自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+tinetine_miracl+於+13-12-01

原帖由 yl88 於 13-12-01 發表
yes我相信10個有10個家庭主婦煮餸都唔會載手套羅
你錯喇,我媽煮咗40年,佢係戴手套煮飯架,因為怕濕水多影響皮膚。我自己都戴手套煮野食,因為都係怕整粗對手。

大宅

回覆 happy168 的帖子

用筷子會好D,不過佢都有提過佢鐘意用手。

大宅

回覆:boobecky 的帖子

agree

男爵府

回覆:欣賞Gigi姐無查指甲油煮餸

我覺得係屋企煮野,帶手套掂食物,係驚整污糟自己對手多啲。啲手套咪又係工廠做出黎,幾蚊幾十對,唔通消晒毒咩。

珊瑚宮

引用:但我見佢同手指試味道,又用她手放其他調味

原帖由 wu_winky 於 13-12-01 發表
但我見佢同手指試味道,又用她手放其他調味料
係屋企煮飯帶手套架?手套有冇換、著完又著,隨時比就咁用手更污糟

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+tinetine_miracl+於+13-12-01

原帖由 yl88 於 13-12-01 發表
yes我相信10個有10個家庭主婦煮餸都唔會載手套羅
同意

珊瑚宮

引用:我覺得係屋企煮野,帶手套掂食物,係驚整污

原帖由 shio 於 13-12-02 發表
我覺得係屋企煮野,帶手套掂食物,係驚整污糟自己對手多啲。啲手套咪又係工廠做出黎,幾蚊幾十對,唔通消晒 ...
工廠周圍放,根本冇可能衛生,如果買手術專用,唔係超巿家品店啦。

複式洋房

Quote:tinetine_miracl+發表於+13-12-1+20:

原帖由 超級大懶蛇 於 13-12-01 發表
認同, 手套係戴俾人哋睇嘅啫.

一對洗乾淨嘅手比一對唔洗嘅手套乾淨唔知幾多倍呀
係呀! 除非你每做一樣嘢就換手套, 如果唔係你帶著手套做完A, 又掂下其他用具 , 又掂下食物, 其實咪又係污染食物! 其實處理食物前清洗雙手已經足夠!

大宅

回覆:欣賞Gigi姐無查指甲油煮餸

咁先係師奶煮餸,親切感大大提高

伯爵府

我係屋企煮野/醃野唔會用手, 一係用筷子一係用手套(用完即棄, 整完一樣野就唔要, 但唔係時常用) 見到個男人用手拿,有d想嘔

男爵府

wonderlulu 發表於 13-12-2 08:26
工廠周圍放,根本冇可能衛生,如果買手術專用,唔係超巿家品店啦。

...
果 d 膠手套穿來清潔洗碗還可以 , 如果用來接觸食物 , 我不安心 , 因為果 d 膠 , 色料 , 應該不會是食物安全級 , 接觸肉類油脂可能會釋放毒素 其實好多膠盒接觸油脂食左對身體都有害 , 所

以而家好多主婦都改用玻璃兜了 .

子爵府

首頁

尾頁

跳至