烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

追 post 追到
追完 part 33 , 原來仲有 part 34

尋晚整牛油粟米包,好好味, 但一開機我就放晒粟米入去攪, 出爐已見唔到一粒粒既粟米, 如果想食到原粒粟米係咪放乾果格呢?但罐頭粟米有水份,放乾果格先落 ,d 粉咪濕得濟囉,請各高人指點!

男爵府

引用:Quote:kiukiu1010+發表於+13-3-13+17:21+你

原帖由 tensi819 於 13-03-13 發表
你點知o架?! 我近排懶到連碗都唔洗, 第二日先慢慢搞
嘩,咁咪養埋好多小強囉

子爵府

prisyan 發表於 13-3-13 17:07
下午茶時間, 半人魔你快d嚟, 你order嘅士多啤梨plain yogurt yonanas, 今次9成似阿波羅, 快d過嚟食啦:happy ...
我都想食呀,太吸引

珍珠宮

畀面勳章

kiukiu1010 發表於 13-3-13 17:24
嘩,咁咪養埋好多小強囉
無喎, 我閂晒窗o架

男爵府

下午茶時間, 半人魔你快d嚟, 你order嘅士多啤梨plain yogurt yonanas, 今次9成似阿波羅, 快d過嚟食啦:happy ...

好味呀

我鍾意阿波羅

子爵府

pcarol 發表於 13-3-13 16:01
我買個隻阿麻籽係呢一隻,已經係 ground 左成粉狀
嚴浩話阿麻籽要即磨,然後 15mins 內食先有用架

珍珠宮

引用:吼人地唔得閒先開新part +

原帖由 Cayee 於 13-03-13 發表
吼人地唔得閒先開新part
遲就遲啦

侯爵府

我見淘寶有幾間都有Yonana, 你邊間淘架? 可以pm條link比我嗎?

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Cayee 發表於 13-3-13 17:09
剛出左,好好味 不過我掛住玩電話唔記得拎出黎,6個有3個比我焗燶左:nau ...

子爵府

大家整有餡做型包,每份粉團用幾多 g ? 尋晚 55g 一個包,但覺得唔夠飽!

珍珠宮

引用:追+post+追到追完+part+33+,+原來仲有+part

原帖由 garon 於 13-03-13 發表
追 post 追到
追完 part 33 , 原來仲有 part 34
罐頭粟米要索乾先好用,但都出水,要減少少水,你部有冇輕攪設定?我係放乾果格

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Cayee 發表於 13-3-13 17:19
我係掛住睇wtsapp走漏眼差果一兩分鐘就係果一兩分鐘
慘慘

一兩分鐘, 部爐猛火好快焗燶架, 快 d 換大焗爐喇

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+tensi819+於+13-03-13+發表fo

原帖由 Cayee 於 13-03-13 發表
我係掛住睇wtsapp走漏眼差果一兩分鐘就係果一兩分鐘
下次專心啲,可能天意叫你唔好食邪惡包

瑪瑙宮

stephenietam 發表於 13-3-13 17:22
你洗唔洗咁清楚我先~
一定唔係秘密囉

珍珠宮

引用:我已好耐無用p仔,+佢開始封塵了話說我成日

原帖由 tensi819 於 13-03-13 發表
我已好耐無用p仔, 佢開始封塵了
話說我成日想整造型包, 但又唔想早一晚整定(要睇電視), 又唔想早 ...
打走你啲懶蟲

瑪瑙宮

stephenietam 發表於 13-3-13 17:33
我見淘寶有幾間都有Yonana, 你邊間淘架? 可以pm條link比我嗎?
我有 link 喎

其實 search 唔難喎

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+hallonatalie+於+13-03-13+發

原帖由 prisyan 於 13-03-13 發表

瑪瑙宮

garon 發表於 13-3-13 17:35
大家整有餡做型包,每份粉團用幾多 g ? 尋晚 55g 一個包,但覺得唔夠飽! ...
我整迷你包, 所以麵糰每份 around 40g 樓下

水晶宮

回覆:Panasonic 麵包機分享 [Part 34]

見出面有jm整羅宋包 所以我就上網搵下羅宋包係乜東東 搵搵下比我搵到一個用焦糖牛奶整既 自己炒焦糖 整左個焦糖牛奶 水量全部用佢 焗前一刀 落牛油 焗15分鐘又落溶牛油係包面 焗多5分鐘就出爐喇 雖然冇外貌 不過有內餡 真係愈邪惡愈好味 係超超超好味先岩 甜甜既焦糖味配濃濃既牛油香 真係冇得彈

從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tensi819 發表於 13-3-13 17:19
我已好耐無用p仔, 佢開始封塵了
話說我成日想整造型包, 但又唔想早一晚整定(要睇電視), 又唔想早 ...

你不如用預約啦,臨瞓放料,朝早準時收包就得

首頁

尾頁

跳至