跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

Re: 港大同學會小學

咁每個月咪差唔多要三千幾?

禁止訪問

民房

我同太太舊年幫個女做左一份profo, 只係兩張A3底面印, 將封信同女兒之簡要資料放左上去, 我地假設學校如果會睇的話, 亦可能想D文件精簡D. 我有見到有些家長成個Box File 交去, 我擔心這樣更會discourage 校方去睇. 但當然, profo 不一定是必要.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無無無, 無d咁既事(死喇, 表達能力有問題 :mrgreen: )
家教會費每年一次(死喇, 睇返d通告, 發現都唔知有無呢個item tim.....), 簿費都係每年一次(小一今年$380), 課外活動一期期俾,平均$31.5一節, 有試過每人夾$200買一set中文圖書, 學校旅行俾左$30車費, 校車就當然一個個月啦(我就$600)!
其實真係無咩特別雜費架咋........
KooKoo 寫道:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tycoon
每年7,8月都有information session, 有幾場架! 唔怕miss
到時有校長老師o係禮堂講解學校情況, 理念, q&a, 仲可以參觀學校tim
而application deadline 應該會o係九月尾

男爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 寫道:
無無無, 無d咁既事(死喇, 表達能力有問題 :mrgreen: )
家教會費每年一次(死喇, 睇返d通告, 發現都唔知有無呢個item tim.....), 簿費都係每年一次(小一今年$380), 課外活動一期期俾,平均$31.5一節, 有試過每人夾$200買一set中文圖書, 學校旅行俾左$30車費, 校車就當然一個個月啦(我就$600)!
其實真係無咩特別雜費架咋........
[quote]
KooKoo 寫道:
[/quote]

明白啦, 我仲想問埋校車問題, 呢間小學有幾多架校車路線? 你囡囡放學搭校車大約幾點到屋企呀?

男爵府

畀面勳章

HengDad 寫道:
我同太太舊年幫個女做左一份profo, 只係兩張A3底面印, 將封信同女兒之簡要資料放左上去, 我地假設學校如果會睇的話, 亦可能想D文件精簡D. 我有見到有些家長成個Box File 交去, 我擔心這樣更會discourage 校方去睇. 但當然, profo 不一定是必要.

hengdad, 都好多謝你意見, 我先生都係咁話, 如整得太多野上去, 學校都未必會睇, 即係精簡d就得啦

王國長老

KooKoo
校車全港島區都有(寶翠園, 貝沙灣, 香港仔, 半山咁遠都有), 九龍就只有藍田同將軍澳
我地住銅鑼灣, 約20-25分鐘就到, 約4pm就返到屋企, 星期五早d, 唔join課外活動, 3pm就到, 藍田都差唔多
如果join課外活動, 學校都盡量安排校車走多一轉, 每次計車錢咁啦

男爵府

畀面勳章

係咪即係都有幾架校車分別行唔同既路線? 你囡囡20-25分鐘就返到屋企, 咁都好快喎, 唔會係遊車河個種(你明唔明我講乜呀)

王國長老

游車河? 梗係明啦, 我咪話我女係waitlist入既, 之前本來register左另一間小學架嘛, 嘩, 好在最後無讀, 果間校巴公司通知我, 6:50am要上車(真係頭站上車喇), 問你屎唔屎!!
我屋企係東廊之後第一個站, 所以唔駛游車河
係呀, 有好多條route架, 淨係東區, 去小西灣, 去藍灣, 去西灣河太古, 都有好幾條! 不過每年學生居住情況唔同, 要開左學至confirm到條線究竟點走呢~~

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 寫道:
游車河? 梗係明啦, 我咪話我女係waitlist入既, 之前本來register左另一間小學架嘛, 嘩, 好在最後無讀, 果間校巴公司通知我, 6:50am要上車(真係頭站上車喇), 問你屎唔屎!!
我屋企係東廊之後第一個站, 所以唔駛游車河
係呀, 有好多條route架, 淨係東區, 去小西灣, 去藍灣, 去西灣河太古, 都有好幾條! 不過每年學生居住情況唔同, 要開左學至confirm到條線究竟點走呢~~

咁你囡囡朝早係都係搭校車返學呀? 大約幾點上校車?

王國長老

tycoon
今年小一有125人, 每班31.25個, 2個班主任
根據學校說法, 學校有40%有master degree, 比一般學校多, 不過始終係新思維直資學校, 教法唔同, 教材又好多時自己預備(我女女功課好多時都係學校工作紙), 你唸下, 淨係一個學期成績表都7大版! 全部細細隻都係字, 所以老師係會比其他同行辛苦, turnover亦relative高(好多新式直資學校都面對呢個問題)..........不過留得o係度, 都係對教學好有熱誠既老師, 亦真正做到positive reinforcement, 唔鬧學生, 呢樣野我真係好欣賞, 亦因為咁, 校內師生關係都好和諧
學校有外籍英文教師, 亦有外國回流既中國人, 我女女班主任就曾經o係加拿大生活同教過書, 可能未必個個英文老師都係統外國口音, 但都唔會係"港式英語"lor

KooKoo
我女女朝早搭daddy車返學, 不過其實同搭校車差唔多時間, 因為我地尾站上車 , 所以7:25上車(7:50早會, 8:00正式上堂)

男爵府

畀面勳章

你囡囡返學放學搭校車既時間都唔錯, 我就係北角區, 唔知會係點? 另外, 岩岩我有個朋友同我提及, 港大同學會遲d會加學費, 知唔知會加幾多呀?

王國長老

【路線C3】
地點 上車時間 到校時間 離校時間下車時間
雲景道惠康 7:15 7:45 15:30 15:56
雲景大廈 7:16 7:45 15:30 15:55
摩天大廈 7:17 7:45 15:30 15:50
賽西湖大廈 7:20 7:45 15:30 15:48
寶馬山花園 7:25 7:45 15:30 15:45
七姊妹道三悅飯店 7:30 7:45 15:30 15:40

今年比上年學費都貴左呀! 由$1550加到$1650--比起一般私校"市價"$2500-2600, 都仲係抵到爛

男爵府

畀面勳章

嘩...你好犀利呀, 好詳細呀, 好多謝你呀!! 北角最後一個站係咪一定係七姊妹道三悅飯店呀? 咁黎緊今年會唔會又加$100學費

王國長老

車~~~~我抄之嘛, 有幾難
學校內聯網有晒所有通告架, login睇返咪得lor
我都講過, 每年收生情況唔同, 搭車情況亦唔同, 會有slight adjustment, 唔駛擔心(最怕果區直頭無校巴service就頭痕d!)
我估會加$100咋! 不過以直資/私校黎講都仲係好平, 無所謂啦!

大宅

When should I apply the primary school? Is at the begining K2? Can you tell me what is the teaching medium (language) in 港大同學會小學? Does it has its linked secondary school?
Because I am not familiar with this school, please tell me more thanks.
momom

王國長老

要apply私校/直資, 應該o係k2下學期開始留意有無information session, 上到k3就要周圍交申請表架喇
for港大同學會, 每年7,8月有簡介會, 9月截申請
教學語言係廣東話, 英文堂用英文上, 中文堂全部普通話(小一開學已經開始)
有一條龍中學(港大同學會中學), o係黃竹坑, 係新學校, 今年只辦左中一, 黎梗會一路辦高年班

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至