興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:+本帖最後由+whklung+於+13-4-8+15:09+編輯

原帖由 whklung 於 13-04-08 發表
師兄

我係新手,乜都吾識又吾知買乜機好咪要請教下人,但越睇呢道意見越來越多,人人講法都吾同,我越攪越亂,好心煩,請見諒。

你真係勁,一針見血,你所寫已經包含我大部分要求,但在此之外我重想部機可以影到前面好清後面好蒙既相。我重要影走得比F1快既小朋友,同要影一班人跳起定格相。同如果可以的話有24級美肌功能就最好啦

你可吾可以從你所寫同以上條件推介一部相機比我呢?筆直我可以由$5k加到$6k既。

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

伯爵府

引用:Quote:chasiuchasiu+發表於+13-4-8+15:57+B

原帖由 yukisch 於 13-04-08 發表
請問是什麼牌子? 及價位?
THX
Panasonic. 35-100mm f2.8 恆定,即係單反大三元之中既70-200。

水貨好似大約要$12k左右瓜

伯爵府

回覆:whklung 的帖子

講開又講,最後有冇買腳架呀?

大宅

yukisch 發表於 13-4-8 16:01
請問是什麼牌子? 及價位?
THX
Panasonic, 水貨價現在約$8300, 等緊YEN再跌就出手~~

男爵府

寫我心情 發表於 13-4-8 17:55
講開又講,最後有冇買腳架呀?
腳架? 無呀.

我咩都唔識, 咪喺呢度問吓啲高手意見. 點知無一個師兄推薦我心目中決定要買嗰款, 所以咪唔買lor.

唔好意思我麻lud佬新手咩都問吓, 我係真心求教ga.

男爵府

寫我心情 發表於 13-4-8 17:21
師兄

我係新手,乜都吾識又吾知買乜機好咪要請教下人,但越睇呢道意見越來越多,人人講法都吾同,我越攪越 ...
我覺得新手買入門機+kit lens"夠玩", 總之"一步到位", 可以"有排玩".

我依家要訓, 訓醒先醒你幾句.

伯爵府

chasiuchasiu 發表於 13-4-8 23:05
Panasonic, 水貨價現在約$8300, 等緊YEN再跌就出手~~
水貨 12-35 around $6.5-6.7k

水貨 35-100 only $8.3k? Wow, then petty good woh.

伯爵府

whklung 發表於 13-4-9 00:51
腳架? 無呀.

我咩都唔識, 咪喺呢度問吓啲高手意見. 點知無一個師兄推薦我心目中決定要買嗰款, 所以咪唔買l ...
心目中決定要買嗰款? Can you tell your target?

男爵府

寫我心情 發表於 13-4-9 04:41
水貨 12-35 around $6.5-6.7k

水貨 35-100 only $8.3k? Wow, then petty good woh.

太貴啦, 有沒有4-5k左右好介紹 ?

另外, 想請教 12-35 / 35-100 是代表什麼?

thx

大宅

yukisch 發表於 13-4-9 11:12

要平就Panasonic 45-175mm F4.0-5.6 Power O.I.S 呢支, 水貨約三千, 但用喺OLYMPUS機身上好似冇防震... 而且質素不能同 35-100呢支比。或者係OLYMPUS 支40-150MM, 約2.5K。太貴就等下, 如果YEN再跌, 可能可以在$7.5K左右入手, 貴少少但值的。
12-35, 35-100 係指PANASONIC出的兩支M4/3 恆定光圈鏡, 兩支都係F2.8, 玩M4/3 有呢兩支鏡基本上拍日常生活照已經好夠用。

伯爵府

引用:Quote:寫我心情+發表於+13-4-9+04:41+水貨+

原帖由 yukisch 於 13-04-09 發表

12-35mm/35-100mm

你都比得幾千不如比多小小啦,質數比kit lens好好多架

男爵府

寫我心情 發表於 13-4-9 04:42
心目中決定要買嗰款? Can you tell your target?
我心目中想要下面呢隻3腳, 貪佢夠輕便(我怕重), 又可以受得重(閒閒地幾十kilo都no problem), 多功能(摺埋就變身成一支單腳), 最緊要平同性價比高 (只係$160)

Sorry 新手唔係好識post相, 再試.

男爵府

回覆:想買部靚相機影bb 有冇推介?

正話見DCfever 網介紹Canon 100D,特色係輕巧,甚至話細到好似G1X

伯爵府

引用:Quote:寫我心情+發表於+13-4-9+04:42+心目

原帖由 whklung 於 13-04-09 發表
我心目中想要下面呢隻3腳, 貪佢夠輕便(我怕重), 又可以受得重(閒閒地幾十kilo都no problem), 多功能(摺埋就 ...
呢支好野來架!重要多功能,正

複式洋房

mobile build in camera ok la

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

寫我心情 發表於 13-4-8 17:21
師兄

我係新手,乜都吾識又吾知買乜機好咪要請教下人,但越睇呢道意見越來越多,人人講法都吾同,我越攪越 ...
唔駛煩, 以你嘅筆直, 唔好考慮無反, 單反我又怕你話重. 所以都係學樓上師兄話, 買部電話罷啦. 部手機只要裝啲app屎 (即係等於相機個firmware), 你啲相想要幾朦都得, 朦啲個feel咪Pro啲lor. 重有呀, 啲美肌功能有級數調教, 莫講話變膠公仔, 就算變紙紮公仔都係easy汁. 影快過F1嘅小朋友同跳起定格相, 我教你, 就係用movie mode影低, 然後cap番啲相出來.

我爬過文, 睇過N咁多個review, 發現下面呢部國產手機應該啱你. 篇文仲話, "1200万像素已经相当于目前入门单反的等级" . 原來899人仔就可以買到等同入門單反嘅四核手機, wifi同GPS都係built-in, 啲相可以即時up上facebook.
http://sjbbs.zol.com.cn/1/34055_15.html

不如C兄考慮吓加少少筆直. 因為我舊年買咗第一部數碼單反, 都係平平地買部一步到位既入門機, 以C兄既筆直加多8倍就夠. 個body1.5kg唔重, 我條頸同對手都話我知佢地好有feel.

配鏡頭嗰陣, 個職員問我要咩鏡. 我上網睇過啲人影飛機同F1會用pan鏡, 咁我就同個職員講買支Canon嘅pan鏡. 個職員問我係唔係要Panasonic, 我話我搵Canon呀. 佢跟住問我影咩多, 我話我想影小朋友, 仲話佢知依家D小朋友係快過F1嘅. 我好心同佢講, 點知佢話我一係痴線一係玩嘢, 重叫我過主.

咁我就上呢個forum問吓買咩鏡啦. 有好多唔同嘅意見, 但都係叫我買35mm嘅啱聽啲 (因為我一早唸住買35mm). 最無厘頭嘅reply係咩抑鬱症wor:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5900953&extra=page%3D10

部機我用落都ok, 有次影大合照, 前排D人好清, 後排D人好朦, 即係前清後朦, 好pro嗰啲feel. 原來仲有其他驚喜, 就係可以前朦後清, 又或者前朦後朦. 其實影朦相同大光圈長焦距無關, 我發現每次喺街搵人揸機, 啲相先特別朦. 但係朦D, 就睇唔到皺紋, 部機原來都算係美肌嘅神器.

伯爵府

引用:Quote:寫我心情+發表於+13-4-8+17:21+師兄

原帖由 whklung 於 13-04-10 發表
唔駛煩, 以你嘅筆直, 唔好考慮無反, 單反我又怕你話重. 所以都係學樓上師兄話, 買部電話罷啦. 部手機只要裝 ...
好多謝你意見播。但用手機影相人地見到好似吾多夠Pro.

可能我要揾個單反外觀既電話殼先。

男爵府

寫我心情 發表於 13-4-11 05:33
好多謝你意見播。但用手機影相人地見到好似吾多夠Pro.

可能我要揾個單反外觀既電話殼先。
我一早唸住你會買個單反外觀既電話殼, 所以無講jei.

你去手機版問吓啦.

話時話, 我琴日手痕買咗部國產四核手機, 但唔係介紹你買嗰部. 個sales話, 個鏡頭係1300萬像素 (雖然機殼明明印住1200萬像素), 我即時覺得自己已經超越入門單反lu, 幾乎"yeah!"咗出嚟.

伯爵府

引用:Quote:寫我心情+發表於+13-4-11+05:33+好多

原帖由 whklung 於 13-04-11 發表
我一早唸住你會買個單反外觀既電話殼, 所以無講jei.

你去手機版問吓啦.
小米定Meizu?

首頁

尾頁

跳至