自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆 brainmum 的帖子

普通飯局一圍一千都有添,

結婚圍台貴好多架,

你去食飯頂多食兩個鍾, 你去擺酒你坐佢半日呀........

都唔係果係數

子爵府

引用:Quote:原帖由+lovenambb+於+14-01-03+發表

原帖由 SMILE_CHINGB 於 14-01-03 發表
我有時真係唔明,點解唔熟都請人去,有點被老屈嘅感覺好似想湊夠人咁

...
我上月好朋友結婚我封2000,月尾喱個……………有四年冇見過,封500會唔會好樣衰

rachel_ching  唔會  發表於 14-1-4 20:59
myaisha0435  唔會, 佢明顯奏人數啦, 去已經好比面  發表於 14-1-3 16:48

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

03231008 發表於 14-1-3 16:26
冇錢咪唔好擺酒囉, 你而家係"請"飲呀, 小姐, 唔係屈人比錢「請」你做show呀

利申:本人已婚多年,當年擺酒都係本着"請"人來高興下既心, 唔係想做SHOW, 亦唔係想屈人... 呢個係主人家同來賓既心態分別, 我呢個叵應係站在來賓既心態, 去得飲你果餐, 我都唔想主人家蝕先咁樣"量化"個人情, 當然我自己亦會另外計埋相熟程度來作加減, 本人亦只係比樓主一個意見, 希望大家唔好誤會我既意思
我在BK的成長~~

子爵府

myaisha0435 發表於 14-1-3 16:37
$ 800 係公價呀

$500 都好多年之前囉

真係有公價???

To be or not to be  that is the question~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

老實结婚收禮都有赚,除非比外媽打劫一半~

.

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆 newcook 的帖子

我都諗緊..我都係上年先結婚咋嘛..
其實我宗旨係人比幾多我,我比返幾多人..或者再up dd..
但唔好講到今年最少8舊囉..

男爵府

Birzzle 發表於 14-1-3 15:19
$600-800睇交情

有朋友明年年底擺,$6000唔洗一圍
唔明點解年底攞唔洗6K?

Birzzle  新開的,喺九龍灣定觀塘工廠區附近,唔記得叫乜名  發表於 14-1-3 20:02

子爵府

回覆:而家去飲..酒樓公價$800

我結婚個年已經有人話係【08】

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:上次同兩個未結婚0既朋友講開去飲,佢地齊聲

原帖由 小新B 於 14-01-03 發表
上次同兩個未結婚0既朋友講開去飲,佢地齊聲話而家酒樓公價已經8舊水..我有d出奇..
普通朋友唔通比6,7舊都算 ...
每個人心目中都有自己嘅公價,我見過有人全家動員公價都係兩舊,可能佢仍然身在千禧心在197幾年

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

珍珠宮

畀面勳章

回覆 oldyc 的帖子

其實你回想下..公價呢樣野其實你阿媽個年代已經有架啦

(果時 , 一個人去500, 兩個800, 成家就自己決定(請得成家去交情都唔差得去邊啦)

你高興咪比囉, 覺得唔值/有困難咪比少d囉, 有時候朋友既大家咩環境心照啦,

只係而家d人好像有公價就老憑一定要比呢個數,唔比就黑面, 搞到大家冇隱姐,

其實有公價又唔係錯, 錯既係人地冇比就黑臉果d人姐,

p.s. 唔熟果d我收到帖都唔會去同唔做禮比佢.........因為而家d人好喜歡莫名其妙比帖你

侯爵府

引用:依家都好難揾到6K(當$500X12)一圍既酒樓咯,

原帖由 catherinenyc 於 14-01-03 發表
依家都好難揾到6K(當$500X12)一圍既酒樓咯, 當你話齋9K一圍除返開都$750啦, 咁$500仲點比得出手丫 ...
我好贊成你講法,雖然話唔係夾錢食飯啫,都唔想人地蝕本,人地有難處唔通又話你知咩 我公價都係左800好耐…

rachel_ching  咁咪搵平d lor  發表於 14-1-4 20:51
koyukizoe  有難處咪搵間平d既酒樓  發表於 14-1-4 07:59
catherinenyc  感動!終於有人明我既意思。。。多謝你~  發表於 14-1-3 17:11

大宅

引用:回覆+Chowying+的帖子我自己係咁唸啫,+去得

原帖由 catherinenyc 於 14-01-03 發表
回覆 Chowying 的帖子

我自己係咁唸啫, 去得飲既都有返咁上下交情, 都唔想人地蝕既, 當大家夾錢食飯都不為 ...
用"蝕"呢個字眼已唔啱,擺酒唔係做生意亦都唔係投資項目囉

rachel_ching  X2  發表於 14-1-4 20:52
lovehimhim  咪係,咩唔想人蝕呢,而家請飮=做生意?冇能力去屋村酒樓四五千蚊一圍都有,再唔係唔好擺囉!  發表於 14-1-4 13:10

伯爵府

虎到金來勳章

skybiebie 發表於 14-1-3 17:07
我好贊成你講法,雖然話唔係夾錢食飯啫,都唔想人地蝕本,人地有難處唔通又話你知咩 我公價都係左 ...
結婚擺酒係開心事, 鄧朋友高興, 咁新人都係有能力先會攪啦, 咁攪得就要預左錢去埋單, 如果有難處, 根本唔應該超出自己能力啦!!!

朋友請我飲, 我只係會向著交情去諗, 佢有無錢埋單, 有無難處, 唔係我要想既範圍, 更加唔會諗什麼公價, 如果我無能力, 唔通我唔可以鄧朋友高興??? 朋友會因為我無比公價而反面, 什至唱我???

rachel_ching  同意  發表於 14-1-4 20:52

男爵府

BK Milk勳章

lovenambb 發表於 14-1-3 16:41
我上月好朋友結婚我封2000,月尾喱個……………有四年冇見過,封500會唔會好樣衰

...
4年沒見, 去飲都好比面啦...

rachel_ching  咪係  發表於 14-1-4 20:53

大宅

引用:Quote:skybiebie+發表於+14-1-3+17:07+我好

原帖由 k_wong7 於 14-01-03 發表
結婚擺酒係開心事, 鄧朋友高興, 咁新人都係有能力先會攪啦, 咁攪得就要預左錢去埋單, 如果有難處, 根本唔應 ...
啱呀!唔夠錢咪搞細規模d

男爵府

BK Milk勳章

我早前去飲, 係一位唔熟的同事 (真係傾計一次都冇, 公事都係好間唔中一次半次), 算係比面派對!

不過佢好有禮貌, 1個多月前先問我果日有冇時間去飲, 會到先比帖我, 我覺得佢好好呀, 雖然真係一D都唔熟, 但我有去飲, 擺酒樓, 封左$600~

如果佢唔問我就比帖, 我諗我應該會比$300唔出席~

rachel_ching  Good  發表於 14-1-4 20:54

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+catherinenyc+於+14-01-03+發

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

引用:我都試過。我都想請教下,如果我結婚呀姨一

原帖由 Ocean11 於 14-01-03 發表
我都試過。我都想請教下,如果我結婚呀姨一家四口嚟飲比2000,到佢個仔女結婚我係咪兩公婆比1000?

...
條數真係咁計,不過你結婚時阿姨有無送金器先?

禁止訪問

引用:我早前去飲,+係一位唔熟的同事+(真係傾計一

水晶宮

引用:我個公價依然係500(普通朋友)

原帖由 OKOK123 於 14-01-03 發表
我個公價依然係500(普通朋友)
依然係三百唔去

首頁
34567...12

尾頁

跳至