跳至

首頁
23456...99

尾頁

男爵府

Re: BB今年報K1,請問選哪間學校好

peddymama,

大宅

peddymama,

好主意,以後再有咩問題,講出嚟大家研究吓好嗎?

聽你咁講,你宜家係全職媽媽???但係如果你老公係胡少渠畢業生,只要你哋首輪(即自行收生階段)揀翻佢就實收架!不過我好似講得遠咗少少呢!

大宅

peddymama ,
妳的提議很好呀! 揾日相認丫, 不過我囡囡好惡, 見到其他BB佢就話"打"! 教極都係咁 我好驚幼稚園面試時佢又係咁就幣啦!

妳就好啦! 報番Daddy以前讀過的小學係有分加的, 入到的機會好大, 可以唔洗點煩小學了. 妳有奶奶幫妳湊BB, 羨慕死我呀! 我就慘, 而家個工人話唔做, 又要揾新工人, 唔請又冇人湊囡囡 :cry:

以下是梁李秀娛的資料, 睇下幫唔幫到妳~
Tel: 2450 2519 Fax: 2452 6971
總面積:7000呎
室內遊戲室面積: 900呎
創校年份: 1982
教學模式: 全方位學習
合格幼師: 15人 教育証書: 1人

大宅

jymwong:

請問妳住那褱? 除了幫囝囝報保良局蔡冠深外, 仲會不會報其他學校?

其實我唔係好明, 同樣是保良局幼稚園, 點解易桂芳同田家炳咁出名, 反而蔡冠深好似冇咁出名呢?

大宅

Hi Sophyma,

我住係屯門D圍村裏面,近住志豪小學

別墅

sophyma,all
多謝你o既資料,梗係幫到我啦,我而家成日都得閒就走去d幼稚園度周圍望吓睇吓環境囉,真係好唔得閒呀 好似仲慘過我地細個讀書時咁,我記得細個讀書無咁辛苦喎
我而家都唔算全職湊仔,因為我都係算一半停薪留職,本來我想辭咗去架,不過我老闆都費事揾過個接手,而家我咪帶嘢番屋企做,或者佢地揾同事拎比我囉,我公司離我屋企行10分鐘就到,所以都無乜分別,我同呢個老闆打咗14年工喇,所以好多嘢都可以商量囉(我中四而經同佢打暑期工喇)

你地講嗰間蔡冠琛係咪澤豐嗰間呀,其實我雖然住咗係呢邊成5年,不過我淨係識返公司同屋企,對周圍環境同未熟呀,真慚愧,反而對安定置樂吉仔嗰邊熟d喎

嗰間胡少渠我都係仲諗緊咋,有排啦,不過佢地好似呢兩年由上下午校轉全日制,都唔知變成點,嗰時就話上午校同下午校d課程都有分別,但而家我就唔知變成點,要打聽吓先知 不過我心水都係順德聯宜總會,因為我老公係梁球琚畢業,我又係想個仔第日可以讀番呢間(好似大想頭咗

大宅

peddymama,

羡慕死人喇!你個老闆真係百年難得一遇,我都想好似你咁呀。

全中,蔡冠深係

別墅

jymwong,
我老闆真係算係咁,因為我之前又係請印印番嚟諗住比佢湊我就可以返番工,但我比佢差d激到死咁滯呀,個死人嘢居然夠胆死吼我唔喺屋企帶男人番我屋企,點之比樓下個管理員話番比我知,我咪即炒佢囉,根住我而家都唔夠胆再請喇,真係怕怕 咁我咪焗住要辭職唔做自己湊囉,不過我老闆又係一個超級怕煩o既人,佢又係唔想再請一個新人嚟再train佢,佢咪又係焗住比我帶嘢番去做,一個禮拜番去報告一次囉 諗起個印印我都怕咗喇

我成日都經過澤豐間幼稚園,因為我老公架車泊喺嗰度嘛,我見到d學生都好得意,同好整齊,都無話污污wear wear咁,本來我都想同個仔報嗰間,但我奶奶話唔方便,咁我先無再諗咋,嗰間幾好喎,校舍又干淨,又夠大,同埋最好係佢周圍環境無d閒什人,同埋聽幾個朋友講話佢o既課程都好ok,佢地d仔又係讀嗰間,佢地都話佢地d小朋友讀得好開心,反而啟思程度比佢仲底tim

大宅

jymwong & peddymama,

而家呢個已經係第3個工人, 第1個做唔夠3個月就俾我炒咗, 第2個叫O.K啦, 點知做了1年多, 佢媽咪生cancer, 要即返老家, 第3呢個話10:00p.m都未可睡覺很辛苦, 自己要求唔做. 第1個至第3個加埋2年都未夠, 一言難盡...明晚我會去揀第4個工人:cry:

真羨慕peddymama, 可賺錢及可照顧到小朋友, 雖然辛苦D, 但起碼放心.
我99好老, 我媽咪身體又唔好, 兩個一早講明唔湊BB, 加上佢哋都住九龍. 我只有妹妹, 叔叔及2個堂姊妹住屯門, 但個個要上班, 所以冇親戚朋友可以幫到. :-(
我唔做工揾錢又唔得, 迫住要請工人. 再請新嘅又唔知會係點, 好煩..

別墅

sophyma,
我都好明白你o既處境,生咗小朋友就當然希望成日可以對住佢,就算真係請工人又點會完全放心丫,我好彩就話有得選擇,但你地要焗住請工人又真係好煩,嗰時我知道個印印帶男人返我屋企,我初初都好震驚,估唔到報紙成日講嗰d衰工人都比我請到,所以我都係唔敢再請喇,唉.........
仲有呀,我老闆試過請個賓賓仲衰呀,佢夠胆死煲都唔煲就咁用水喉水比微波爐丁丁佢就開奶比個bb飲,你話聽聽埋埋呢e嘢我仲點放心丫,希望你儘快請番個好o既工人啦

洋房

原來請傭傭咁煩 我起初都打算請, 但後來同老公傾唔想有陌生人
皓皓

大宅

peddymama,
妳個工人真離普, 不過我有親戚的印印亦有同妳工人一樣的情況, 事源佢請個印印照顧阿姨, 3姐弟輪住間中會去探望, 有次佢家姐就發現屋內的垃圾筒有使用過的XX套, 問屋得印印及婆婆2個住,唔通係個婆婆咩? 問過印印仲好笑, 佢話以為係吹波膠, 買嚟食先知攪錯, 簡直亂說一通, 後來當然炒咗啦!

我已經揀了工人, 入境處批得嚟我估計都要9月中, 中間會有一至二星期的time gap, 我驚到時未必攞到假湊囡, 另外, 如果新那個唔好就死火, 煩...

別墅

sophyma,
你有無諗過將囡囡放喺幼兒園度湊吓先,一來可以幫到你,二來又可以有多d小朋友同你囡囡玩,我有d fd都係咁咋,一係你就可以請住鐘點先,如果到時真係再請唔到人先算啦,到埋你個工人到咗之後你都要比幾日時間佢,嗰時我叫我亞媽嚟睇住成兩個禮拜先放心比佢一個人湊住咋,唉,總之真係請人又煩唔請又煩,我地共勉之啦。

前兩日我亞媽先話我地呢脫d人都知點解攪到咁煩喎,嗰時佢地一個湊幾個都係咁啦,仲有間時打牌tim,我諗諗吓又係喎,唔知點解而家我地真係咁多嘢攪呢

嗰時我個工人好彩未攪大個肚咋,如果唔係我就一身蟻喇,唔單止要比錢佢番嚟安胎,容乜易要陪佢坐月架,我坐月都未有咁好招待呀,我真係慶幸我妙得佢快咋,真係一額汗

你個工人要成9月先嚟到,咁咪又要忙攪佢又要忙幫個女揀學校?

大宅

peddymama,
多謝妳的意見, 其實我都有諗過如果這個新工人都係唔掂的話, 就揾D全日Nursery, 唔再請工人.
但因早上我哋夫婦倆7點半前要出門返工, 放工最早都要7:00p.m. 如果係咁, 可能另外要俾$揾附近的Housewife幫手湊, 所以這個方案會放到最後才採用.

我都有同我媽咪講, 唔知點解佢以前可以一個湊3個, 仲要買餸煮飯做家務. 我覺得同時湊囡及做家務仲辛苦過返工!

而家我已決定會幫囡囡報考3間幼稚園, 全部都要10月 or 11月才派表, 到時我哋有排忙啦!

大宅

請問有沒有媽咪今年會報保良局幼稚園 / 青山聖彼得? 兩者那個較好呢?

別墅

sopyma
你想報青山聖彼得咩,我老公個姪女就係讀嗰間,佢校舍雖然舊d,但d老師反而比較有愛心同耐性,個姪女都話讀得幾開心,不過,嗰度好多蚊,係真係好多嗰隻,同埋佢熱又熱過人,凍又凍過人囉,你留意吓

大宅

peddymama,

我諗住報保良局蔡冠深, 保良局易桂芳, 及青山St Peter3間.

洋房

皓皓

大宅

皓Mum ,

有BK媽咪話過美樂幼稚園好, 而新一代將會有奥斯卡的老師& 學生過去.

洋房

thx! sophyma! 等我再打聽下先 , 不過 首選仍係st Peter (Siu Lun),其他都要買個 "K1全保" 嘛 間間都要
皓皓

首頁
23456...99

尾頁

跳至