢去拜山 ...

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

wingwong1102 發表於 12-12-11 20:27
最多封返封利是俾佢,當破財擋災

咁又唔好咁講...
你憎99 o者, 但係舅父老人家無罪呀... mouth:
大壽...無啦啦點解係災 ?
你封利是10萬9千7 ?
先唔好理佢係邊位, 普通老人家生日你都唔會咁既態度對佢啦
唔去咪算, 唔洗咁火滾既...

不過將心比已...touch wood 講句
你第日小朋友長大, 唔去婆婆生日食飯都OK? (因為見你好錫媽咪)
因為根據你所講, 做人係唔需要禮數 & 婆婆係外家人 = 唔洗理

大宅

唉~~
其實成件事你需要考慮嘅因素根本就唔係你99係咪強迫你地去,而係你c6同佢舅父的關係本身好唔好?
如果你c6對佢舅父無咩感情,關係疏離,佢自己都唔係太想去,咁咪唔好去囉。
但如你c6細個時,佢舅父好錫佢,對佢好好嘅,而家舅父老左,邀請你地去壽宴,都好應該出席賀下佢啦。
至於你帶唔帶埋細路一齊去,亦都唔關你99係咪強迫你去事,而係你比唔比面你c6啫,你同佢舅父根本就唔識嘅,你去都係比面你c6啫。如果你覺得同你c6關係和諧,感情和睦嘅,你c6去你咪睇在你c6份上一家人一齊去囉!

侯爵府

回覆:wingwong1102 的帖子

千祈唔好咁叫,萬幸我細佬娶唔到一個咁的老婆。其實舅父擺大壽都仲可以問點解要去,啫係連少少倫常關係都唔會念,其實咁的弟婦,仲邊可以親戚呀,當路人算啦!路人甲可!

首頁

尾頁

跳至