跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 有冇8月份媽咪係瑪麗生呀?一齊傾下

fanipwife
我睇到你既消息呀,努力同bb一齊增磅,唔好怕肥食多d有營養既野,試下一日食2隻烚雞蛋吖,跟住一齊做8月份媽咪!
你平時返QM覆診都有得照u/s又幾好喎,我係健康院只係按下個肚同聽bb心照就完架啦。

katkat_mom
今日見到你老公拎住本藍色薄仔,你地係咪公務員黎架?

大宅

Fannysamuel,

我一定要努力呀, 因為我都唔想bb太早出世呀, 我都會試下食烚雞蛋, thanks你呀~~
憲泓出世6磅 2歲10個月29磅

複式洋房

唔好客氣啦!最緊要仲儘放鬆心情同留意胎動次數(冇記錯每日最少十次),有咩進展講出黎分享下,努力努力,食多D食多D!

大宅

Fannysamuel ,

我bb成日都郁, 我每日都有留意, 但估唔到我27wk時一切都正常, 只係30wk4d時發現bb唔係好長胎, 所以我由昨日開始已經努力食多d野, 希望bb由s size增到m size啦

別墅

fanipwife,

無錯, 要食好d, 仲要保持心情愉快, 胎兒便會長肉o架喇!你都有睇余醫生, 佢都應該有叫要keep住時刻開開心心, 知嘛!

fannysamuel,
你真好眼啊, 我都想係公務員, 不過只係合約員工咋.

複式洋房

haha....因為我老公同你地係自己人,佢睇到平時用開既野咪估下羅!正常好少人用呢款薄仔麻!

我今日上埋最後一堂產前班lu,下星期參觀埋瑪麗,就唔使好似4、5月咁忙,又上堂、又覆診、又飲糖水,成日要請假。

別墅

你就好啦, 我仲有兩堂要上, 仲要飲糖水,覆診同運動班, 真係差不多忙到小b出世.

禁止訪問

環保接龍勳章 大廚勳章

複式洋房

係呀!好靜呀!
我終於準備好走佬袋啦,個袋19' x 11' x 9'都唔夠裝,唯有拎起水杯、梳、牙膏個d自己野叫老公攞算啦!

一陣去贊育照u/s呀!睇下胎盤有冇升高同bb頭仔轉左未,希望bb乘d轉左頭仔落去就好lu.....

聽朝就去參觀瑪麗,之後想去食Tea buffet ,而家唔食,生完要收身冇得架啦!

今個星期飲左第一次白蓮so,諗住一星期飲一次,再飲下付竹蛋糖水,大家開始飲未呀?

禁止訪問

環保接龍勳章 大廚勳章

複式洋房

姑娘話我胎盤唔低 ?-( ,個report都係咁寫(not low)!佢話距離少過5cm就算低,我最少係5cm、最多係5.3cm,所以唔使再照喎!

但係頭仔未轉呀!我問佢未轉係咪要開刀,佢話未轉都可以唔使開刀 ,不過等你既e生(健康院/贊育)決定。唯有下次(5/7)返健康院再問過。

最後我問佢我隻手出左2、3點紅色,咩黎架?佢睇完浄係問我平時覆診係呢度定出面(健康院/贊育),我話出面。佢答我咁你一陣落去G/F問姑娘啦。
落到G/F問姑娘(個個係產前講座把聲幾大同幾攪笑坐係counter),佢問番我點解上面唔睇,上面都有e生,我話唔知係佢地叫我落黎問,姑娘望兩望笑笑口話冇事既我都有啦! 我話我大肚緊係驚d啦,你又冇大肚!佢再望下話就咁睇冇事,唯有走啦…佢都可能趕住收工(4:40pm)

大宅

畀面勳章

有冇8月份媽咪係瑪麗生呀?一齊傾下

我預產期是8月16日,依家32週,7月5日及12日參加左贊育產前運動班,之前喺贊育飲第二次糖水超標,要食營養餐.有無媽咪好似我咁呀?!

大宅

我而家32wk5d都覺得自己好"論盡", 好似成日都想訓咁, 我6月29日上最後一堂產前運動班, 到時唔洗成日上去贊育果條"長命斜", 我都飲左糖水report ok 所以唔洗食營養餐, 你地有冇子宮收縮同多左d分泌呀?

大宅

畀面勳章

好彩我都唔算"論盡", 不過, 成日流汗, 覺得好熱呀.  我以前未有bb時怎小流汗,除非做運動,依家唔得勒,開小陣冷氣都唔掂. 我7個月開始已經成日子宮收縮, 早幾日仲有啲m痛既感覺.呢排都勁多分泌, 有時都唔知係汗抑或分泌.
你地開始飲白蓮鬚雞旦未呀?我今日飲第一次,味道都ok喎.星期二上午要返贊育覆診勒,依家要3星期返去一次,你地係咪都一樣? 

禁止訪問

環保接龍勳章 大廚勳章

大宅

畀面勳章

Dear jensan

你要爭取時間休息啊! 34weeks要瞓多啲, bb至會長快啲, 你夜晚有無抽筋或腳腫?

我尋日第1次飲完白蓮鬚雞旦, 半小時後立即肚痛, 去完廁所就舒服哂, 好似排毒咁, 你會唔會好似我咁? 不過, 我陀BB常常都肚痾, 但每日痾唔超過2次, 所以無特別同醫生講, 因為未大肚前腸胃都差唔多.

點解你會去健康院覆診, 因為我一路都去贊育覆診, 有什麼分別呢?

我通常坐地鐵去到上環再轉的士, 行上去實在太辛苦, 咪攪.

你會放前4後6, 抑或前2後8呢?

複式洋房

上星期六忍唔住去永安買左bb車,而家d物品好似準備好哂等bb出世!bb上星期五32wk3d-1.9Kg!
最近先發覺搓完肚bb就會郁,好得意架(因為我之前冇搓肚習慣)同埋bb既力度真係勁左好多!
我就算係冷氣地方食飯都會熱到流汗,老公都覺得誇張!
飲糖水我過關,不過bb頭仔係唔肯轉落去,上次照u/s時直情坐係度。

禁止訪問

環保接龍勳章 大廚勳章

禁止訪問

環保接龍勳章 大廚勳章

大宅

畀面勳章

Hi jensan

我都係住北角架, 贊育無問過我想去健康院覆診or返醫院喎, 我以為係醫生決定咋. 初初幾次都係比見習醫生檢查, 近排已經由同一個醫生follow up番, 都ok既, 係遠啲囉.

Hi Fannysamuel

你記住要行多啲, 係屋企唔好成日坐, 慢慢散步就ok. 因為姑娘講過, 要bb頭仔向下要靠地心吸力, mummy成日坐只會壓住bb, bb唔舒服就會將身體打橫瞓.

我31 weeks照u/s時, bb頭仔已經向下, 背脊向住我肚皮, 私家醫生話呢個姿勢係最好順產. 因為我喺office成日坐, 好小機會郁, 所以返到屋企我就企多啲. 你試下啦!

首頁

尾頁

跳至