跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

Re: 餵人奶問題

唔得呀, 成個乳房硬晒, 用什麼方法都軟唔番 :-( 點算??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

mermaidmom 寫道:
唔得呀, 成個乳房硬晒, 用什麼方法都軟唔番 :-( 點算??

熱敷 + 按摩...
定係你乳腺塞o左? 我頭2日返屋企原來乳腺塞o左, 搞到勁谷又硬, 結果要用手泵泵通佢先有奶出... 如果唔係, 醫生教用手擠, 雖然我擠不得其法, 但應該work o架!!

大宅

:-( :-( 我都係出唔到奶呀......個胸勁谷勁痛, 連"格肋底"既乳線都腫埋, 試過晒幾款電泵, 根本"實"到無反應, 用手擠都試埋, 一日得個1oz :-( 擠完痛到死........好想放棄 :-(

子爵府

Eclipse_2006
我用avent手泵,一d都唔得,唔知係咪錯用?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

um... 有人話最好的吸啜係"老公"出手, 如果你老公唔介意, 叫佢幫你啜通D乳腺, 咁就好好多O架啦... 如果唔係谷到乳腺炎仲慘呀

子爵府

muji,
你去健康院, 佢地有專人個別教你, 我比教了, 真係好好.
我又餵人奶, 奶粉, 都ok!

大宅

tpmak,

你用手泵時, 你個乳頭有無比佢吸到前後郁動? 我而家唔係好多奶,但都已經由開始時一滴滴咁出, 到而家有時見到有小水柱.

由 tpmak 於 2007-04-16 15:24:39

Eclipse_2006
我用avent手泵,一d都唔得,唔知係咪錯用?
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

小倩,

唔該晒, 我今日用咗好多時間手擠, 宜家叫做好d, 用電泵開始有奶出, 不過'架肋dai'位仲有d硬同漲, 你果陣點通ga? 幾耐pump一次? 你宜家pump完奶係咪成個胸會軟哂? 我都唔知點樣先叫做通哂

小倩 寫道:
[quote]

熱敷 + 按摩...
定係你乳腺塞o左? 我頭2日返屋企原來乳腺塞o左, 搞到勁谷又硬, 結果要用手泵泵通佢先有奶出... 如果唔係, 醫生教用手擠, 雖然我擠不得其法, 但應該work o架!! [/quote]

大宅

muji,

我早2日都係甘, 後來發覺用pump係冇用, 你要先通乳線, 用手係惟一方法, 快d通, 唔係會乳腺炎, 我尋日唸住放棄, 陪月今日煲了豬潤水比我, 但我不忿, 大拿拿$1520買咗個pump3日就冇用, 我已經第3個b, 今次冇就以後都冇機會, 所以今日死推lan推鬆咗d, 但仲要有排努力, 你都係一樣呀, 努力!

muji 寫道:
:-( :-( 我都係出唔到奶呀......個胸勁谷勁痛, 連"格肋底"既乳線都腫埋, 試過晒幾款電泵, 根本"實"到無反應, 用手擠都試埋, 一日得個1oz :-( 擠完痛到死........好想放棄 :-(

王國長老

小倩,

唔該晒, 我今日用咗好多時間手擠, 宜家叫做好d, 用電泵開始有奶出, 不過'架肋dai'位仲有d硬同漲, 你果陣點通ga? 幾耐pump一次? 你宜家pump完奶係咪成個胸會軟哂? 我都唔知點樣先叫做通哂

其實我無谷奶感覺, 係O個日乳腺塞之外, 我無再試過谷奶谷到好漲/痛... 基本上咩時間摸都係軟pad pad o架... 不過無論用手泵/電泵, 開頭都會有噴奶反應囉 (即係一條條水柱咁噴射出來)

D過來人朋友話, 如果上奶上得好, 係可以有2-3次噴射O架, 不過我就無呢個效果啦... 我都懷疑我呢對電泵可以"捱"到幾耐~ 硬係覺得自己唔夠貨, 今日託人買了多奶茶, 唔知有無幫助啦

大宅

唉.....我右邊既乳房都仲可以用手推鬆d, 但係都只係得個幾滴奶出, 左邊即頭推極都唔鬆, bb開始習慣用奶瓶, 唔多肯用力食........真係都幾灰, 明明個胸大左2個cup都無奶 :-( :-(

大宅

你試下用力扲落乳房內有一粒一粒嘅位, 跟住用力按乳暈ja出來, 我用紙巾sor走, 如是者一邊攪咗2hours先鬆咗d, 我呀b都已習慣用bottle, 而且之前咬到我損哂, 我冇比佢埋身, 而家只是密密pump.再試下啦

muji 寫道:
唉.....我右邊既乳房都仲可以用手推鬆d, 但係都只係得個幾滴奶出, 左邊即頭推極都唔鬆, bb開始習慣用奶瓶, 唔多肯用力食........真係都幾灰, 明明個胸大左2個cup都無奶 :-( :-(

大宅

我都買咗多奶茶, 不過唔敢飲住, 怕未通哂又塞過 而家只有密d pump, 你想上奶, 飲多d奶, 木瓜魚湯, 牛秋魚湯等. 你仲有冇埋身餵呀? 我pump炸, 唔知可唔可以keep住奶量

小倩 寫道:

其實我無谷奶感覺, 係O個日乳腺塞之外, 我無再試過谷奶谷到好漲/痛... 基本上咩時間摸都係軟pad pad o架... 不過無論用手泵/電泵, 開頭都會有噴奶反應囉 (即係一條條水柱咁噴射出來)

D過來人朋友話, 如果上奶上得好, 係可以有2-3次噴射O架, 不過我就無呢個效果啦... 我都懷疑我呢對電泵可以"捱"到幾耐~ 硬係覺得自己唔夠貨, 今日託人買了多奶茶, 唔知有無幫助啦

王國長老

我都買咗多奶茶, 不過唔敢飲住, 怕未通哂又塞過 而家只有密d pump, 你想上奶, 飲多d奶, 木瓜魚湯, 牛秋魚湯等. 你仲有冇埋身餵呀? 我pump炸, 唔知可唔可以keep住奶量

我一日已經有幾煲燉品 + 湯水, 所以無再額外煲木瓜魚呀, 因為醫生話只要有足夠水份就會有奶... 我一日飲O岩水份睇怕都有4L, 但都唔明點解仍然無咩貨... 我都有飲奶, 噚晚飲O左一次多奶茶, 又係唔覺有多到喎...

自從買O左電泵後, 我埋過身一次咋... 不過我觀察到左邊乳頭俾個奶泵喇叭吸到脹O左, 啜實响個窿度, 所以奶泵吸啜時其實唔係好按到個乳暈位, 唔知係咪咁左右2邊會差1/3奶量... 或者晏D用手泵再清清個尾, 希望會好D...

係呢, 唔知大家有無呢個情況, 乳頭俾滲出來D奶腌到好痕, 仲變O左白白O地色... 有咩計呢?

王國長老

我一日已經有2煲燉品 + 湯水, 所以無再額外煲木瓜魚啦... 但就keep住有飲奶囉... 其實醫生話只要有足夠水份, 就應該會有奶... 講真我一日吸收O既水份差唔多有4L, 無理由咁都唔夠奶, 真係令人氣餒

自從買O左電泵後, 我埋身餵過一次咋... 噚晚飲O左一次多奶茶, 暫未覺奶量有多到, 可能真係要跟足盒上指示, 日飲3-5次先見效O卦 不過泵奶時, 我發現有個現象, 左邊乳頭係啜到脹O左, 塞實响個喇叭杯度, 基本上係按唔到個乳暈位... 但右邊又無O架喎, 好明顯睇到個奶泵吸啜時乳暈位係一下鬆一下緊咁O架... 所以奶量左右係差1/3~ 或者晏D用手泵清清個尾, 睇下會唔會好D...

係呢, 唔知大家有無呢個情況: 乳頭俾滲出來D奶腌到痕痕O地, 仲變O左白白O地色? ?-(

王國長老

BK搞咩? 又short o左... 等我以為出唔到post又由頭再打過

大宅

係呢, 唔知大家有無呢個情況: 乳頭俾滲出來D奶腌到痕痕O地, 仲變O左白白O地色? ?-(

係啦!唔知點解泵完奶個胸會好痕
只許周官放火 不許百姓點燈

大宅

halo我係路過o既0701mama
你地如果想多o的奶,最好最好係飲梳欏魚or章魚花生雞腳
可以+埋通草煲
我就覺得o的湯濃o的仲好
一日要飲8-12杯水...唔一定要飲奶o既
睇完鏗鏘集之後我都冇再飲奶lu
電泵最好都係用medela or amenda la
如果個breast谷o既話
泵之前最好用hot pad fu 下先
or熱水fu
其實初初可以試下俾呀b一路食你一路pump嫁~~

add oil la~~
祝各位奶媽路路暢通...奶量節節上升!!

大宅

我尋日飲咗木瓜魚湯, d奶都唔見有多到, 究竟係咪自己本身冇嘜奶呢? 你宜家幾耐pump一次?一次pump到幾多呀?呀b洗唔洗補奶? 我宜家3-4小時pump一次, 一次只得30-50ml, 要補2安比呀b, 再噉落去, 呀b愈飲愈多, 追都追唔到, 唔知點攪:-(

我左右邊都有偏差, 唔知點解, 另外都有你講果d痕痕哋, 我唸大家都係gum應該係正常ge.

bk係成日都short short地, 有時真係好mung咖!

小倩 寫道:

我一日已經有2煲燉品 + 湯水, 所以無再額外煲木瓜魚啦... 但就keep住有飲奶囉... 其實醫生話只要有足夠水份, 就應該會有奶... 講真我一日吸收O既水份差唔多有4L, 無理由咁都唔夠奶, 真係令人氣餒

自從買O左電泵後, 我埋身餵過一次咋... 噚晚飲O左一次多奶茶, 暫未覺奶量有多到, 可能真係要跟足盒上指示, 日飲3-5次先見效O卦 不過泵奶時, 我發現有個現象, 左邊乳頭係啜到脹O左, 塞實响個喇叭杯度, 基本上係按唔到個乳暈位... 但右邊又無O架喎, 好明顯睇到個奶泵吸啜時乳暈位係一下鬆一下緊咁O架... 所以奶量左右係差1/3~ 或者晏D用手泵清清個尾, 睇下會唔會好D...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想問生咗幾耐才可以用泵泵都奶?每次要泵幾耐?我覺得阿b食10-15分鐘後,已經無脹住的感覺,我驚泵咗出嚟阿b唔夠食。

首頁
23456...7

尾頁

跳至