美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇人自己整水晶甲/Gel甲 (Part 4)

potatoo,

啱喇, 你搵啱地方, 呢度一定有人答到你的呢

mummy,

我見到係$30/3支, 係在d商場整入面d店鋪, 我見佢都有幫人整甲, 聽佢講電話, 我諗個間店都幾full booking,
你終於買左喇部機? 我諗如果兩個反斗星唔攪部機, 都唔會有咩冬瓜豆腐o既, touch wood, 如果唔係你一定又會尖叫同跳
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

子爵府

mummy:
水甲油甲係我朋友,可否話我知,如做水甲時:是否先用bonder,後用primer呢?尖沙咀智源:在where,我是初學者,有書參考下,,,,,今期sasa的甲3D貼紙($50-3pack)閃粉($9.5)不錯,我大出血

別墅

PERTH,
你睇果度係邊度黎架,好似好貴咁喎..

Emily's Selfmade Gel nailClick here 另一個擺甲的Yahoo Blogclick me please

大宅

emily,

我在荃灣見到架, 我聽日去下莎莎同卓越睇下先

[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

別墅

perth,
喔.......你返屋or home係果邊架? 我都係卓悅見過好平10蚊3支,不同長度的拉線筆.
Emily's Selfmade Gel nailClick here 另一個擺甲的Yahoo Blogclick me please

複式洋房

各位姊妹,

你地好呀,到現在才有機會上來同大家講聲恭喜...在新一年,希望各位越雕越精彩!!

大宅

mummy,

請去 "有冇人可以話比我知gel甲、樹脂甲同水晶甲的分別?優點同缺點是什麼?" 呢個topic入面睇下, 我覺得個解答有唔啱, 但又唔肯定, 我淨係回應左用磨板都可以卸甲, 因我唔識水晶
另外, 我畫左毛毛, 不過好單調, 冇痴石.....第一次畫, 我覺得畫得唔夠輕, 唔夠毛毛feel
同埋原來真係唔太多人接受到黃色同綠色, 冇一個friend畫我之前個底色好睇

男爵府

Perth, 已經覆左果邊, 不過我都想o係呢度留個reference.

potatoo,

水晶甲 = acrylic nail ; 光療樹脂甲 = gel nail

係用水晶粉同水晶水混合而成的, 不需照燈就可以做出黎, 但極為快乾, 所以等佢乾之前要盡快塑型, 水晶水既味道都幾濃烈, 所以一般美容院都會做Gel甲, 咁就唔會影響到訓o係度做facial既人。

而Gel甲係用一種流質Gel狀物體, 鋪好甲型後經曬UV燈更化而做出甲型的。粒子會比水晶甲低, 所以打磨起上黎會比水晶甲容易。 以專業角度黎講, 呢個係兩者成份的 "link crossing" 唔同既問題。

水晶甲比Gel甲硬身, 粒子高過Gel, 所以如果有人d做Gel甲唔夠一個星期就爛曬既話, 呢類人士就適合做水晶甲。唔一定做乜野行業就適合做乜野甲, 我諗長度會係最關鍵, 例如要彈琴既就要短指甲, 做美容行業既Sales就長指甲會比較引人注目, 好似化妝在臉上一樣。

做水晶甲好, Gel甲亦好, 都可以用磨機或磨板黎卸除, 而水晶甲更可以用卸甲水卸除, 新出某品牌既Gel甲都可以soak off. 但一般黎講傳統既gel甲係要磨掉的。 使唔使用磨機呢, 兩種甲都可以用磨機, 磨機係 "熟手" 既表現, 磨板係 "基本功" 既表現, 身為美甲師兩者都要有既武功來的。

其實除左水晶甲, gel甲係現時最流行外, 仲有聚脂甲, 絲網甲等, 不過就比較少人做而已。 而大家見到既立體雕花, 9成9都係水晶製品, Gel可唔可以做立體呢? 可以的, 不過要特別既技巧, 例如日本一位美甲師發明將Gel曬乾後, 一塊塊痴埋一齊變一朵花先至痴上手, 但呢類成朵立體的花就好少人做, 只係做show咁做而已。

邊種甲易斷d? 其實都冇分邊隻會易斷, 睇下你點用法而已, 假甲可以比喻為玻璃, 唔會自己自殺爆烈的, 凡有遇上sin手, 碰撞都會爛, 如果好好使用, 兩種甲都唔易斷。 所以不能完全係美甲師既問題, 使用者好多野都要注意的, 例如凡事都不能以假甲借力, 唔好搵假甲開汽水, 撬野等。

邊種甲會厚d, 邊種甲會薄d呢? 我個人經驗會係成隻甲既長度而定的, 承力點既位置要有適當厚度去平衡整隻甲, C curve又係可以卸力的一個因素, 冇話邊種甲會厚d, 邊種會薄d, 太薄會容易斷, 因為承力點不足, 太厚有礙美觀的, 呢個係好睇美甲師經驗同手勢得出黎既效果。

甲型方面又點呢? 基本上水晶甲同Gel甲既甲型都會跟住同一個準則去做的, 打磨各樣都會係一樣, 只係矯型方面, 水晶甲會比Gel甲強d, 所以有扇甲既人, 做水晶的話, 效果會立即見到, 即時修長。

邊種甲難度會高d呢? 可以話係水晶甲難度會高d, 有d美甲師因為不太熟悉水晶甲, 所以只講Gel甲的好處, 因為比較容易做, 所以大多美甲師都喜歡做Gel甲。 有冇話邊隻會傷d呢? 我以前都以為係水晶甲傷d, 因為浸味都幾大, 但原來最傷甲既程序係過份打磨引致甲薄的, 只要打磨有技巧, 基本上兩種甲都唔會因為product而對指甲有乜野損害的。 當然美甲師要選擇一d安全既product做甲, 一般美國品牌通常都會安全, 因為必須要通過美國FDA才可以出售的。 而點解大陸有d會咁平呢? 因為product當中含有害成份MMA, 而呢種成份已o係70年代被美國禁用, 而大陸有d就繼續用咁解。 但大陸做甲係咪一定係唔好呢? 唔係的, 要睇果間公司用既product而定, 大陸都好多好靚既nail salon啊! 所以價錢如果好平, 就要諗清楚。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

mummy,

好詳細的解釋, 令我自己o既疑問都解決埋

男爵府

Perth,

又加左d野, 我會諗到乜就加乜, 所以你可以睇埋啦, 兩邊都有加!

複式洋房

^^

同我嗰美甲師講嘅基本原理差唔多,不過我始終唔係專業,都係將咁多年聽到嘅經驗分享,可能我表達得唔好啦。

男爵府

fanny,

你用bond之後先至用primer吧, 但你講果隻bonder係邊隻牌子, 每個product既bond都有d唔同, ibd果隻要曬的, 而EZbond就好快揮發的, 唔同野黎架喎, 你攪清楚先得架!

男爵府

juliebb,

其實你唔太清楚都好正常的, 因為你唔係專業美甲師, 只係比人做甲時聽番黎嘛! 不過你知道多d對你有益的, 因為你比對手人地做嘛! :-P

大宅

mummy,

收到
今日成日都在家, 發呆咁望住d甲, 又聽到樓下有d好懷舊的音樂, 想將呢個懷舊得黎又感慨o既feel整落甲, 不過.....唔知點樣整好, 諗到入哂神, 痴左咁樣 ?-(

男爵府

Perth,

見到你條毛! 幾飄丫~~ 飄過我畫果d!

複式洋房

其實都係架,因為我d真甲好鬼薄,以前做gel甲曬燈同拆甲都會覺得痛,所以有一排都無做啦。

依家新做呢間,佢就幫我用水晶甲做個底,再用gel甲係面做款,咁依家起碼拆甲唔駛磨到底。

^^

大宅

mummy,

哈哈, 我要再令到我條毛更飄先得, 唔夠飄做唔到一條靚毛

男爵府

juliebb,

做完假甲拆左之後覺得真甲薄左呢個都唔係甚麼咁稀奇吧, 你硬開硬咁耐, 突然間冇左當然會覺得好脆弱啦, 但拆甲唔使拆曬落底的, 就算轉款都係, 所以拆完甲拆剩少少都冇問題架。

至於你話做水晶底, 再用Gel黎做花款絕對可以的, 而做Gel甲底再做3D水晶花都一樣冇問題的。

係呢, 你不如開本相簿post下你做完甲既款式上黎比大家睇下吧! 我地好鐘意睇人地d作品架!

複式洋房

今年過年我整咗呢款...

呢對就係我細妹整

大家有無D款色提議一下,我下次可以試下整。

嘻嘻...

男爵府

Juliebb,

都靚喎, 法式係永恆款式, 加上彩繪就會特別d。
你可以click入我地相簿睇下吧, 或者有你鐘意的, 你下次可以試下。

首頁

尾頁

跳至