夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:比著係你,會唔會生?

唔生好過!小朋友要放好多心血同時間的

洋房

回覆:比著係你,會唔會生

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 fukuoka_saga 的帖子

妳有咩苦惱??

苦惱因為人地成日叫妳生,不過妳愛自己more than bb, or everyting....

咁生咩?

其實妳係唔鐘意小朋友的。

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:十三魚+發表於+12-12-27+16:00+咁你c

伯爵府

fukuoka_saga 發表於 12-12-27 15:50
我同先生結左婚1年多,其實一路都打算生既.
經濟方面冇問題,唔係大富有貴,但養1-2個小朋友可負擔,有自己樓仲 ...

有仔趁嫩生, 一到老左想生都生唔到, 到時你就會後悔!初初結婚想有二人世界係好正常, 比幾年時間大家過吓二人世界同埋繼續你地嘅興趣, 然後再計劃生b。不過唔係話你想生就生, 我結婚初期同你都類似, 我地活動多多, 又中意去旅行, 又養寵物, 覺得有個b拕手能腳。過左幾年想生, 但都要幾年先懷孕。

有左b係要犠牲吓, 要以bb為先, 要放低晒你地所有興趣。不過如果你有工人湊, 你仍可以繼續你的興趣, 繼續同老公拍吓拖, 當然同而家比頻次會少好多。

男爵府

kandyb 發表於 12-12-28 04:14
回覆 fukuoka_saga 的帖子

妳有咩苦惱??

苦惱就係怕第時後悔,好多人話老左有個仔女會開心好多.
但又怕生左出黎的會討厭要我改變而家既生活,又怕同c6關係會差....

我c6成日都話想生,但唔想改善現況生活.如果生既話真係到時博一博....

我就高0,今年踏入30了.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

30都唔算高0, 坦白講未有小朋友我我生活同你一樣,中意上興趣班,睇電影,舞台劇,演唱會。我冇預計有小朋友,依家仔仔10個月大,我就真係少左自己的興趣,不過都俾自己1個月會搵1晚做自己的野。咩都以仔仔為先,不過我覺得唔係犧牲,係值得

龍馬精神.......

珍珠宮

聽你哋咁講,不如唔好生~
因為生咗無得塞返入個肚到

伯爵府

BK Milk勳章

多姿多彩既生活係好開心,自在。。不過開心過後有無野比你回憶?湊小朋友係辛苦,有血有淚。。由你想做人開始你就會明白,生命得來不易。。每人睇法都唔同,不過小朋友對我同c6來講,係完全改變我地。。只少感受到家係無比溫暖既

大宅

要小朋友唔係話你生佢出黎就乜都搞掂晒就可以收工係一個長問題,可能真係好似你話齋,唔可以咁自由同要取捨,不過我覺得當你地見到自己個愛情結晶出左黎就會覺得值得

男爵府

fukuoka_saga 發表於 12-12-27 15:50
經濟方面冇問題,唔係大富有貴,但養1-2個小朋友可負擔,有自己樓仲 ...

勸你唔好生住,你同你先生根本完全未ready,亦唔想冇咗而家嘅生活,從文字中感覺連少少改變都唔想......其實生咗小朋友,兩人嘅生活一定會有唔同, 唔應該諗冇咗D咩,失去咗D咩興趣呀,旅行咁。不過因為家庭多咗個成員,自然就會有所改變,例如學嘢可能頭一年要暫停呀,旅行由一年幾次變一年一次先(暫時), 其實BB剛出世你哋兩個都要適應架啦, 唔會對生活完全冇改變架,不過當習慣咗,慢慢又會多返D時間咁囉..

我都明你D朋友講嘅生咗就唔同, 不過嗰種係夾硬嚟嘅唔同, 如果到時你哋兩個都受唔住,小朋友會好慘, 因為佢哋絕對需求父母花好多時間一齊的,未必個個生完就會變, 我朋友就係例子之一。

所以既然心理上未ready,就唔好人有你有或年紀差唔多嘅心態而生了.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

有左小朋友之後, 真係沒有自己私人時間, 如你倆不可為小朋友犧牲, 咁真係真係唔好生, 廢時又多個無人理既小朋友~

伯爵府

好多人會講生咗會有幾開心吖,有幾乜吖,有幾物吖,
但就唔講有幾擔心吖(身體缺撼或有病),
有幾煩吖(點樣入好嘅學校同跟功課),
有幾忟吖(唔聽教,駁嘴駁舌,冇人怕),
更甚嘅係為咗教小朋友同老公嘈,等等..................
生得你就要付責任,要全心全意愛佢地,好好教育佢地,
而呢d係需要時間嘅(樓主好似最冇就係呢樣嘢).
仲有,就算你做足哂做父母應做嘅,唔等如就一定有一個
孝順仔/女當你老嘅時候照顧你吖.
講到底,你預咗到頭嚟乜嘢回報部都冇而你都仲想生,咁
就生吧.

oni2    發表於 12-12-28 15:00

大宅

我情況同你一樣,好鐘意bb,但唔想放棄現有嘅生活質素,驚有改變而影響同c6 or 6299嘅關係

公爵府

熱血金章 畀面勳章

生咗連覺都無得瞓呀

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

我靜係想講你老公好聰明,講到明要小朋友但唔會放棄自己私人時間/生活;即係你一個做哂! 邊有咁so呀?

男爵府

even you can ask your parents or his parents to take care fo your kids.

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

你地兩個都講到咁明唔想改變自己既生活, 就梗係唔好生啦, 我話比你知, 生左小朋友, 生活係會出現翻天覆地既轉變...

如果你淨係想同個 bb 玩, 一係同朋友既 bb 玩囉, 唔通到 bb 大左, 唔再可愛, 你就唔理佢, 由得佢自生自滅呀??

你地既心態唔適合做人父母, 我勸你地都係唔好生, 唔好累左個小朋友...

珍珠宮

犧牲都唔想就唔好生了

侯爵府

醒目開學勳章

我有一對仔女,細b未夠一歲,每晚如果可以連續瞓4個鐘已經超級感恩,不過一星期只有兩三次...
我嘅私人時間係零,剪頭髮要lunch time去.
無論工人幾好,佢都唔會代替到媽媽同爸爸.
樓主,你準備好未??

首頁

尾頁

跳至