跳至

首頁
23456...43

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我呢兩日都有陪BB返學,佢兩日都無喊,但係吾肯坐定定,成日要走去玩玩具,食腸仔又吾識分兩次食,成舊放入口,Tung吾到嘔番出來。我都吾係太放心佢自己上堂,如果可以陪多幾日就好了。

大宅

kuku0905,
多謝你既提點:lol: , 我會去校服公司度check清楚先買架啦, 真係要檢討下! 我仔仔11月先2夠歲呀, 所以11月先返學, 我都會陪佢返學呀!

Lalacat,
幾好喎你個仔無喊, 好叻呀, 繼續努力啦, 有腸仔食架, 總有無其他野食呀, 學校係咪上1個鐘頭就叫你走啦, 應該要多幾日俾我地家長陪上堂啦!

大宅

klcconnie
返一個鍾頭都有茶點食,小朋友都好開心,除了有腸仔又有面包,今日老師又送氣球比小朋友,我個仔話好鐘意返學啊。

大宅

lalacat,
幾好呀, 返1個鐘都有野食, goodgood, 又有汽球送, 你個仔好love返學呀, 勁好呀, 真係乖啦!

大宅

Dear all,
我想問下校服要訂咩野size 先岩呢?

別墅

原文章由 kuyu0905 於 07-8-7 16:24 發表

Hi, Doris,

這幾天公司都很忙, 所以並沒有陪囡囡返學, 由婆婆帶, 她回來後告訴我, 今天囡囡差不多喊足一個小時呀! 中午見到囡囡時, 眼都喊到有點腫, 過多兩日都不知怎麼辦!

可能她是全班最 ...

Hi Kuyu,
唔好意思,記錯咗你囡囡係囝囝。
你囡囡係唔係藍組呀!原本我囡囡係藍組,不過學校改咗佢做黃組呀!唉!呢排囡囡無故變咗做喊驚,所以我一早預咗佢會勁喊,返學2日就喊咗2日仲成日驚到逃走,只有係食嘢&做手工既時候情緒較為穩定d,今朝唱歌既時候佢喊到顛哂我都有d想喊!都唔知佢幾時先會適應,又或者佢自己一個返學反而唔喊唔扭計都唔定。

別墅

原文章由 klcconnie 於 07-8-7 18:41 發表
Dear all,
我想問下校服要訂咩野size 先岩呢?

你囝囝11月先返學,咁快要買定校服?

別墅

原文章由 lalacat 於 07-8-7 18:31 發表
klcconnie
返一個鍾頭都有茶點食,小朋友都好開心,除了有腸仔又有面包,今日老師又送氣球比小朋友,我個仔話好鐘意返學啊。

你囝囝既反應都好好喎!佢係咩組呀!

男爵府

Dear all
我個仔9月先返學,我真係好擔心佢到時唔知會點?做校服個日佢都好驚好驚,全程要抱,影相幾乎影唔倒,佢平時好痴我,個性非常慢熱,諗起到時自己返3個鐘學,真係好想喊只可陪3日,實在太少了...

大宅

dorischung,
原本我囝囝係藍組,不過學校改咗佢做黃組。
klcconie,
我囝囝係穿S碼,因為佢都好細粒。外套就係XS碼,穿起來都幾大件的。圍裙得1個Size。

老師昨日話小朋友最好有個英文名,方便外籍老師叫佢地,你地小朋友有個英文名未架?我囝囝都未改。

子爵府

Hi, 各位媽咪,想問下你地係幾時 interview ? 因為我都同囡囡報左名讀出年n1 , 但仲未收到interview ?

大宅

littlemiyo,
我個仔07年11返學, 都係07年3月先interview呀, 見完後大約等3星期就知道結果啦!

大宅

無噤快interview,我都係今年1月尾先interview,5月辦第一次註冊。

原文章由 LittleMiyo 於 07-8-8 10:50 發表
Hi, 各位媽咪,想問下你地係幾時 interview ? 因為我都同囡囡報左名讀出年n1 , 但仲未收到interview ?

大宅

lalacat
唔該晒你既校服size information, 我個仔都未改英文名呀, 都唔知改什麼名好!

子爵府

Thank you , 因為我係網上報名,(半年前) 我怕 miss 左 ,?-( 咁我仲要等多半年 ,?-(

別墅

原文章由 lalacat 於 07-8-8 09:28 發表
dorischung,
原本我囝囝係藍組,不過學校改咗佢做黃組。
klcconie,
我囝囝係穿S碼,因為佢都好細粒。外套就係XS碼,穿起來都幾大件的。圍裙得1個Size。

老師昨日話小朋友最好有個英文名,方便外籍老 ...

Hi lalacat,
時間過得真快,咁就返咗3日學啦!
原來我地囝囝囡囡都係同班同學。
囡囡成日喊,掛著照顧佢都無留意其他小朋友!

別墅

原文章由 klcconnie 於 07-8-8 11:31 發表
lalacat
唔該晒你既校服size information, 我個仔都未改英文名呀, 都唔知改什麼名好!

學校校服都係分L,M,S之類,校服公司既職員望吓囡囡都知佢係咩size,我諗都無咩要擔心!反而真係要check吓d校服,o個日我都換咗幾次,仲有書包一拉個銬就斷咗!

一早改定英文名都好喎,臨急先改囝囝都唔記得係自己個名啦!
真係未改英文名都唔緊要,老師話可以用返中文名個拼音。

大宅

doris,
果日都有書包攞埋架, 甘我應該去校服公司度攞呀, 係啦而家先改英文名, 小朋友都唔知係邊個啦, 所以都唔改住啦!

大宅

我個囝都吾係好記得自己個中文名,反而D 米奇老鼠 , 巴斯光年 , Hello kitty佢就記得曬。

大宅

唔緊要啦, 小意思啫, 好多時都唔係好記得囝定囡。

今日囡囡好乖, 昨天應承過媽媽唔喊, 今天真的沒有喊 (可能有我陪佢), 加上食東西時又懂得舉手問老師取, 只是面對著一大群小朋友, 還是有點不習慣, 但總體來說算有進步了, 所以要給她兩個"叻" "叻"

你那班有多少個女生? 我這裏只得4-5個, 每次去厠所都可以很快搞掂!

明天要她們自己一個去面對新環境了, 不知會怎樣呢? 今天要好好輔導一下, 讓她們有心理準備, 祝大家的小朋友都可以盡快適應幼兒園的生活。

原文章由 dorischung 於 07-8-7 21:12 發表

Hi Kuyu,
唔好意思,記錯咗你囡囡係囝囝。
你囡囡係唔係藍組呀!原本我囡囡係藍組,不過學校改咗佢做黃組呀!唉!呢排囡囡無故變咗做喊驚,所以我一早預咗佢會勁喊,返學2日就喊 ...

首頁
23456...43

尾頁

跳至