自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 囡囡哭住說:可否明天吾返學..我真係好驚!

話明係適應周,有乜理由第三日就搞成咁?唔通老師想要

洋房

升小一對小朋友黎講絕對係一件好大壓力的事,由一間小小的幼稚園去到另一間小朋友眼中會覺得是間大得可怕的小學;小學裡人又多,仲要係自己變了最細小的一羣,面對住個個人都高大過自己,大聲過自己的學生老師;以前幼稚園上學3小時,小學返全日;幼稚園老師個個都温柔體貼,而家見到的小學老師有多少個懂得温柔體貼???
我個女今年讀小三,她升上小一後佢識應唔到的是我以上所講的,每天帶她上學就見佢同我byebye後轉身入校園個樣係好唔開心,真係心痛....幾個月後有d朋友仔先叫做好d,但佢都有"星期一恐懼症&假期症後羣"哈恰,足足維持到小二成半個學期後先無事

比老師罰更加會令小朋友添了更大的壓力,真係要好好輔導下你女兒,或者你可以試下比你女女帶些她喜歡吃的小食返學,小息時她可以請d同學仔食,一齊食開心d

[img align=right]http://hk.geocities.com/wawa_221/26.gif[/img]

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ming(cat)
睇黎你個女女都唔係牛黃頭丫, 點解老師咁架
我見你成晚訓唔到, 真係鄧你慘, 我女女都係arm arm升小一, 如果佢喊住話唔返學, 我唸我都會好似你咁驚...
我自己千揀萬揀, 叩門9個月, 就係為左想女女入一間快快樂樂, 主張positive reinforcement, 有心去教化孩子既小學, 好幸運地, 我得左, 希望我無揀錯, 女女可以開開心心咁去上學
亦希望你女女呢件事可以快d settle啦

男爵府

畀面勳章

口頭, 大人都會唔記得啦 :-x
lsyc 寫道:
numen

但他們只是剛開始小一, 冇理由咁快就要"口頭"交待功課 , 你仔仔是小二都還可以講得過去, 對於只返學數天的小一真係接受吾到喎?

珍珠宮

女女雙眼紅晒???? :-( :-( :-(
MING(cat) 寫道:

囡囡今天心情平靜左好多,
我仲借D問佢:明天返學前想吃甚麼早餐我煮比妳食!
佢話食蛋治+阿華田...
囡囡答完我便行咗去厠所,
我以為佢小解..但去左一陣未出來我去睇睇佢,
佢係厠所洗面..但雙眼紅哂..我知佢喊完但又吾想比我知,
我無追問..佢問我..係米吾帶漏書就無事,
我只好話係呀..其實老師吾想罸妳!

甘囡囡就話我聽日返學會聽老師話!

希望可以過去!

其實我早早已說過小學會有機會做錯事比老師罸抄/企,
但我無估計返左3日未適應好已甘!

大宅

hi..
我小一小二經常寫漏手冊同忘記帶或做功課,
唔知哪方面出了問題,
只知成績表寫我inattentive...
唔通有注意力缺乏症?

因為咁,經常被罰留堂、上課前舉書包...班主任好惡,又召見同校的姊姊要好好督促我,又扭只係讀緊小二ge姊姊的耳朵,話佢無好好督促妹妹。

小一階段,每次發現自己無帶應帶的東西,我便萬分恐懼,整天在學校都呼吸困難、胃部不適。

在小學頭果兩年給我帶來的陰影是﹕欠帶功課恐懼症﹗
直至上了高中,我每天都會致電同學對齊功課,出門口果刻,上學路途中,都不停翻查書包有無帶漏功課物品......仍舊擺脫不了年幼時欠帶功課的恐懼..
:-( :-(

人家都唔想成日忘東忘西嘛,又不是故意的嘛﹗

臉皮薄的小朋友,自尊心好重的小朋友,對於當眾被罰,那怕只是一次,都會留下不易磨滅的陰影;但對於某些小朋友,特別天性外向樂觀的那類,可能又不是一回事(可能還會在被罰時整古做怪添...).... :-| :-|
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

子爵府

好媽媽勳章

開學3日就咁~~個小朋友緊係喊啦
本身可以諗到好開心咁去識新朋友新老師
~同有新讀書環境~~點知就攪到咁
開學3日就要帶作業..唔會咁快就要做啊MA
點都要比機會小朋友...

大宅

To Ming(Cat):
你可以pm我那是甚麼學校嗎?我真係好想知!
謝謝!

大宅

貝貝 寫道:
[quote]
LokB 寫道:
我個朋友昨天都同我訴苦, kowloon tong 既某一名校 k1 開學了不夠一星期, 班房內巳設有 "罰企區" 比 d 唔乖既小朋友罰企. 唉, 設備真齊全

?-(
[/quote]

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chu_muimui 寫道:
謝謝!

I want to know too~~~ Pls PM me.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

I want to know, too. It's too horrible.

YuYuMother 寫道:
[quote]
chu_muimui 寫道:
謝謝!

I want to know too~~~ Pls PM me. [/quote]
hi

子爵府

sandylaw 寫道:
beverly@mimi :

你的小學經歷真係好恐佈啊,我估你讀果間小學應該執左啦掛,咁既老師都可以為人師表 嗎

間學校仲係到

好彩對我來說,不算是個陰影 ,我都係當趣事一則
我面皮厚囉。 身經百戰!
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

子爵府

MING(cat) ,

可否pm你女女個班主任名給我?我睇下是否我之後個個恐怖老師。
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

我見到都登你心痛,我仔仔出年先上小一,已經有間心儀既學校,希望無同佢揀錯啦!
可唔可以講學校係邊區呀?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至