婦女醫護

跳至

首頁
23456...9

尾頁
該用戶已被刪除

Re: 有抑鬱症病人或康復者嗎?

別墅

HI! 各位,成個星期無上bk,為了逃出陰霾不定的心情,跟媽媽和帶埋個女返去鄉下探親,成個星期無病無痛無頭暈,心情好平靜好舒服,但今日返黎香港,居然尋晚失眠唔想走唔想返屋企(包括我個女都係),今朝起身頭痛,返到香港開始頭暈,心情開始轉壞。真係人都癲。 :-(

民房

唔駛驚!係咁嫁!我試過以下情況了:
(1)無啦啦人地整親,我又驚又心跳120 到要食藥.
(2)半夜要找住枕頭壓住心才睡著.
(3)約會未開始己不想去,去到又好快想走.
(4)無故大喊
(5)呢度又好似痛,呢度又好似有野,眼又矇,耳又鳴...之類..
奇奇怪怪都有.....但最後咩藥都無食就無事. (但抑鬱藥一
定要食)
(6)去了外地旅行, 五天也沒事,好像叧一個人咁,回港第二日
打回原形..... 唔知點解????
(7)想到一些平日不會這樣想的事. 好似全世界的慘事也有我
份咁!
(8) 我試過不能集中到,一行email睇十次都唔明.(係好簡單的
字)
以上病徵,在吃藥後及跟醫生談天後....多個月慢慢自動不見
了.有時我有心再想下去,怎樣也想不出以之的古怪思想了.
放心啦!好快無事吧!

大宅

畀面勳章

Hi b@b@c@h@a@n ,

好多謝你的分享. 你的感受完完全全說對哂. 我好討厭自己點解自己會改變成咁. 我覺得自己似朝慮症多過抑鬱症,我好驚,又冇

人在做, 天在看
該用戶已被刪除

民房

喂喂!你話我講中晒,你都講中我喎!你講的每一句我都對自己講過! 放心啦!找個醫生及吃過藥就無事的. 好快會過去的!
到時你想諗都諗唔番d唔好的事呢! :p

當佢無到,自然返工, 自然跟小朋友玩,咩都自然就沒問題了!
就算又想起些唔開心的事,不要按止不想,總之只係想一陣好了! 好快就會忘記了! 記住跟朋友談天說地.......講多兩句你會發現咩病徵都會暫時消失呢!

大宅

畀面勳章

金釒,

多謝你給我的網址讓我更加了解自己的病情. 你話我老公會吾會陪我去見
人在做, 天在看

大宅

畀面勳章

b@b@c@h@a@n,

每次睇到你的回應我的心都有一種莫名其妙的舒服和鬆弛,因為你真的好像講中哂我的內心世界,而且你又是一個成功的康復者. 其實我知道係應該去看
人在做, 天在看

民房

能夠幫到你, 我都好開心呀! 難得你又完全明我感受!好多朋友都話我係"幸福到滿過頭!"所以諗埋d無謂

複式洋房

b@b@c@h@a@n ,

As you said there's a 團體可以幫助的, would you please send the information to me?

Thanks!

別墅

今日我去睇婦科,佢叫我咪再亂睇醫生,叫我專心一意去睇精神科或找一些有埋心理和藥物治療的中心,希望可以幫到大家,並希望大家互相勉勵。

以下是她的介紹(費用全免):
1) 香港基督教服務處(天倫綜合家庭服務中心):
tel:2731-6227 email: www.hkcs.org

2) 已婚婦女情緒支援熱線: 2780-9723
逢星期二﹐四及五 上午9:00-中午12:00
逢星期三及五 下午2:00至5:00

3) 香港情緒治療中心(要收費)
熱線電話 Tel: 2833 0838
Email: [email protected]

民房

根據我朋友的例子, 他們會跟你談天及用一些方法令你自然的將自己也未必知的問題一一放出來. 再從中分析問題,加上意見給你參考...等.

希望明天問到,可發表給大家吧!

我相信"放開自己,接受自己是有這樣的問題,不要再問自己為何會這樣, 正面積極面對,準時吃藥!" 好快便向抑鬱bye bye!

複式洋房

b@b@c@h@a@n ,

please check your pm!

Thanks!

大宅

畀面勳章

b@b@c@h@a@n,

好開心係到認識到你,如果你吾怕我煩,我真係會成日搵你傾計嫁! 你就好啦,咁好彩可以搵到個
人在做, 天在看

大宅

好媽媽勳章

您地好!我睇完你地既POST,即刻哭咗出嚟!起碼真係有人好似我咁, 我唔係怪物, 我係正常人(只係有情緒病)!
我有抑鬱症,睇緊政府精神科, 佢地排得耐, 又冇咩時間聽人講,好多時都仲係陌生, 唔會同醫生講太多!!!
我生完亞囡冇耐已經係咁, 但係一路都冇正視自己的問題, 到有咗亞囝就更加試過開窗想跳樓, 於是去咗求診!!而家冇食藥,因為之前陀住亞囝, 醫生都唔建議我食藥!!!
我自己都唔係咁想食藥, 好似一食藥就返唔到轉頭咁!
但係我情況都唔係好好, 好多時我唔想比佢地知我差咗, 我會扮冇事!!自己都好矛盾唔知點好!!!只係好想好番!!
我屋企人又係叫我放鬆D, 我老公更加唔知點咁, 知佢想我好, 但佢比我既感覺係接受唔到我係咁, 佢好大壓力!!!
可想而知我有幾辛苦!!!

:-( :-(

別墅

希望大家可以在這裏共同分享,傾訴心情,共同面同。

別墅

dear b@b@c@h@a@n ,

可否e-mail埋給我呀!我現在非常需要幫助

民房

實在不好意思!我的朋友至現在還在工作,不能即時給電話.我會明早試下再找他的!放心!不過你們也可先試試下面d電話!

明白老公每日在外工作己經好辛苦!回家希望有個老婆傾訴下,錫下... 但遇著我們這些好似無病呷吟咁!實在小些愛心或耐性也死. 他們不會明白我們的感覺, 所以我用

大宅

畀面勳章

ykcde,

睇到你的經歷,我都好同情你同埋好有同感,尤其是你呢一句"我老公更加唔知點咁, 知佢想我好, 但佢比我既感覺係接受唔到我係咁, 佢好大壓力!!!"

其實我地呢種病係好需要人地多
人在做, 天在看

大宅

好媽媽勳章

我想問下大家, 當你地突如其來覺得好唔開心時會點做呢?
又當煩躁起來時又會點做???
我有時都會對亞囡語氣重咗, 事後好後悔好後悔!!!好多時會嘩一聲就哭咗出嚟, 哭幾個鐘都唔會停, 我可以點令自己好過D呢?因為我發覺我咁樣對亞囡真係會有影響, 越係咁樣自己越內疚, 越難控制到自己情緒, 我唔想影響到囝囡, 可以點做?
係咪真係要去到食藥既地步呢?食咗藥係咪會混混亂咁, 會唔會影響日常生活呢?我有對囝囡要照顧, 老公又夜返, 佢分擔唔到我既家務, 佢返工都已經好辛苦, 佢又有病, 體力透支得好緊要, 我唔想再增加佢既粗勞!!!我諗唔開其中一個原因係因為擔心他, 擔心佢健康!!
唔好意思, 一口氣問咗咁多個問題, 希望大家唔嫌煩, 答下我吖?好難揾到同道中人可以傾訴, 唔該哂大家!!!
我會好努力去克服佢!!!

首頁
23456...9

尾頁

跳至