自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:epsonprinter+發表於+13-8-12+15:08+

原帖由 lololala 於 13-08-12 發表
有會員重會話叫其他要問移民嘅會員要去媽媽會問, 因為未移過民嘅會員無資格答喎
...
錯?

My Two Princess

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

choco_soup 發表於 13-8-12 15:11
咁就叫憤世?

講到移民唔洗錢咁,我知係有技術移民,但唔係咩技術都得。
就算有技術都要有錢先移到民,唔通身無分文去外國? 講笑咩!

呢個世界咩都要錢,講錢都好正常姐!

仲有,成日講到住外國有幾好果D人唔係晒命,係咩?

凡事唔會一面倒, 每件事有優點同時亦會有缺點 ... ...

水晶宮

回覆:pigpig 的帖子

我哥/嫂係澳洲讀完書回來香港返工,一路申請,移民走果時應該50萬都無。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:epsonprinter+發表於+13-8-12+15:08+

原帖由 choco_soup 於 13-08-12 發表
我識人移民左去澳洲,係FB 日日晒澳洲有幾好,呼籲朋友移民過去,
真係好煩。
...
會考慮朋友去咗讀書,畢業後搵到嘢做冇打算返

大宅

其實移民可以不需要錢移民, 只要實力都可以移民, 還可以富有起來:-

山東焊工掀移民澳洲潮 (頭條日報)

山東省濟南市孝里鎮後楚莊村民王兆生,憑着熟練的焊接技術,七年前通過中介公司介紹,到澳洲珀斯造船廠任職焊接工作,每周工作約三十八小時,除稅後的月薪仍超過三千澳元(約二萬零八百港元),未幾其內地妻兒亦申請到澳洲。在當地工作兩年,王氏夫婦取得綠卡後,便貸款在當地置業,他們在當地出生的女兒,一出世便擁有澳洲國籍。王兆生取得綠卡的消息傳遍家鎮,吸引過百名村民到澳洲做焊接工人,繼而移民。

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:choco_soup+發表於+13-8-12+14:59+你

原帖由 mok239 於 13-08-12 發表
生活在任何一處地方都有煩惱吧!
係有D人習慣唔到啫

珍珠宮

pigpig 發表於 13-8-12 15:13
我講,你又睇我迫你乎?你不要暗戀我了
唔好玩啦,我係人唔會愛上豬。

我留言係因為個TOPIC,唔係出POST 者。

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:其實移民可以不需要錢移民,+只要實力都可以

原帖由 Candysung 於 13-08-12 發表
其實移民可以不需要錢移民, 只要實力都可以移民, 還可以富有起來:-
mouth:我說出,但有人話我囇命!我無言下

男爵府

回覆:移民要很多$嗎?

仲有當年我你一個人只帶住AUD$3000去澳洲working holiday的。但好彩我好快搵到野做,3個月就買咗車,之後仲嫁埋tim...

翡翠宮

引用:Quote:pigpig+發表於+13-8-12+15:03+你這樣

咁就叫憤世?

講到移民唔洗錢咁,我知係有技術移民,但唔係咩技術都得。
但尼個世界亦係乜都有可能

琥珀宮

引用:Quote:pigpig+發表於+13-8-12+15:13+我講,

唔好玩啦,我係人唔會愛上豬。

我留言係因為個TOPIC,唔係出POST 者。
從今,應該會記得我了⋯正如,我今天也記得了你

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+choco_soup+於+13-08-12+發表

原帖由 pigpig 於 13-08-12 發表
原來又唔得?我2007年移民的。話人曬命時,請先好好了解一下
因為好多人移民既concept只係用錢先可以移民..無諗過(又或者係唔知)有其他方法

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

引用:其實移民可以不需要錢移民,+只要實力都可以

原帖由 Candysung 於 13-08-12 發表
澳洲冇綠卡!
是否報導錯咗

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:pigpig 的帖子

豬媽,相信我嘅移民路很艱難,會考慮澳洲其它省份,要求低d

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+13-08-12+發表原來

原帖由 goosema 於 13-08-12 發表
因為好多人移民既concept只係用錢先可以移民..無諗過(又或者係唔知)有其他方法

...
算啦!我好惹火,說甚麼都會出事

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+happystich+於+13-08-12+發表

原帖由 a-mi 於 13-08-12 發表
但好似引入低技術移民B6成條村,焊工
果D係偏遠地區,即係了無人煙..坐內陸機都可能要坐幾個鐘

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

我識人移民左去澳洲,係FB 日日晒澳洲有幾好,呼籲朋友移民過去,
真係好煩。
...
其實我都好鐘意澳洲環境
可能你朋友都係好熱衷澳洲生活 想推介下呢
但移民 真係有甜有苦
起碼唔係自己地方 多少會思鄉 仲有自己父母...
真係有苦自己知 有幾多人真係會講出黎?

象牙宮

2024年龍年勳章

pigpig 發表於 13-8-12 15:03
你這樣憤世?有主因嗎?全因一個字:錢?

bk 有好多會員收入低,儲唔到錢, 50 萬對某些人已經是天文數字

你個 post 講到 50 萬好似好容易揾到/儲到,咪有個 gap 咯。

人地會覺得你系度問:為何不食糜?

jump.jump  「何不食肉麋」  發表於 13-8-12 15:33

翡翠宮

引用:豬豬投資移民而家要幾$? +

原帖由 a-mi 於 13-08-12 發表
豬豬投資移民而家要幾$?
$500萬喇

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

引用:答案:不是!當年我們全家人,拿著不足50萬

原帖由 pigpig 於 13-08-12 發表
答案:不是!當年我們全家人,拿著不足50萬現金港幣移民澳洲。很多嗎?根本不多!移民是機緣巧合,要移民必 ...
豬豬,我遲d可以pm你,問你d資料嗎?因為而家考慮緊技術移民。

首頁
23456...16

尾頁

跳至