在職全職

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

我都係96喎, 不過係英文
2002年就mba 畢業
9月阿女返學, 得0個3個鐘, 都係無謂諗d 乜嘢freelace 囉
我打算去搵d 義工做下, 過下日神, 又冇壓力, 又可以同人吹下水
so good 呢

原文章由 l_wingwing 於 07-7-29 22:36 發表

我都係讀中文喎...我零一年grad架

大宅

原文章由 l_wingwing 於 07-7-29 22:36 發表

我都係讀中文喎...我零一年grad架

嘩, 你咁後生就做生... 我好羨慕啊... 因為我啱啱生咗冇耐, 阿b就來四個月.. 有d力不從心..

大宅

原文章由 ymc2727 於 07-7-30 00:39 發表
我都係96喎, 不過係英文
2002年就mba 畢業
9月阿女返學, 得0個3個鐘, 都係無謂諗d 乜嘢freelace 囉
我打算去搵d 義工做下, 過下日神, 又冇壓力, 又可以同人吹下水
so good 呢

做義工, 好嘢啊...
英文係啊.. 嘩!!! 我d英文好鬼水皮.. 第日可以請教你
睇你o既posts 數目, 好勁喎.. 加入咗媽咪行列幾耐啊?
MBA... 唉.. 我都唔諗啦, 生完發覺自己冇咗記性, 完全記唔到嘢.. 但我都係生前生後有幫我細佬做MBA 功課.. :mrgreen: :mrgreen: .. 竟然有A

大宅

我係97心理系的,加入全職媽咪己兩年了

[ 本文章最後由 ohmama 於 07-8-1 00:29 編輯 ]

伯爵府

dragon,
我女係2004年10月出世架
佢出世6個月我至 quit 份工

頭0個幾個月阿b 唔係食就瞓, 冇咩特別, 叫易handle 架喇
過咗6-7個月, 開始食固體, 您又要樣樣整下比佢試
佢地又瞓少咗, 您又要同佢玩下, 傾多d 計, 身心更疲累噃
您點算呀

原文章由 dragonpork 於 07-7-30 10:55 發表

做義工, 好嘢啊...
英文係啊.. 嘩!!! 我d英文好鬼水皮.. 第日可以請教你
睇你o既posts 數目, 好勁喎.. 加入咗媽咪行列幾耐啊?
MBA... 唉.. 我都唔諗啦, 生完發覺自己冇咗記性, 完全記 ...

大宅

原文章由 ymc2727 於 07-7-31 00:53 發表
dragon,
我女係2004年10月出世架
佢出世6個月我至 quit 份工

頭0個幾個月阿b 唔係食就瞓, 冇咩特別, 叫易handle 架喇
過咗6-7個月, 開始食固體, 您又要樣樣整下比佢試
佢地又瞓少 ...

嘩.. 真係想講聲, 你好好命啊... 頭個6個月, 阿b唔係食就瞓..
我個b難湊到死. 我就來人都癲. 食得少, 瞓得少.. 又唔肯躺直瞓係度. 成日都扭人抱..

咦.. 咁你阿b咪今年入幼稚園囉?

大宅

原文章由 ohmama 於 07-7-30 23:07 發表
我係97心理係的,加入全職媽咪己兩年了

讀心理, 對湊b會唔會都有幫助啊?
好似bb吮手指時, 你可能會諗 Freud 話呢d係口腔探索期.. 唔俾食, 第日個b會比較feel frustrated?

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

Dear Dragonpork,

You are not 老餅... I graduated in 91 - Business Admin major in Marketing. But I still feel young!

原文章由 dragonpork 於 07-7-28 18:16 發表
不如大家講下大家幾時畢業, 同埋主修d乜嘢啊..
我.. 96年畢業囉.. 係呢度好似係老餅.. 讀中文架

大宅

原文章由 fishmum 於 07-7-31 13:19 發表
Dear Dragonpork,

You are not 老餅... I graduated in 91 - Business Admin major in Marketing. But I still feel young!

wah.. graudated in 91!!! you should have experienced staff-orientated market. when the economy was good, you could ask for higher salary and better package from employer!

大宅

我係97年畢業的....06年做全職媽咪, 都唔容易...我個仔依家就快15個月, 有時間有機會都想遲d出番來做野.

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 waihinma 於 07-6-9 23:51 發表
我都係全職媽媽 (唔駛出去返工), 十年前大學畢業, 而家 home office 形式做嘢, 我認為:
1. 自我價值很重要.
2. 自尊很重要.
3. Keep the pace with the world 也很重要.
如果想做全職媽媽, 做一兩個 ...

我都有您這個同一想法,最緊要是過到自已那一關,但實在的我也很予盾?!
因要earn for三個家庭,但又想全職睇住個4歲的仔,現時奶奶又要幫姑仔日晚湊new born baby,跟本不能照顧兩個.交給bun湊,他又從來沒跟過外人.做女性真的不容易.

大宅

原文章由 waihinma 於 07-6-9 23:51 發表
我都係全職媽媽 (唔駛出去返工), 十年前大學畢業, 而家 home office 形式做嘢, 我認為:
1. 自我價值很重要.
2. 自尊很重要.
3. Keep the pace with the world 也很重要.
如果想做全職媽媽, 做一兩個 ...

hmm.. 但係我覺得
1. 自我價值, 係你自己俾自己, 同埋你老公屋企人俾, 我覺得同做唔做嘢冇關係
2) 自尊, 我都覺得係自己o既問題. 唔係一定做嘢先有自尊, 唔做嘢就冇

大宅

我諗返工最大好處係可以keep住見不同的人,同不同層面的人接觸,從而自己亦要保持在最佳狀態

留在家照顧小朋友,談話對象只有小朋友,或其他c9,話題都是湊仔經,不免單調枯燥,自己的轉速亦不免會低了

久而久之,自尊和自我價值也會有所改變

別墅

i totally agree. i am thinking to find a job soon

原文章由 ohmama 於 07-8-1 12:39 AM 發表
我諗返工最大好處係可以keep住見不同的人,同不同層面的人接觸,從而自己亦要保持在最佳狀態

留在家照顧小朋友,談話對象只有小朋友,或其他c9,話題都是湊仔經,不免單調枯燥,自己的轉速亦不免會低了

久而久之 ...

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

I think I have experienced the ups and downs....

做咗咁多年嘢,好開心可以停一停, 比多D時間兩個小朋友!

原文章由 dragonpork 於 07-7-31 13:55 發表

wah.. graudated in 91!!! you should have experienced staff-orientated market. when the economy was good, you could ask for higher salary and better package from employer!

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

Your bb is so cute, 捨唔捨得呀?

原文章由 mavis_chiu 於 07-7-31 15:29 發表
我係97年畢業的....06年做全職媽咪, 都唔容易...我個仔依家就快15個月, 有時間有機會都想遲d出番來做野.

大宅

I graduated on 1997 in management and I finished my master on 2006 in international marketing.

原文章由 dragonpork 於 07-7-28 18:16 發表
不如大家講下大家幾時畢業, 同埋主修d乜嘢啊..
我.. 96年畢業囉.. 係呢度好似係老餅.. 讀中文架

大宅

thank you! 我個仔係幾cute, 不過更加頑皮同勁摟計, 大卑氣!
到時可能會唔捨得, 我估會係擔心多d!

原文章由 fishmum 於 07-8-1 12:33 發表
Your bb is so cute, 捨唔捨得呀?

大宅

caspar_mama,

you son is very handsome and cute. how old is he now?

Cheers,

原文章由 caspar_mama 於 07-8-1 11:29 發表
i totally agree. i am thinking to find a job soon

別墅

Thanks very much. Caspar is almost 17 months.
Your baby is also a cutie. :)

原文章由 avalyl 於 07-8-2 12:22 AM 發表
caspar_mama,
you son is very handsome and cute. how old is he now?
Cheers,

首頁
23456...8

尾頁

跳至