跳至

首頁
23456...88

尾頁

大宅

Re: 0606全職媽媽

佢喊我都唔會成日抱佢,因為除左煮飯仲有好多野做,由佢喊,佢而家喊得耐都知我唔會抱,佢就收聲自己玩,佢地而家已經識虾人架喇 :tongue:
susanpang 寫道:
我想問你地全職照顧bb,咁點做家務?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

阿b睡了和瞓在床上自己玩, 便掃地和抺地, 我煮飯和吃飯, 就算他哭, 多數不抱他, 他喊都倦會停或睡, 可能我生第二個b, 所以無咁緊張, 不是一喊就抱, 要忍心些, 不過多數父母都忍不住!

大宅

生第二個真係可以忍心好多 我都係

男爵府

只要訓練佢有規律, 定時食定時瞓定時玩, 就可以有時間做家務煮飯同上網.

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

mickeyeva ,

雖然我都係第 2 胎, 但都係忍心吾到 ....一喊就抱, 所以好辛苦 !

別墅

thanks! 等我星期日去睇下, 20號有discount.
qj,
我係jusco買,不過係感謝日買就會平d...而原本個張bb床就會係佢夜晚個時訓囉...日頭佢一定要人抱,我而家就會俾佢訓抱床,係到飲奶先會抱下佢...

Candy,
我之前都有諗到用bb車架,但因為出完街架車仔會好dirty,而且會整花個地板,所以只好用多少少錢囉...不過而家屋企又細左

伯爵府

pmjleung 寫道:
佢喊我都唔會成日抱佢,因為除左煮飯仲有好多野做,由佢喊,佢而家喊得耐都知我唔會抱,佢就收聲自己玩,佢地而家已經識虾人架喇 :tongue: [quote]
[/quote]

唉,我都想由佢喊,但佢實在喊得太大聲...俾隔離屋投訴...

伯爵府

qj ,

係呀,如果有j card仲多95折 :mrgreen:

大宅

投訴左喇 我個仔都超大聲,好誇張,但好彩仲未有人投訴,可能佢淨係日頭扭計啦,d人返晒工
[quote]
佢喊我都唔會成日抱佢,因為除左煮飯仲有好多野做,由佢喊,佢而家喊得耐都知我唔會抱,佢就收聲自己玩,佢地而家已經識虾人架喇 :tongue: [quote]
[/quote]

唉,我都想由佢喊,但佢實在喊得太大聲...俾隔離屋投訴... [/quote]

男爵府

我都係好怕嘈到人...
特別係我奶奶住我樓下, 佢之前成日話我個囡唔明點解咁鐘意喊, 又話喊到佢樓下都聽到 :tongue: (邊個BB唔喊先得架! 佢又唔幫手, 仲要比說話我聽... ) 所以攪到BB一喊, 我要立即關門關窗怕嘈到佢.... !!
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

伯爵府

投訴左喇 我個仔都超大聲,好誇張,但好彩仲未有人投訴,可能佢淨係日頭扭計啦,d人返晒工 [quote]
[quote]
[/quote]

唉,我都想由佢喊,但佢實在喊得太大聲...俾隔離屋投訴... [/quote][/quote]

投訴左喇...其實我個女喊得咁大聲咁人話都預左,但係我最激氣係佢個仔今年得5.6歲左右...我唔信當年佢個仔無喊...仲有呀,平時佢個仔都會嘈啦,又唔見我會投訴...

大宅

我都係一位全職媽媽,我想餵全人奶起碼半年,所以我初步會做全職媽媽半年,到時等仔仔大D再出去做嘢,不知不覺BB都兩個多月大,我99幫手在晚上照顧仔仔睡,工人幫手清潔, 而我主力日頭照顧仔仔, 雖然人手充裕, 但我都覺得好困身, BB又是99第一個孫,她勁緊張,BB又好扭計,成日要人抱,我真佩服其他媽媽,你們又可做家務又可照顧BB。我就午飯也沒時吃,成日要抱住 BB。
教養孩童,使他走當行之道,
就是到老他也不偏離. 箴言:廿二章六節

男爵府

我都好佩服你地架~ 我淨係負責照顧亞囡, 都攪到周身唔得閑....勁累!! 佢又係成日要抱....餵奶又麻煩...成日喊...真係玩殘我.....!!

我有時要一邊抱住佢, 一邊食飯...
依家諗住買條揹帶先得...
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

我公老成日話會幫手﹐但都得個講字﹐BB衫佢話夜晚洗﹐第二日都原風不動。我想BB靜靜地培養情緒瞓覺﹐老公就同BB玩攪到BB好excited唔瞓﹐要我收拾殘局﹐um成個鐘。

我都知老公要返工辛苦﹐所以都唔expect佢幫手﹐但都想佢自己的事自己做﹐亦唔好撩BB玩到顛晒。

大宅

你餵全人奶係困身d架,不過你好叻喇,我已經放棄左喇,因為得我一個又湊住兩個~
你地抱慣左佢佢咪要成日抱囉
ma1015 寫道:

我都係一位全職媽媽,我想餵全人奶起碼半年,所以我初步會做全職媽媽半年,到時等仔仔大D再出去做嘢,不知不覺BB都兩個多月大,我99幫手在晚上照顧仔仔睡,工人幫手清潔, 而我主力日頭照顧仔仔, 雖然人手充裕, 但我都覺得好困身, BB又是99第一個孫,她勁緊張,BB又好扭計,成日要人抱,我真佩服其他媽媽,你們又可做家務又可照顧BB。我就午飯也沒時吃,成日要抱住 BB。

大宅

我知道真係抱慣左佢,現在即使他睡了,也放不下,老公及我成日同佢玩"估你吾到,擺你落床"遊戲,但次次都係BB勝,因佢好醒睡,次次都比佢估到,一落床又勁喊,要你重新曖佢再睡,真玩殘你。你們有冇方法使BB在床仔睡午覺呀?現在我都是單手上網呢! :-(

[quote]
你餵全人奶係困身d架,不過你好叻喇,我已經放棄左喇,因為得我一個又湊住兩個~
你地抱慣左佢佢咪要成日抱囉
[quote]
教養孩童,使他走當行之道,
就是到老他也不偏離. 箴言:廿二章六節

大宅

ma1015,

我由佢喊架,佢喊得耐知我唔會抱,咁佢到瞓覺時候會自己瞓,起初幾日喊到拆天我都唔理,唔對佢殘忍就係對自己殘忍架喇~

伯爵府

tokyogirl 寫道:
我公老成日話會幫手﹐但都得個講字﹐BB衫佢話夜晚洗﹐第二日都原風不動。我想BB靜靜地培養情緒瞓覺﹐老公就同BB玩攪到BB好excited唔瞓﹐要我收拾殘局﹐um成個鐘。

我都知老公要返工辛苦﹐所以都唔expect佢幫手﹐但都想佢自己的事自己做﹐亦唔好撩BB玩到顛晒。

我老公同你老公真係一樣呀...成日玩就叻,做就唔得...佢一放假我就仲辛苦... :-(

子爵府

[quote]
[/quote]

唉,我都想由佢喊,但佢實在喊得太大聲...俾隔離屋投訴... [/quote]

無野呀~ bb喊都投訴? 唔通封住佢個咀咩, 狗吠就會唔養姐, bb喊唔通唔要咩, 你個鄰居short架??

伯爵府

ronni 寫道:
無野呀~ bb喊都投訴? 唔通封住佢個咀咩, 狗吠就會唔養姐, bb喊唔通唔要咩, 你個鄰居short架??

我所以都唔理佢,但有時搭lift佢咪俾說話我聽囉,我都費時理佢 :tongue:

首頁
23456...88

尾頁

跳至